Bogat şi sărac: Alegeri ca în pădurea Katân

0
76

Pentru că muşteriii unui bar aveau posibilitatea, uitându-se pe geam, să savureze relaxaţi, între două halbe de bere, un panou electoral, îmbinând astfel în mod fericit utilul cu plăcutul, comuniştii, sub acoperirea nopţii, l-au distrus. Dimineaţă, cei mai harnici şi devotaţi clienţi ai acestei instituţii de consum popular au rămas tablou. În locul afişierului cu chipul impozant al candidatului Partidului Democrat la primăria Chişinăului, se căsca indecent gaura unui gard putred. Între timp, telespectatorii, care se aşezaseră comod pe canapelele lor pentru a urmări anunţatul clip electoral al aspirantului PDS la jilţul de edil al capitalei, au văzut în loc doar mina fără obraz a contracandidatului comunist. Şi cum nici un necaz nu vine singur, Curtea de Apel, scuipând pe formalităţi juridice, a dat câştig de cauză PCRM-lui în disputa sa stranie cu PPCD-ul pentru dreptul exclusiv de a defila în voie, pe data de 1 iunie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi ca paharul să se umple, iar impresia să fie profundă, la Ştefan-Vodă poliţia a arestat o învăţătoare pentru faptul că îndemna lumea să voteze cu opoziţia, liderul PSL a fost împiedicat să se întâlnească, la Teleneşti, cu alegătorii, iar deputaţii partidului său s-au văzut siliţi să se întreţină cu jurnaliştii în coridorul Parlamentului, întrucât puterea le-a blocat accesul în sala de conferinţe.

Abuzurile se ţin lanţ în această pretinsă cursă electorală. Numărul lor este deja suficient pentru a invalida de pe acum alegerile. Reprezentanţii partidelor democratice, ce-i drept, protestează continuu, până rămân fără salivă în gură. Degeaba. Formaţiunea de guvernământ îşi vede de treabă. Rupe mâini şi rupe picioare, dând peste cap, într-o cadenţă vădit premeditată, tot ce mişcă în sânul opoziţiei.
Se creează impresia că regimul Voronin, aidoma unei cabaline speriate de moarte că o calcă un expres european, a scuipat zăbala. Îl caută pe dracu să-l pieptene. În scădere de formă şi viteză politică, comuniştii vor victoria în alegeri cu orice preţ. De aceea, în ciuda avertismentelor occidentale, nu respectă nici măcar aparenţele democratice. Opoziţia, de exemplu, are astăzi cam tot atâtea şanse să se producă la televiziunea controlată de putere cât un ordinar accident de bicicletă la Peking. Preocupaţi să ne bage pe gât candidaţii lor pe întreg cuprinsul Patriei, de la Naslavcea la Giurgiuleşti, guvernanţii mobilizează toate resursele umane şi administrative pe care le au la îndemână. În consecinţă, militanţii şi simpatizanţii partidelor democratice sunt cotonogiţi la tot pasul, ziua în amiaza mare, nu de nişte dobitoci siniştri, nu de nişte animale sociale decăzute, ci de oameni onorabili. De cogeamite judecători, procurori, preşedinţi de raioane, ofiţeri de poliţie ş.a.m.d. Întreaga maşinărie de stat a fost redusă la condiţia unei perii de lustruit ghetele lui Voronin.
Lucrurile sunt clare. Comuniştilor le-a ieşit tirul. Au pus opoziţia la zid şi o mitraliază dezinvolt în văzul lumii. Fără jenă şi sinchiseală. Dacă acestea-s alegeri, spuneţi-mi atunci ce se cheamă pădurea Katân?

autor: Petru Bogatu

sursa:http://www.jurnal.md/article/3200/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ