Biserica Adormirea Maicii Domnului (Căuşeni)

0
78

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni a fost construită în secolele XVII-XVIII, avându-i ca zugravi pe Stanciul Radu şi Voicul, iar ctitori fiind Grigore Callimachi şi mitropolitul Proilaviei Daniil. Pictura locaşului datează din anul 1763. O particularitate distinsă a bisericii a fost aşezarea ei la un nivel mai jos de nivelul solului, ceea ce o făcea să pară adâncită în pământ. Nu este exclus ca această adâncire a bisericii să fi fost dictată de interdicţiile tătarilor stabiliţi în secolul XVIII la Căuşeni. Pereţii bisericii sunt integral acoperiţi cu frescă. Este un monument de o semnificaţie artistică şi istorică deosebită.

Frescele bisericii Adormirea Maicii Domnului din or. Căuşeni prezintă o simbioză între tehnicile tradiţionale ale frescei bizantino-athonite şi tehnicile frescei din Ţara Românească a secolului XVIII. Au o valoare artistică şi istorică, de importanţă internaţională.

Pisaniile bisericii Adormirea Maicii Domnului din or. Căuşeni sunt realizate în anul 1763. În interiorul pronaosului, pe peretele de vest, al bisericii din Căuşeni, sa păstrat fragmentar inscripţia ctitoricească scrisă în limba română cu caractere chirilice. Semnătura zugravilor Stanciul şi Voicul ortografiată în slavonă s-a păstrat în proscomidia bisericii. Din exterior peretele de vest al lăcaşului conţine trei pisanii lapidare, ortografiate în limba greacă.

Sursa: Monument.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ