Căderea comuniştilor

0
43

Pot fi identificate câteva cauze ale declinului comuniştilor în alegerile recente. Înainte de toate, aş remarca faptul că orice formaţiune politică, mai devreme sau mai târziu, îşi erodează imaginea. În acest sens, este o legitate deja că un partid nu este în stare să guverneze mai mult de două mandate consecutiv, cu mici excepţii, bineînţeles, pe care ni le-a oferit istoria. Şi dacă această regulă este valabilă în ţările economic dezvoltate, unde alegătorul, fiind satisfăcut de nivelul său de viaţă, alege nu între forţe politice aflate în antagonism ideologic, ci între acelea care îi oferă mai multe garanţii sociale sau economice, în ţările aflate în tranziţie, cum e cazul R. Moldova, alegătorul nu are răbdare să aştepte efecte ale reformelor sau realizarea promisiunilor şi este tentat să-şi schimbe preferinţele electorale mai des. Iată de ce declinul partidului care a câştigat alegerile din 2001 era inevitabil.

Căderea lor a început în 2005, când comuniştii au pierdut controlul asupra a 15 mandate parlamentare. În urma alegerilor de duminica trecută nu putem estima exact pierderea suferită de către partidul de guvernământ, deoarece rata de participare a fost cu 17% mai mică decât în cele parlamentare de acum doi ani, respectiv, şi numărul de voturi obţinut este mai mic. Totuşi, judecând după exprimarea procentuală a voturilor obţinute, putem afirma că tendinţa de scădere a fost de circa 14 la sută. În acelaşi timp, însă, dacă în 2005 partidele de opoziţie nu atestau careva creşteri, în acest an s-a observat tendinţa de creştere a simpatiei alegătorilor pentru anumite partide din opoziţie, ceea ce înseamnă că se prefigurează o alternativă pentru actualul partid de guvernământ către anul 2009.

O altă cauză ar fi însăşi reorientarea de către partidul de guvernământ a vectorului politicii externe. Or, declararea integrării europene drept obiectiv prioritar i-a pus pe comunişti într-o situaţie dificilă: pe de o parte, ei sunt nevoiţi să accelereze o serie de reforme, în primul rând instituţionale, iar pe de altă parte, ei nu au renunţat definitiv la vechile practici autoritare, ceea ce a trenat procesul de aderare. După cum afirmam mai sus, alegătorul aşteaptă efecte imediate ale reformelor, iar după ce România a aderat cu succes şi în termen la UE, moldovenii se arată tot mai dezamăgiţi de paşii prea lenţi pe care îi fac autorităţile statului nostru în vederea apropierii de Europa.

În sfârşit, o a treia cauză, în viziunea mea, este legată de o serie de reforme nepopulare pe care partidul de guvernământ a riscat să le promoveze. Aşa, de exemplu, anularea patentelor de întreprinzător i-a revoltat pe circa 50 mii de alegători, deţinători de patentă, iar această cifră nu este deloc neglijabilă – a şaptea parte din totalul voturilor obţinute de către PCRM. Nu aş vrea să fac vreo paralelă, dar anume cifra respectivă reprezintă acea pierdere de 14% despre care vorbeam anterior, pe care au suferit-o comuniştii la recentele alegeri.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=546&idRubric=5696&idArticle=13746

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ