Când Istoria devine identitate

13
144

Întemeierea Republicii Moldova ca stat în 1991 a coincis cu introducerea în curriculumul şcolar disciplina Istoria Românilor. Ori de câte ori vectorul geopolitic a înclinat spre Est, Istoria Românilor a fost supusă unor atacuri sistematice. Să le trecem în revistă pe scurt.

În 1994, odată cu câştigarea alegerilor de către Partidul Democrat Agrar, axul geopolitic al Republicii Moldova se orienteză spre Federaţia Rusă şi are loc prima resurecţie a ideologiei moldoveniste. Hotărârea autorităţilor de a introduce limba rusă şi a transforma Istoria noastră în orice altceva a adus cu sine proteste în masă pe străzile Chişinăului. Acest ciclu protestatar a continuat şi în 2002, când la 13 februarie guvernul comunist condus de Vasile Tarlev decide să elimine Istoria Românilor din programele de învăţământ.

Această boală obsesivă împotriva glotonimului „limba română” şi a etnonimului „popor român” a fost transformată de Partidul Comuniştilor în politică de stat, odată instalaţi la putere în 2001. De data aceasta a fost elaborată o strategie de re-moldovenizare a Republicii Moldova, iniţiativă susţinută de forţele obscure de la Kremlin, şi viza pe lângă alte puncte disciplina de învăţământ istoria. Şi iarăşi încercarea de a schimba profilul etno-lingvistic al sistemului curricular a declanşat reacţia tinerilor – segmentul activ.

Una dintre sursele schimbării curriculare a fost chiar Consiliul Europei, care face, fără să-şi dea seama, jocul „moldoveniştilor”, iar fractura socială este inevitabilă în acest caz. Consiliul recomandă „ca prim pas, sugerăm renunţarea la distincţia dintre istoria naţională şi istoria universală şi numirea obiectului de învăţământ istorie. Cursul integrat de istorie trebuie să includă perspectivele locale, naţionale, regionale, europene şi globale. În acest mod dezbaterile despre schimbarea numelui cursului de istorie naţională vor fi evitate, iar cel actual va fi modificat”.[1] Din păcate o astfel de decizie pare că nu va calma spiritele pentru mult timp de acum încolo, deoarece ne confruntăm cu o formă fără fond adoptată de Ministerul Educaţiei fără a lua în calcul că o dezbatere sau confruntare nu poate fi demontată printr-un simplu ordin de la UE. Dosarul identitar este încă deschis, iar Republica Moldova se află acum în plin proces de nation buildingartificial.

Această reformă „europeană” la nivelul predării istoriei este un surogat ce va acutiza dezbaterea identitară a republicii încă prezentă pe străzile Chişinăului, chiar şi atunci când te apropii de un chioşc să cumperi un ziar. S-ar putea ca în viitor să relaţionăm cu celălat în funcţie de ce istorie am învăţat – un nou subiect de dezbinare. Aşa cum în 2005 PCRM a speculat intens dorinţa cetăţenilor de a se integra în Uniunea Europeană, tot aşa şi PLDM inoculează ideea că acest curs de „istorie integrată” ne va ajuta să fim în rând cu europenii. Cu alte cuvinte, asistăm la o re-evaluare a profilului identitar, iar acest aspect a fost şi este unul destul de sensibil în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Vrem „reforme” democratice, europene, dar nu am creat spaţiul public de dezbatere liberă a chestiunii identitare. Unde este respectarea drepturilor fundamentale şi principiile democratice? Avem nevoie de existenţa unui dialog între autorităţile publice, societatea civilă şi comunitatea ştiinţifică din cadrul Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. Nerespectându-se aceste criterii suntem îndreptăţiţi să considerăm adoptarea acestei decizii de către ministrul Şleahtiţchii drept un afront adus la adresa cetăţenilor acestei ţări. Oare de ce nu mă surprinde entuziasmul publicaţiilor din Federaţia Rusă privind adoptarea „istoriei integrate” în Rep. Moldova?

Autor: Nicu Ţîbrigan pentru Info Prut

Foto: ecomuntiimacinului.wordpress.com


[1] Van der Leeuw-Roord, Joke and Crijns Hiubert, Raport asupra vizitei de lucru în Moldova a delegaţiei Asociaţiei profesorilor de istorie din Europa [EUROCLIO], The Hague, 2002, apud Dan Dungaciu, Moldova ante portas, Ed. Tritonic, Bucureşti, 2005, pp. 126-127.

13 COMENTARII

 1. In scolile din cele Doua Romanii trebuie sa se invete prima data istoria si geografia poporului roman si dupa aceea istoria si geografia universala. Cultura generala incepe cu inceputul si nu sfarsitul asa cum unii vor sa o impuna. Indentitatea nationala trebuie sa fi foarte clara pentru in popor. Istoria proprie este baza unei natiuni. Diferentele regionale nu sunt atat de mari asa cum vor unii. Diferentele regionale dintre romani sunt cele mai mici in comparatie cu celelalte natiuni din Europa.

 2. ca sa nu mai vorbesc de cine nu „asi” stie ortografia…

  @dany
  Identitatea noastra nationala ne este foarte clara, nu avem nevoie de romani sa ne-o explice. Cat despre micile diferente dintre „noi” si „voi”,ele sunt aceleasi ca dintre rusi/ucainieni si belarusi, cehi si slovaci, estoni/letoni deci state independente. In afara de asta decizia unirii NE APARTINE NOUA, NU VOUA.

  • Salut. Observ ca ai revenit printre noi. 😉
   Vreau sa incep prin a ura „La Multi Ani” celor care isi sarbatoresc azi ziua de nume.
   Da-mi voie sa te contrazic: poate ca identitatea este foarte clara pentru TINE (sau, cel putin, asa crezi tu), insa nu cred ca este foarte intelept sa vorbesti in numele tuturor locuitorilor dintre Prut si Nistru. Nu cred ca este ceva te-ar indreptati pe tine sa o faci. Pe de alta parte, ce baza vrei sa pun eu pe „cunostintele” de istorie capatate de majoritatea celor amintiti mai sus, in conditiile in care tot ceea ce stiu li s-a spus de catre autoritatile de ocupatie, aceleasi autoritati care au frant unitatea romanilor (sau chiar moldovenilor, ca sa fiu mai pe placul tau)??? Nu ti se pare absurd, domnule, sa pretinzi asa ceva?!? Pana cand nu voi stii ca „basarabenilor” li s-a predat istoria reala in scoli si li s-a explicat de ce totusi, dupa 200 de ani de „infrartire” cu Maica-Rusia, ei tot vorbesc aceeasi limba ca si buneii lor (limba vorbita si de olteni si de maramureseni etc. in Romania), te rog sa ma indoiesc de cat de clara le este lor identitatea!
   In alta ordine de idei, ai dreptate ca in chestiunea unirii, pruto-nistrenii vor trebui sa isi dea acceptul. Asta acum, dupa ce am asistat la nenumarate momente de tradare a intereselor poporului realizate dupa 1989 atat de catre „jmecherii” de aici cat si de cei de acolo, ca altminteri, se putea mult mai simplu: politic, juridic, prin revenirea la normalitate!
   O seara frumoasa tuturor!

  • Salutare tuturor ! Incerc sa nu mai raspuns la provocari, ca nu vreau sa i-au pe calea injurilorgratuite. Recunosc ca am niste scapari in scris din cauza neatentiei si grabei sa scriu cat mai repede. Totusi, ma simt mandru ca sunt roman si nu un reprezentant nedefinit a unei populatii care nu stie de unde vine.

 3. hai mai dute-n colo ca esti de-acuma debil .

  toota lumea spune ca moldovenii sunt o ramura a natiunii romane si tu o tragi ca dementul pe a ta ca esti moldovean ,alta natiune decat romanii.

  traieste in continuare in prostie si lasa-ne in pace de jigarit .

  daca nu ati stii trecutul ati este pereclitat viitorul .

  ma rog la DUMNEZEU sa fie din ce in ce mai putini romani indobitociti de rusi.

  depinde si de cei de la guvernare dar dupa cum spune si un dicton din basarabia ,adevarul va iesi la iveala fie ca spalatii pe creier vor fie ca nu vor .

  si cu ei si fara ei……………………..tot aia e .

  acesti dobitoci nu conteaza in marea masa populara ,fie ca este din ucraina ,din republica moldova ,sau din alte teritorii ieri romanesti ,azi mai putin romanesti precum pocutia, transnistria ,transbugia sau ucaina dintre bug si nipru .

  • pentru harap alb:
   dupa cum se poate vedea si de pe un baton de snickers limba ceha este diferita de limba slovaca, nu au traducere comuna ca in cazul RO-MD
   de asemenea nu am azuzit ca 3000 de studenti de origine rusa sa primeasca burse de studiu in Ucraina din care 50 % nu mai revin acasa, nu stau belorusii la coada la consulatele Rusiei pentru cetatenie
   Germania nu mai ocupa regiunea sudeta incepand din 1992 pentru ca nu cumva Cehia sa se uneasca cu Slovacia
   de asemenea daca exista persoane in Polonia care se declara cehi probabil sunt urmariti de serviciile secrete, nu?
   Dapmi si mie un exemplu de filozof moldovenist si moldovean de exemplu de talia lui Petre Tutea sa zicem sau un om de stiinta.

 4. @viorel, interesant site, s-a cam trecut repede peste perioada cand rusii v-au scapat de turci si v-au facut cadou dobrogea…sau cand ati ales sa fiti aliati cu hitler si sa agresati uniunea sovietica…

  „”Insuşi numele «Basarabia» ţipă sub condeiele tuseşti. Căci Basarabia nu însemnează decât ţara Basarabilor, precum Prusia înseamnă ţara ruşilor, România ţara românilor.” (Mihai Eminescu,,Timpul, 1 martie 1878)” –prusia tara rusilor, ihmm nteresant…..

 5. Noi nu santem ca elvetienii,nu ne agunge din pacate ,tarie suficienta ca sa rezistam,visam cu ochii deschisi la o Moldova prospera.Cati vitegi la numar avem ca Stefan cel Mare si Sfant?

LĂSAȚI UN MESAJ