Capul lui Eminescu, găsit într-un lac din Hliboca

0
54

100_2742 Capul bustului poetului Mihai Eminescu din Hliboca (Adâncata), vandalizat în noaptea de 13 spre 14 iunie, a fost găsit de poliția ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca (Trestiana), raionul Hliboca.

Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuți, a declarat pentru TOCpress că a primit vestea sâmbătă la amiază, de la reprezentanții Administrației Raionale Hliboca, la numai două ore după dezvelirea și sfințirea bustului refăcut temporar în cursul zilei de vineri.

“Am fost sunat de către reprezentanții administrației și m-am deplasat la secția de poliție din Hliboca, pentru a mă convinge că este vorba, într-adevăr, despre capul lui Eminescu. M-am convins că așa este. Urmează ca în viitorul apropiat să-l montăm la loc, pentru că piesa pusă temporar nu este dintr-un material rezistent, în timp ce varianta originală este realizată din marmură” – a menționat Nicolae Șapcă.

Poliția continuă cercetările, pentru identificarea celor care au vandalizat monumentul.

Vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” a precizat că, în ciuda faptului că bustul lui Eminescu a fost vandalizat, oamenii s-au mobilizat și au refăcut temporar capul furat, astfel că lucrarea a fost dezvelită și sfințită, sâmbătă, în prezența autorităților, reprezentanților Consulatului României la Cernăuți și a membrilor societății civile românești din Nordul Bucovinei. Evenimentul a avut loc cu ocazia comemorării a 124 de ani de la nașterea lui Eminescu.

Bustul a fost realizat la inițiativa Societății pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuți, cu sprijinul financiar al românilor din regiune.

Sursa: Sergiu Dan, www.tocpress.info

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ