Biserica ,,Naşterea Maicii Domnului” (Gălăşeni, Rîşcani)

0
142

Denumirea satului provine de la numele de familie a boierilor Galasanu, care s-au instalat aici in anul 1642.In anul 1761 in sat erau 500 de locuitori.Mai tirziu mosia a fost luata de boierul Chihoreanu.Omul care pastea cireada de vaci a lui Chuhoreanu a gasit in stinca Daghija un butoias cu galbeni, pe care era scris:”Cine v-a gasi acest butoias sa construiasca o biserica in forma de corabie si o scoala si o curte”….In anul 1821 a fost costruita biserica din sat.Arhitectura ei caracteristica arhitecturii sec.XIX.In anul 1868 a fost construita scoala ce se gasea linga biserica.Mai tirziu stapina mosiei devine cucoana Leonarda, care avea sediul in satul Cubolta.Cucoana Leonarda era o femeie cu carte si mare credinta in Dumnezeu, ea a avut grija de biserica, fiind ctitorul ei. Se presupune ca in 1924 a fost facuta o reparatie capitala. Ultima liturghie s-a facut in 1950, pentru ca calvarul comunist n-a ocolit nici acest Sfant locas, el a fost devastat si transformat in depozit. In 1958 preotul Ion Panzaru oficiaza ultima cununie.

Activitatea bisericii a fost intrerupta pana in anul 1950, cand biserica a fost renovata. Pana in prezent in aceasta biserica au slujit mai multi preoti, actualul paroh este protoiereul Vadim Marandiuc.

Biserica cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului” din satul Galaseni este cel mai sfant loc unde crestinii satului vin sa se roage lu Dumnezeu si sa multumeasca pentru toate binefacerile primite.

Sursa: Protopopia raionului Rîşcani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ