Berea românească a dispărut din magazine

0
57

De acum încolo, cei care vor dori să se răcorească servind o bere, vor avea o legere limitată aproape în exclusivitate la producţia fabricilor de bere din CSI.

Amatorii de bere din Republica Moldova au putut observa, probabil, dispariţia treptată a berii româneşti de pe rafturile magazinelor.

O situaţie regretată de multă lume care a reuşit să se ataşeze de anumite mărci de bere românească prezente de câţiva ani deja pe piaţa moldovenească.

„Din 2007 când România a intrat în Uniunea Europeană, noi nu mai avem cu ei un acord de comerţ liber”, spune analistul economic Veaceslav Ioniţă.

„Respectiv, toate produsele importate din România sunt supuse taxelor vamale ca şi alte ţări cu care nu avem acest acord.”

„Deci, de la 1 ianuarie 2007, berea importată din România se taxează după legea care, din câte îmi dau seama prevede acest tarif chiar de la momentul adoptării legii”, spune Veaceslav Ioniţă.

Datele statistice arată foarte clar dinamica importurilor de bere românească.

Astfel, în perioada ianuarie-mai 2007 s-a importat o cantitate de 24 de ori mai mică de bere decât în aceeaşi perioadă a anului 2006, când România nu era încă membru al Uniunii Europene şi era încă în vigoare acordul de liber schimb cu Republica Moldova.

Traian Isai este directorul reprezentanţei chişinăuiene a unui mare producător de bere şi produse non-alcoolice din România.

După părerea lui, noile taxe vor fi aproape fatale pentru prezenţa berii româneşti pe piaţa moldovenească.

„Ajunge undeva la 0,60 euro pentru o sticlă de 2 litri, ceea ce măreşte costurile atât de mult încât nimeni nu se poate apropia de acest produs”, spune Traian Isai.

Taxele la import sunt suficient de prohibitive încât să-i facă pe unii importatori să renunţe să mai aducă bere din România.

Teoretic, ar exista soluţia producerii de bere în plan local, pentru a nu plăti taxele de import, dar şi aici totul nu este chiar atât de simplu.

„Ne-am gândit, în timp, să şi producem. Dar nici aceasta nu este o soluţie foarte acceptată de către conducerea companiei”, spune Traian Isai.

„Pentru că piaţa este destul de limitată. La Chişinău, Bălţi şi alte vreo câteva orăşele. Pentru aşa ceva să faci o producţie este mai complicat, este mai complicat.”

Republica Moldova, în calitatea sa de membru al Comunităţii Statelor Independente are semnate acorduri de liber schimb cu ţările din această organizaţie.

O situaţie care permite unor ţări cu o industrie foarte dezvoltată a berii cum e Ucraină sau Rusia să pătrundă fără mari bariere fiscale pe piaţa locală.

O simplă privire este suficientă pentru a vedea că la Chişinău, de exemplu, nu există local în care să nu poată fi găsită cel puţin o marcă de bere produsă în Rusia sau Ucraina.

„Dacă mă întrebaţi acum ce se va întâmpla, va fi inundată piaţa noastră cu bere ucraineană şi rusească”, spune Veaceslav Ioniţă.

„La noi în relaţiile cu ei se respectă cota zero şi dacă şi aşa piaţa era plină de bere ucrainească, acum vom bea chiar doar bere ucraineană.”

Logic ar fi ca producătorul autohton de bere să aibă de câştigat din ieşirea de pe piaţă a unui concurent puternic.

Veaceslav Ioniţă crede însă că altcineva va culege roadele situaţiei create pe piaţa berii din Republica Moldova.

„Partea mizerabilă este că producătorii români nu vor pierde competiţia în faţa producătorilor moldoveni, ci vor pierde competiţia cu producătorii ucraineni”, spune Veaceslav Ioniţă.

„Deci, tariful acesta vamal pe care îl avem noi la frontiera cu Uniunea Europeană şi care ar trebui să ne protejeze ca să dezvoltăm producţia autohtonă, el nu va ajuta producătorii moldoveni.”

„Producătorii ucrainieni vor fi cei care vor avea de câştigat pentru că ei vor deveni mai competitivi pe piaţa moldovenească în comparaţie cu românii”, crede Veaceslav Ioniţă.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/07/070717_moldova_bere.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ