CANTEC DE UNIRE – Nicolae Josan și formația Apropo

0
159


…Eram tineri si frumosi, poate talentati, dat curajosi si cu foarte mari ambitii… Eram tinerii artisti ai primei Revolutii de renastere nationala…. Poate-si mai aduce cineva aminte de unul din cele mai in voga pe atunci slagare cu mesaj patriotic lansat de noi la Cenaclul A. Mateevici, condus de un alt activist f. important de atunci Anatol Salaru.
Cred ca este o piesa istorica (muz. si text Leonid Barbarosie, membru al formatiei): unul din primele cantece compuse si cantate de noi ca formatie (formatia ,,Apropo,,) a Cenaclului A. Mateevici, care a fost, in anii ’88-’91, prima miscare cu intruniri cu adevarat revolutionare. De acolo au pornit toate alte evenimente importante in istoria noastra de atunci (Marea Adunare Nationala; demonstratiile, inclusiv cea din 7 noiembrie, atunci cand am oprit tancurile; etc.). De pe scena acestui Cenaclu si-au facut mai apoi cariera f. multi adevarati politicieni onesti, dar si f. multi care mai apoi au devenit doar niste profitori.
Acest cantec era cel mai cunoscut in Basarabia revolutionara de atunci, ba chiar si in Romania ceausista. Apoi , cu aceeasi formatie, am readus in scena Cenaclului si cantecele deja cunoscute, si care erau tot niste slagare cu mesaj patriotic: Noi suntem romani; Hora Unirii; Doamne ocroteste-i pe romani s.a. Apropo, cand l-au dat jos pe Ceausescu, in Iasi oamenii razvratiti atunci cantau si cantecul asta. Il stiau de la radioul national, care ajungea in localitatile din preajma Prutului. Dar tot pentru acest cantec (cat si pentru altele) eram hartuiti de agentii KGB-ului.

Frumoase timpuri… Si nu ne pare rau de aventurile noastre tineresti. Pentru ca estafeta am transmis-o in maini sigure, copiilor nostri, care, iata, dau roade … un 7 aprilie… Si cu certitudine, mesajul nostru de atunci va fi transmis si nepotilor nostri. …
Cam nostalgic, dar ăştia am fost noi, atunci la Inceput.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ