Calvarul şcolilor românesti din Transnistria

0
79

In vara anului trecut, securitatea si militia autoproclamatului lider transnistrean Igor Smirnov au luat cu asalt liceul romanesc „Lucian Blaga” din Tiraspol. Timp de mai multe luni, profesorii si familiile elevilor romani au demonstrat in strada, incercind sa-si apere scoala. Miza: invatarea limbii romane in grafia latina.

Problema romanilor din Transnistria este ca din manifestarile de simpatie venite din partea Romaniei in vara anului trecut nu s-a concretizat nimic. Ajutoarele promise, inclusiv de persoane importante din statul roman, dar si de Prea Fericitul Parinte Teoctist nu au ajuns la Tiraspol. De fapt, asa cum spune Raisa Padurean, director adjunct al liceului, „nimeni nu ne-a mai cautat de atunci”. Pina in momentul in care echipa EVZ a ajuns la acolo.

Asaltul impotriva liceului

Protestele internationale au aminat deocamdata deznodamintul. Liceul „Lucian Blaga” si celelalte scoli romanesti din Transnistria mai au citeva luni de functionare, termen acordat din partea autoritatilor. Intre timp insa are loc o adevarata lupta psihologica dusa cu toate mijloacele de regimul ilegal al lui Igor Smirnov, „specializat”, de altfel, in actiuni de acest gen din vremea Uniunii Sovietice. Serviciile secrete transnistrene, create pe structura fostului KGB, folosesc toate „armele” din dotare: santaj, amenintari, interceptari de convorbiri telefonice si chiar arestari. Si, pe fondul antiromanismului din Transnistria, ne putem astepta la orice.
Scandalul scolilor romanesti din Transnistria a inceput vara trecuta. Principala tinta: Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Atunci, militia si reprezentantii Ministerului Securitatii au luat cu asalt liceul. Acesta a fost sigilat si a fost pusa paza militarizata. Computerele, cartile si chiar o icoana au fost luate de oamenii lui Smirnov. Citiva pereti au fost darimati.
Totul pentru a induce frica si pentru ca romanii sa paraseasca sediul liceului, aflat intr-o scoala de sport din Tiraspol.

Oamenii lui Smirnov au furat tot si au darimat peretii

Directorul Ion Iovcev ne povesteste: „Era ceva incredibil caci, in plina noapte, au venit masini si au incarcat tot ce era in scoala: mobilier, carti, material didactic, seifuri, arhiva scolii, in jur militie si gardisti, totul era distrus, usile scoase din titini, plafoanele gaurite, geamurile sparte. Era dureros sa vezi cum erau duse bunurile scolii. Luni intregi am stat in fata cladirii, pentru ca nu ni se permitea sa intram pe teritoriul scolii”.
Profesorii, elevii si parintii acestora au manifestat insa in strada, cu toate ca militienii si securistii lui Smirnov i-au amenintat si uneori „i-au chemat” in fata organelor pentru a le atrage atentia ca nu „respecta codul penal”. Intimplator sau nu, „codul penal” invocat era al fostei Uniuni Sovietice. Sansa lor a fost ca presa internationala a mediatizat cazul. Iar regimul lui Smirnov nu avea nevoie de inca o pata pe imaginea si asa sifonata pe care o are in strainatate. Nu ar trebui trecuta cu vederea nici atitudinea directorilor liceului, Raisa Padurean si Ion Iovcev, care au reusit sa mobilizeze parintii elevilor si sa creeze o presiune permanenta asupra autoritatilor.
De fapt, in momentul izbucnirii conflictului, directoarea Raisa Padurean a dat dovada de prezenta de spirit. A fotografiat trupele de militie si de securitate care au luat cu asalt liceul. A developat rapid fotografiile si s-a dus la un cafe Internet unde, invocind ca este „maior de militie”, a reusit sa le scaneze si sa le transmita prin e-mail unor prieteni din Buzau, de unde apoi au ajuns in lumea intreaga. Securistii care o urmareau au ajuns prea tirziu. Aceasta a fost calea prin care situatia liceului a ajuns la opinia publica din afara Transnistriei.
Astfel, regimul Smirnov a fost nevoit sa dea jumatate de pas inapoi si, in fata protestelor internationale, a prelungit autorizatia de functionare a Liceului „Lucian Blaga”, dar si a celorlalte scoli romanesti din Transnistria. Termenul este acum 25 septembrie. „Orice se poate intimpla chiar inainte de aceasta data”, spune Raisa Padurean.

De frica, parintii nu-si mai dau copiii la liceul romanesc

Dupa distrugerea sediului, a mobilierului si furtul cartilor, elevii de la Liceul „Lucian Blaga” au trebuit pina in luna ianuarie sa faca naveta spre citeva sate de linga Tiraspol, unde au gasit scoli dispuse sa le ofere spatiu. Un drum de 25 kilometri facut zilnic dus-intors. Acum sint bucurosi ca s-au intors in oras, insa nu stiu cit va dura. Pentru a nu provoca autoritatile si pe transnistreni, la intrarea in sediului liceului nu este pusa nici o placuta cu numele, cu atit mai putin una in grafie latina. „Avem una, dar o punem doar la festivitati”, spune Raisa Padurean. Aceasta este insa doar o problema minora. Problemele apar atunci cind ne referim la profesori si elevi. Unii au fost santajati de autoritati sa nu mai frecventeze liceul. Exista citiva profesori care au fost nevoiti sa renunte, in special cei suplinitori care aveau slujbe si la scolile oficiale.
Practic, dupa ce au luat arhiva scolii, militienii si securistii lui Smirnov au trecut la amenintari. Profesori, parinti si elevi sint chemati in fata „organelor”, amenintati si santajati. „Punind mina pe arhiva scolii s-a „lucrat” cu fiecare parinte in parte. Unii au cedat, altii au ramas ferm pe pozitii”, ne povesteste directorul Iovcev.
„Aveam 800 de elevi. Nu mai faceam fata. Lucram de dimineata pina seara intr-un sediu care putea primi doar 200-250 de elevi. A trebuit atunci sa reducem durata orei de curs. Acum avem sub 300 de elevi”, spune Raisa Padurean. Iar directorul Iovcev crede ca numarul ar putea scadea sub 200.

Arestari

„Organele” autoproclamatului presedinte Igor Smirnov au incercat sa faca „totul” pentru a-i santaja pe profesori si parintii elevilor. Fiul directoarei Raisa Padurean a fost chiar arestat citeva ore, invocindu-se faptul ca nu ar vrea sa-si satisfaca stagiul militar. „Acum face armata la Chisinau si probabil nu se va putea intoarce aici decit cu riscul de a fi arestat”, spune ea.
„Am fost amenintati, ni se urmaresc telefoanele, sintem urmariti”, mai spune ea. Raisa este, de fapt, „doamna de fier” a liceului. Ea nu se sfieste sa protesteze la adresa autoritatilor. Merge chiar in sediile administratiei lui Smirnov, unde cere drepturile legitime pentru romanii din zona. „Nu avem ce face. Trebuie sa ne strigam drepturile pentru a ne apara”, afirma ea.

Agentii Moscovei nu se sfiesc sa dezinformeze

La sfirsitul lunii ianuarie, elevii de la Liceul „Lucian Blaga” au putut reintra in sediul din Tiraspol. Dupa ce a fost distrus anul trecut de oamenii lui Smirnov, a fost renovat printr-o finantare acordata de Ministerul Educatiei din Chisinau. Presa transnistreana nu a scapat momentul si si-a trecut in cont „realizarea”. Televiziunea si radioul de stat din Transnistria nu s-au sfiit sa anunte ca, de fapt, cladirea scolii a fost renovata datorita unor fonduri alocate de regimul din Tiraspol. Dezinformarea a fost doar o arma tipica a fostului KGB, „protectorul” de astazi al „republicii” lui Smirnov.

Comunistii de la Chisinau le cinta in struna separatistilor

Profesorii si elevii romani din Transnistria nu au probleme doar cu oamenii lui Smirnov. Nici autoritatile de la Chisinau in subordinea carora se afla scolile din Transnistria nu par a avea o atitudine pozitiva. Conducerea Ministerului Educatiei, formata din cadre ale Partidului Comunistilor, nu este deloc incintata de lupta celor din Transnistria pentru invatarea limbii romane in grafia latina. De aceea nu au ezitat sa le bata obrazul celor din Transnistria.
Raisa Padurean, director adjunct al liceului „Lucian Blaga”, ne povesteste: „Un grup de invatatori si elevi de la liceu am mers la Chisinau, unde am avut o intrevedere la Ministerul Educatiei, apoi am fost invitati si la Parlamentul Republicii Moldova. Dl Stepaniuc (n.r. – liderul fractiunii comunistilor in forul legislativ si unul dintre liderii partidului lui Vladimir Voronin) nu a permis copiilor sa participe la intilnire. Si, in general, in incinta parlamentului, personalul s-a purtat grosolan cu copiii.
Dupa multe rugaminti, a dat acordul sa intre citiva. O eleva i-a spus lui Stepaniuc ca a vrut doar sa recite o poezie despre cum este sa fii elev in Transnistria. Atit, dar s-a razgindit, cind a vazut ce atitudine a avut dumnealui fata de copii si a parasit incaperea”.
De altfel, semnificativ este faptul ca directorul Ion Iovcev, in loc sa i se multumeasca pentru lupta dusa la Tiraspol, a fost „mustrat” de trei ori de conducerea Ministerului Educatiei si amenintat sa nu mai participe la manifestatiile de strada la Chisinau.

„Avem nevoie de carti”

Un teledon a fost facut la o televiziune din Chisinau pentru stringerea de carti pentru liceul din Tiraspol. „Lumea a donat ceea ce nu le trebuia acasa”, spun directorii. „Noi avem nevoie insa de carti ale clasicilor”, afirma Raisa Padurean. Ea aminteste ca la descinderile militienilor si securistilor transnistreni au fost furate cartile aflate in biblioteca liceului. „Ne-au furat tot. Computerele, cartile, chiar si banii pe care-i aveam in cancelarie. Toate cartile de referinta ni le-au luat. Printre acestea si „Istoria literaturii romane” a lui George Calinescu. Am recuperat cite ceva, dar putin. Avem nevoie de carti ale clasicilor romani”, spune ea.

Autori: Andrei Badin şi Codrin Prisecaru, Sâmbata, 02 Aprilie 2005, Evenimentul Zilei

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ