Biserica ,,Cuvioasa Parascheva” (Boroşenii Noi, Rîşcani)

0
89

Bogat in evenimente istorice, satul Borosenii Noi, raionul Riscani vine din negura vremilor. O fila a istoriei acestui sat ocuprinde si Sfanta Biserica.

Batranii – pastratorii memoriei si a istoriei spun ca prima biserica a fost din lemn, soarta careia s-a dovedit a fi tragica, biserica a fost arsa de turci. Pe la anul 1775, boierul Cavaun, dorind sa lase o amintire frumoasa a construit o biserica din piatra cu hramul ,,Sfantul Nicolae”. In anul 1936 se reconstruieste capital cu unele modificari in arhitectura si se schimba hramul in ,,Cuvioasa Parascheva”. Primii slujitori au fost niste calugari misionari de prin manastiri. Primul paroh al acestei biserici a fost preotul Severin, care a construit si scoala de pe langa biserica pe care a si administrat-o. Apoi au mai slujit preotul Alexei Onica si fiul sau Stefan Onica.
In anul 1961 biserica a fost inchisa si transformata in depozit.
In 1990 este intorsa crestinilor. Domnul G.Serjantu a fost acel care a restabilit biserica si a facut-o sa devina mandria satului. In 1998 cu binecuvantarea Mitropolitului Vladimir, a fost numit paroh preotul Ioan Panzescu, care si astazi slujeste cu o deosebita dragoste lui Dumnezeu. In prezent biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din s.Borosenii Noi este locul de inchinare si purificare sufleteasca, unde cerul se uneste cu pamantul.

Sursa: Protopopia raionului Rîşcani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ