Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” (Rîşcani)

0
119

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” se afla pe un loc pitoresc, la nordul Moldovei, in oraselul Riscani.
Soarta acestei Sfinte Biserici, cu parere de rau, este asemanatoare cu toate celelalte biserici ale Moldovei, care au patimit si au trecut prin vremuri grele.

Ctitorul principal a fost boierul Gheorghe Riscanu, dupa sarguinta caruia a si fost construit acest locas. Inceputul constructiei a fost in anul 1857 si terminat in anul 1858, iar sfintirea a fost savarsita la 14 august 1959 de catre Preasfintitul Antonie – Episcop de Chisinau si Hotin.

Cel mai dureros an pentru aceasta biserica a fost anul 1961, cand au fost date jos crucile, au fost distruse clopotele, iar biserica – incuiata. Mai apoi, in acest sfant locas au fost amplasate diferite depozite, sala sportiva, planetariu, fapt care a durat pana in 1989. In acest an fericit si bine auzit de Dumnezeu dupa rugaciunile tuturor crestinilor, sfantul locas si-a redeschis usile pentru toti crestinii. Ca preot paroh a fost numit, dupa Decretul Mitropolitan, protoiereul mitrofor Teodor Bazatin si cu ajutorul lui Dumnezeu pana in ziua de astazi isi face ascultarea in aceasta biserica.

De la bun inceput s-au intalnit foarte multe greutati, biserica trebuia din nou pictata, era nevoie de facut iconostasul si cu ajutorul crestinilor toate acestea s-au infaptuit. Astazi, toti cei care vin sa se roage in aceasta biserica, raman satisfacuti sufleteste.

Sursa: Protopopia raionului Rîşcani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ