Blocati la Albita

0
61

REPRESIUNE! Li s-a interzis accesul în propria lor tarã! Unui grup de 50 de tineri basarabeni, studenti în cadrul Universitãtii „A. I. Cuza“ Iasi, i s-a refuzat categoric ieri dreptul de acces în Republica Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leuseni.

Vamesii, subordonati sistemului comunist din tara vecinã, nu si-au justificat sub nicio formã atitudinea. Studentii, recunoscuti ca membri si simpatizanti ai Asociatiei Tinerilor Basarabeni din România, intentionau sã participe la mitingul de protest al principalului partid de opozitie din Moldova, programat în aceeasi zi, la Chisinãu. Cei 50 de tineri au fost nevoiti sã se întoarcã în România, însã au declarat cã, în ciuda oricãror piedici puse de comunisti, protestul lor se va materializa practic pe 5 aprilie, când vor vota la Ambasada din Bucuresti împotriva actualului sistemului totalitar modovean.

INTERZISI Apropierea alegerilor parlamentare în Republica Moldova, programate a avea loc peste douã sãptãmâni, a încins spiritele în tara vecinã, iar moldovenii, contestatari ai regimului aflat la putere, din tarã si de dincolo de hotarele ei, par mai hotãrâti ca oricând sã schimbe sistemul din Moldova pe 5 aprilie 2009! Astfel, 50 dintre tinerii basarabeni aflati la studii în România au încercat ieri sã treacã granita prin Leuseni, pentru a ajunge la mitingul de protest împotriva comunistilor, desfãsurat în aceeasi zi, la Chisinãu. Conationalii lor vamesi însã le-au interzis accesul pe teritoriul propriei lor tãri. Dan Caranfil, liderul Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, aflat în grupul celor 50 de studenti, a precizat, dupã prima încercare esuatã de trecere a Vãmii Leuseni: „Am ajuns în Vamã si am încercat sã intrãm corect la noi în tarã. Avem toti actele de cãlãtorie în regulã. Soferul a circulat cu acest autocar prin toatã Europa. Vamesii din Albita ne-au lãsat sã trecem, iar ei, vamesii de la Leuseni, au spus cã nu vom trece. Au gãsit un pretext fãrã nicio bazã realã, în care spunea cã îi trebuie un anume act soferului. Era un motiv mai mult decât prostesc. „Nu treceti“, am fost avertizati. Oricum ne asteptam sã avem probleme, pentru cã ei sub subordonati comunistilor, care stiau cã vrem sã ajungem la mitingul de la Chisinãu, care a început de la ora 12,00“, a precizat Dan Caranfil, în jurul orelor 14,00.

Respinsi si a doua oarã!

NEDREPTATE Refuzati la intrarea în Moldova, tinerii au întors autocarul si au revenit în Vama Albita. De aici au încercat sã ia legãtura cu firma transportatoare, pentru a obtine actul cerut de vamesii din Leuseni. „Suntem obositi, dar nu ne lãsãm! Am primit acum faxul si mai încercãm odatã. Vrem sã trecem granita în tara noastrã“, au insistat studentii. În jurul orelor 15, 30, grupul de protestatari a mai ajuns odatã la hotarul Moldovei, pentru a cere permisiunea de acces. Din pãcate, tot fãrã sorti de izbândã! De aceastã datã, vamesii moldoveni nici nu i-au mai lãsat sã înainteze de la limita cu teritoriul României. „Nici nu ne-au mai primit în Vamã la Leuseni. N-au mai stat la discutii. Degeaba am vrut sã le arãtãm faxul, pentru cã nu i-a interesant nimic. Ne vom întoarce înapoi la Iasi, dar asta nu înseamnã cã acesti comunisti au obtinut vreo victorie. Fratii nostri, care sunt împotriva lor, deja protesteazã acum în Chisinãu si suntem alãturi de ei. Vream sã fie cunoscut faptul cã dacã cineva din Moldova va mai organiza vreun miting împotriva comunistilor, atunci noi iarãsi vom încerca sã trecem dincolo“, a declarat Dan Caranfil, lider al Asociatiei Tinerilor Basarabeni.

Igor: „Îi vom da jos pe comunistii de la Chisinãu, votând la Bucuresti“!

Tinerii basarabeni s-au declarat si mai îndârjiti contra comunistilor în urma acestui eveniment si au fost vehementi când si-au arãtat convingerea cã acest gen de „înãbusiri“ ale dorintelor legitime ale moldovenilor, aratã tocmai slãbiciunea actulului partid de guvernãmânt din tara vecinã. „Noi ne-am dorit foarte mult sã ajungem la Chisinãu, unde Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat un miting de protest împotriva celor care nu meritã sã stea în fruntea neamului nostru. Ne-au interzis sã ajungem în tara noastrã, dar ceea ce au fãcut, aratã tocmai cã se tem. Dar noi stim ce vom face: vom merge pe 5 aprilie la Bucuresti, sã votãm la Ambasadã. Si asa îi vom da jos pe comunistii de la Chisinãu, votând la Bucuresti. Si tot vom reusi ce ne-am propus“, a spus Igor, un student basarabean, originar din Cahul, Republica Moldova.

„Vremea terorii si a fricii a trecut“

Conform jurnalistilor de la Chisinãu, peste 30.000 de persoane au participat la mitingul electoral de amploare de la Chisinãu, organizat de PLD Moldova. Au participat delegatii ale PLD-ului din toate raioanele Republicii Moldova, participantii fiind adusi la Chisinau cu zeci de autocare si microbuze. Mitingul a fost urmat de un mars de protest pe artera principalã a Chisinãului – bulevardul „Stefan cel Mare si Sfânt“, coloana întinzându-se pe mai multi kilometri. Marsul s-a încheiat în fata Presedintiei, unde protestatarii au scandat împotriva guvernãrii comuniste. Presedintele PLD, Vlad Filat, a declarat cã prin aceastã actiune liberal democratii transmit guvernãrii comuniste mesajul cã „vremea terorii si a fricii a trecut“.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ