BIROCRAŢIE LA FRONTIERĂ: Români opriţi la Prut

0
100

O mamă care se deplasa împreună cu fiul ei în România a fost reţinută timp de o oră şi tratată cu brutalitate de grănicerii de la postul de trecere a frontierei, Ungheni. Aceştia nu recunoşteau cartea de rezidenţă pentru membrii familiei emisă de autorităţile române persoanelor căsătorite în România, afirmând că în acordul semnat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României figurează termenul „permis de şedere”. Grănicerii i-au cerut să coboare din tren pe motiv că nu avea aplicată viza în paşaport. Violeta Rusanu a motivat că, potrivit legislaţiei României, având carte de rezidenţă pentru membrii familiei, poate călători în ţările care nu sunt membri UE fără viză şi că a mai trecut frontiera de la Prut, dar până atunci nimeni n-a informat-o despre eventualele schimbări.

Pe parcursul săptămânii trecute, de acelaşi tratament au avut parte mai multe persoane care până atunci au călătorit fără probleme în baza aceloraşi documente. Cei care ne-au sunat spuneau că grănicerii făceau trimitere la un ordin al Ministerului de Externe care cerea ca persoanele din R. Moldova căsătorite în România să călătorească în baza vizei.

Incidentul s-a produs la 31 octombrie. Violeta Rusanu este căsătorită în România. Împreună cu fiul ei, Ciprian, se întorceau acasă în or. Câmpina, jud. Prahova. Avea paşaportul în regulă şi carte de rezidenţă pentru membrii familiei valabilă până în 2012. După ce i-au controlat actele, grănicerii Oleg Mogomas şi Vladimir Fonaric i-au cerut să coboare din tren. Femeia a refuzat deoarece nu dorea să-şi lase singur copilul şi totodată grănicerii nu i-au demonstrat niciun document în favoarea afirmaţiilor pe care le făceau„Chiar n-am înţeles ce doreau de la mine. Mi-au zis să cobor din tren fără prea multe explicaţii. Am refuzat. Mi-au arătat acordul dintre Guvernul R. Moldova şi România semnat la 20 octombrie 2006, şi mi-au spus că acolo nu figurează termenul „carte de rezident” pentru familii, ci cel de permis de şedere. Mi-au spus că în acest caz e nevoie să am viză în paşaport”, ne spune ea.

Să vină cu viză la părinţi?

Ion Stoleru, tatăl acesteia, se indignează: „Fiica mea nu poate de fiecare dată când vine acasă pentru două, trei zile, să aştepte câte o săptămână până i se va aplica viza, ca să se poată întoarce la familia ei în România. Până acum a circulat fără probleme, acum i s-a spus că ar fi existat o dispoziţie oarecare de la Ministerul de Externe al R. Moldova care spune că ar trebui să-şi aplice viza. Am încercat să aflu detalii, dar nimeni nu ne spune nimic concret. Dacă este vorba de vreo decizie nouă, aceasta trebuie făcută publică, ca să nu sufere oamenii atunci când pornesc la drum”, ne spune el. După o oră de discuţii, grănicerii i-au permis totuşi fiicei sale să treacă frontiera, replicându-i că se face „o excepţie” doar pentru că femeia călătoreşte împreună cu copilul. Ulterior, Violeta Rusanu s-a adresat iar serviciului pentru străini din jud. Prahova, care a emis documentul, unde i s-a spus că n-au intervenit schimbări şi că respectiva carte de rezident pentru familii e actul care vine să înlocuiască permisul de şedere şi că în baza lui nu e nevoie de viză în paşaport la traversarea frontierei.

Autorităţile române nu i-au informat

Solicitat de JURNAL, Octavian Troşenco, şeful pichetului de grăniceri, ne-a spus că are loc o confuzie din cauza că în acordul semnat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, figurează termenul „permis de şedere”. În 2007, autorităţile române au început să emită „cartea de rezident”, fără să pună la curent autorităţile de la Chişinău cu privire la schimbare. Din cauza incidentelor apărute la frontieră, Serviciul de grăniceri a făcut o interpelare prin intermediul Ministerului de Externe de la Chişinău autorităţii de resort din România, solicitând clarificarea situaţiei, dar până în prezent n-a primit un răspuns.La rândul său, Oleg Hâncu, angajat al Direcţiei afaceri consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ne spune că recent a fost organizată o şedinţă cu participarea reprezentanţilor Ambasadei României. “Părţii române i s-a solicitat specimenul cărţii de identitate, sau cărţii de rezidenţă, pentru că nici nu ştim concret cum se numeşte acest document, şi, totodată, modul în care persoanele vor traversa frontiera în baza acestuia”, ne spune Hâncu. Dânsul a mai specificat că, până a primi răspunsul de la MAE din România, s-a convenit să nu li se complice situaţia persoanelor care călătoresc în baza documentului respectiv acestea urmând să călătorească ca şi în baza permisului de şedere.

http://www.jurnal.md/article/9676/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ