Biserica din Cucuieţi (Rîşcani)

0
126

În comuna Cucuieti din raionul Rîscani sunt 5 sate: Seliste, Sturzeni, Cucuietii Vechi, Alexandresti, Cucuietii Noi.
Dupa cum marturiseste o legenda în anul 1852 , un cioban din satul Nihoreni se muta cu traiul la Sturzeni, cu scopul de a construi o stîna. Începînd constructia a dat de un ulcior cu galbeni. Ciobanul, care se numea Gheorghe Gîjdea a venit cu ulciorul la Ion Romanas, care era secretar, cerînd un sfat, ce sa faca cu averea gasita. Au presupus ca ulciorul cu galbeni a ramas de la turci si au hotarît sa construiasca o biserica. Piatra de temelie a fost pusa în anul 1952 în satul Cucuietii Vechi care era la centrul comunei.

Constructia bisericii a fost finisata la 1862, mai la vale tot din acesti bani s-a constriut o casa pentru preot si o fîntîna. preot a fost numit Ghermoden Vladimir din Edinet. A slujit pîna în anul 1910, a avut 5 copii si sotia a trait 105 ani. Preotul a pastorit acei crestini pîna la adînci batrinete. Tot din banii gasiti a fost construita o scoala în satul Sturzeni, unde învatau copiii din acele 5 sate.

Dupa moartea parintelui Ghermoden, prin anul 1911 în calitete de preot-parh vine preotul gheorghe din s.Sofîrcani raionul Edinet. A slujit pîna în anul 1941 si cînd s-a începu razboiul, din frica de a nu fi exilat, a fugit peste Prut. Cît a durat razboiul, pîna în 1945, Sfîntul locas a fost pustiu. Dupa razboi vine sa slujeasca la biserica din Cucuietii Vechi, preotul Matveenco, care nu avea familie si s-a aflat aici pîna în 1953, cand biserica afost închisa. Preotul Matveenco se refugiaza în Ucraina, unde este ucis miseleste. Aproape 36 de ani, biserica din satul Cucuieti, ca si multe altele a fost distrusa si pustiita. Pe parcursul acestor ani crestinii mergeau la biserica din s.Danu raionul Glodeni care, spre marea fericire, n-a fost închisa.

Dar în anul 1989, a rasarit soarele dumnezeiesc si biserica din satul Cucuieti si-a deschis usile pentru crestinii celor 5 sate, acest fapt a fost posibil datorita straduintei pe cere au depus-o crestinii.
În 1989 dupa finisarea reparatiei biserica a fost sfintita de protopupul de Riscani Teodor Bazatin si de preotul-paroh Vasile, din satul Moara de Piatra raionil Drochia. A slujit scurta vreme si din motive familiare a plecat. scurt timp slujeste dupa el parintele Eugen din Balti.

De la 2 februarie 1990 se afla în slujba la aceasta biserca preotul Sergiu Chirilov. la 6 decembrie 1990 e numit preot-paroh Vladimir Vlasov, care slujeste 1 an si 5 luni. Dupa el timp de 3 luni, crestinii sunt deserviti de preotul Petru Carpineanu, care slujea si la biserica din s.Pîrjota. La 2 octombrie 1992e numit preot-parh Vasile Grisciuc din s.Iabloana raionul glodeni, care s-a aflat în slujba aici, 3 ani. În aceasta perioada a fost începuta reparatia. În anul 1996, luna ianuarie este numit preot-paroh Ghenadie Dascal, din satul Ochiul-Alb raionul Drochia, care a finisat reparatia. Pictura înauntrul bisericii a fost facuta de pictorul Anatolie Untu din s.Boroseni raionul Rîscani. Parintele Ghenadie Dascal a slujit timp de 4 luni, apoi a fost numit preot în biserica din s.Cucuieti Constantin Dascal, care a slujit pîna în iulie 1999, dar la dorinta dumnealui e transferat în s.Recea.
Din iulie 1999 preot-paroh a fost numit Vitalie Jitari care slujeste si astazi.

În anul 2000 a fost reparata biserica în exterior. În 2004 a fost efectuata o reparatie capitala în interiorul bisericii, s-a facut si iconostas nou. Cu ajutorul crestinilor s-au procurat în biserica multe lucruri, în fata bisericii s-au instalat 3 rastigniri. Preotul Vitalie Jitari pentru merite deosebite în actvitatea bisericii a fost ridicat la treapta de protoiereu, prin binecuvîntarea Mitropolitului Vladimir.
Astazi, aceasta biserica de o frumusete rara este frecventata de crestinii din 5 sate, care vin sa se închine si sa se roage lui Dumnezeu pentru un viitor luminos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ