Britanicii se tem de un aflux de imigranţi moldoveni după ce vor primi cetăţenie română

1
70

Zeci de mii de cetăţeni din Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, vor putea lucra în curând în Marea Britanie şi în alte state europene, în urma politicii controversate a Bucureştiului de a le oferi cetăţenie română, relatează Daily Express.

Preşedintele român Traian Băsescu şi-a reafirmat anterior angajamentul de a le oferi moldovenilor drepturi de cetăţeni UE, în baza legăturilor istorice dintre Bucureşti şi Chişinău, scrie cotidianul.

De asemenea, şeful statului a anunţat măsuri pentru accelerarea analizării celor un milion de cereri primite deja de Guvernul român.

Moldovenii nu au nevoie de viză pentru a lucra sau trăi în România, dar un paşaport european le dă dreptul să călătorească în state mai bogate, precum Marea Britanie, pentru a-şi căuta de muncă.

Voci britanice sunt nemuţumite că România va da un nou aflux de muncitori imigranţi. Un reprezentant al MigrationWatch UK, Andrew Green, a descris politica română drept „scandaloasă”. „Este timpul ca UE să rezolve problema privind cine are dreptul la un paşaport UE”, a subliniat el.

„În prezent, se află complet în mâinile guvernelor individuale, care pot ajunge la decizii bizare, adesea din motive interne”, a spus britanicul.

„Românii, grecii, spaniolii şi italienii, toţi par să ofere paşapoarte multor oameni cu legături istorice, adesea inconsistente, cu ţările lor”, a adăugat el.

„Orice aparenţă că Marea Britanie îşi poate controla graniţele sau că imigraţia poate fi ţinută sub control atât timp cât rămânem în Uniunea Europeană este distrusă de această dezvăluire”, a subliniat şi europarlamentarul formaţiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage.

Republica Moldova a făcut parte din România până în 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică. Ţara şi-a câştigat independenţa în 1991 şi este în prezent cea mai săracă ţară din Europa. 80% din populaţie trebuie să supravieţuiască cu mai puţin de o liră sterlină pe zi, iar 90% dintre tineri intenţionează să părăsească ţara, potrivit unui raport ONU.

Circa 600.000 de moldoveni lucrează deja în în Marea Britanie şi în alte ţări din Europa, legal sau ilegal.
Zeci de mii de europeni au migrat în Marea Britanie după ce România şi Bulgaria au aderat la UE , în 2007.

Sursa: Realitatea.net

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ