Bustul regelui Ferdinand I al României va fi reconstituit şi edificat în satul Ţepilova

0
126

 

  1. Bustul regelui Ferdinand I al României va fi reconstituit şi edificat în satul Ţepilova

Bustul regelui Ferdinand I al României va fi reconstituit și edificat în satul Țepilova, raionul Soroca.

O hotărâre de Guvern a fost elaborată în acest sens şi avizată de către Ministerul Culturii, miercuri, 7 decembrie, informează Deschide.md.

Bustul va fi instalat în scuarul din fața căminului cultural al satului Țepilova, raionul Soroca, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, reconstituire și edificare a bustului vor fi asigurate din contul surselor financiare provenite din donații și sponsorizări.

http://infoprut.ro/46027-bustul-regelui-ferdinand-al-romaniei-va-fi-reconstituit-si-edificat-satul-tepilova.html

 

  1. În culisele Istoriei: „NEOBOSITUL UNIFICATOR”

Nicolae Iorga și-a consacrat existența pentru fundamentarea și realizarea României Mari. El nu doar prin cărți, prin studii a promovat ideea Unirii tuturor provinciilor românești. El a mers cu mult înainte de Unire în aceste provincii, a intuit dispozițiile a căutat argumentele necesare. A trecut pe rând prin Bucovina și Basarabia, a vizitat Ardealul, a fost în calitate de militar în Dobrogea și toate acțiunile lui au fost concentrate de necesitatea realizării sacrului ideal. Publicistul basarabean Cezar Stoica l-a definit exact: „Ca un uragan a zguduit vechile dreptare purificând atmosfera în istorie; preconizând „drumul drept” al semănătorului în literatură; potolind ambițiile și vrajba în politică; trezind inițiativele adormite; reîntronând un naționalism rațional și fără șovinism; dozând cu prudență ce se cuvenea a fi asimilat sau eliminat, ce urma să fie adoptat sau păstrat cu totul intact. Acolo unde a găsit o idee sănătoasă și închegată în desfășurarea noastră culturală – a scuturat-o de colbul uitării, a curățit-o de rugina ignoranței și așa ne-a mărit considerabil tezaurul nostru național”, („Din trecutul nostru”, 1936 nr. 31-34 (aprilie-iulie), pag. 85-90).

http://www.timpul.md/articol/-in-culisele-istoriei-neobositul-unificator-101092.html

 

  1. Un muzeu din România a vernisat la Chişinău o expoziţie de costume confecţionate din cînepă

O expoziţie sub genericul „Cînepa, între mărire şi abandon” a fost inaugurată astăzi de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, România, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 26 de costume confecţionate din cînepă, precum şi unelte care demonstrează tehnici de prelucrare a cînepii – culesul, topitul, uscatul tulpinilor de cînepă, meliţatul, pieptănatul fibrelor, torsul, spălatul şi înălbirea firelor de tort şi ţesutul firelor.

http://www.timpul.md/articol/-un-muzeu-din-romania-a-vernisat-la-chisinau-o-expozitie-de-costume-confectionate-din-cinepa-101410.html

 

  1. Guvernul Rep. Moldova a aprobat două Acorduri pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Unul dintre ele are legătură cu România

Guvernul de la Chişinău a aprobat două decizii privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordurilor Financiare, din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, pentru Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020 şi pentru Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, încheiate între Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

http://infoprut.ro/46028-guvernul-rep-moldova-aprobat-doua-acorduri-pentru-imbunatatirea-nivelului-de-trai-unul-dintre-ele-legatura-cu-romania.html

 

  1. Daniel Ioniță a facut unele precizări cu privire la actele de care au nevoie cetățenii români din Republica Moldova

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a îndemnat cetățenii români din Republica Moldova să iasă duminică, 11 decembrie, la vot.

El a declarat că își dorește să ofere tuturor cetățenilor români posibilitatea de a-și exprima votul în mod democratic și ca acest proces să se desfășoare în condiții civilizate.

http://radiochisinau.md/alegeri-romania-daniel-ionita-a-facut-unele-precizari-cu-privire-la-actele-de-care-au-nevoie-cetatenii-romani-din-republica-moldova—42442.html

 

  1. După intrarea în NATO și U.E., Unirea cu Republica Moldova, un proiect de țară realizabil în câțiva ani

Traian Băsescu, fostul președinte al României și lider al Partidului Mișcarea Populară (PMP), consideră că o Rămânie unită cu Republica Moldova este un obiectiv care va putea fi realizat în următorii cinci-șase ani. Traian Băsescu spune că acesta este, de altfel, și următorul obiectiv de țară, după cele două obiective anterioare care au însemnat intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană.

http://www.desteptarea.ro/dupa-intrarea-in-nato-si-u-e-unirea-cu-republica-moldova-un-proiect-de-tara-realizabil-in-cativa-ani/

 

  1. Circa 87.500 de buletine de vot, distribuite în cele 35 secții deschise în Republica Moldova pentru scrutinul din România

Circa 87.500 de buletine de vot vor fi distribuite în cele 35 secții de votare ce vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc duminică, 11 decembrie, a anunțat joi ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, citat de agenția de presă Moldpres.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/12/08/circa-87-500-de-buletine-de-vot-distribuite-in-cele-35-sectii-deschise-in-republica-moldova-pentru-scrutinul-din-romania-13-44-12

 

  1. Stela Popescu, în fața publicului din Republica Moldova

Actrița de teatru, film și televiziune, deținătoarea Ordinului Național „Steaua României” în grad de cavaler și a titlului  „Artist al Poporului” în Republica Moldova, Stela Popescu, va fi prezentă la Chișinău, la Teatrul „Satiricus – I. L. Caragiale” luni, 12 decembrie, ora 18.00, în cadrul proiectului „Întâlnirile TVR MOLDOVA”.

http://infoprut.ro/46026-stela-popescu-fata-publicului-din-republica-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ