Biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” (Şaptebani, Rîşcani)

0
105

Biserica din lemn din satul Saptebani a fost construita intre anii 1904 – 1906, cu sprijinul material al consatenilor. Se presupune ca preotul Timofei Agaraci si dascalul Mereuta sa fi fost primii slujitori ai bisericii. Preotul Timofei Agaraci traia impreuna cu sotia, care lucra invatatoare la scoala din sat si fiica, care mai tarziu a devenit medic in Chisinau. Parohul bisericii avea ore de religie la scoala din sat. Catre sfarsitul anului 1940 impreuna cu toata familia a fost nevoit sa se refugieze in Romania.

Biserica ramase fara de pastor, dar ceremoniile si ritualurile se oficiau in taina de locuitorii satului Ion pelin si Efim Gorobivschi, ce aveau cartile necesare. In anul 1954 biserica a fost redeschisa de catre preotul panzaru, care slujea cu evlavie lui Dumnezeu, impreuna cu dascalul Ion Pelin.

Din cauza regimului de conducere preotul era impiedicat sa slujeasca, a fost batut crunt si din cauza aceasta i-a slabit sanatatea si in anul 1957 a decedat. Biserica a fost inchisa.

In anul 1961 un grup de comunisti, sustinuti de personalitati marcante din centrul raional Rascani au luat toate atributele din biserica si locasul sfant a fost transformat in sala sportiva a scolii. In 1982 in biserica s-a deschis un muzeu cu denumirea ,,Tinutul natal”.

In toamna anului 1990 muzeul a fost lichidat si biserica a fost redschisa pentru crestinii satului, ca paroh a fost numit preotul Samon. Toti satenii au contribuit la renovarea bisericii. In 1992 preot-paroh a devenit Valeriu Zeru, care s-a aflat aici doi ani. Pe timpul acestuia la 14 octombrie, la sarbatoarea ,,Acoperamantul Maicii Domnului” Episcopul de Balti Petru, a sfintit biserica. In 1994 preot a fost Alexandru, care a slujit doar un an. Din 1995 si pana astazi parohul bisericii este preotul Viorel Dumbraveanu.

Biserica a fost foarte saraca, insa cu straduinta preotului si cu sustinerea enoriasilor au fost cumparate toate cele necesare. In 1998 biserica a fost reparata pe din afara, in 2001 a fost construita fantana in ograda bisericii.

Astazi in satul Saptebani se inalta un Sfant locas de toata frumusetea, unde crestinii merg spre inchinare lui Dumnezeu.

Sursa: Protopopia raionului Rîşcani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ