Boc şi Baconschi, la New York, despre graniţele Republicii Ribbentrop-Molotov

0
51

România nu recunoaşte Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la pierderea Basarabiei de către România, a declarat, miercuri, 22 septembrie, prim-ministrul român Emil Boc, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din New York, transmite Agerpres, citată de România Liberă.

”Ştiu că Ribbetrop-Molotov a însemnat practic o ruptură din trupul ţării, nu recunoaştem ca atare Pactul Ribbentrop-Molotov. Ceea ce putem noi în momentul de faţă este să-i sprijinim pe români oriunde s-ar afla ei şi mai ales pe fraţii de dincolo de graniţă, o graniţă care, odată cu intrarea şi a Moldovei în Uniunea Europeană, sperăm să dispară, fapt care reprezintă un proiect prioritar de politică externă al României”, a spus Boc.
În context, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a subliniat că diplomaţiile română şi moldovenească au readus conflictul din Transnistria pe agenda internaţională, subiecte legate de conflictele îngheţate fiind abordate miercuri, la New York, şi de Consiliile NATO-Rusia şi Uniunea Europeană-Rusia.
El a subliniat că România respinge orice plan de federalizare a Republicii Moldova.
De asemenea, Baconschi a apreciat contextul ‘cât de cât’ favorabil în care se desfăşoară dialogul dintre Germania şi Rusia privind rezolvarea conflictului din Transnistria, Baconschi exprimându-şi şi speranţa ca alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova să fie câştigate de actualele partide de guvernâmânt, pro-româneşti şi pro-europene.
Pactul Ribbentrop-Molotov a fost încheiat în 1939 de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ