Caracatiţa MD (I)

0
60

Materiale pentru Corporaţia Provocările Mileniului: dosarele Eugeniei Duca

După publicarea în JURNAL a celor trei materiale de investigaţie intitulate: „Se află sau nu deputatul Vadim Mişin în spatele fărădelegilor contra Eugeniei Duca?!”, mai mulţi jurişti profesionişti, care le-au citit, s-au întrebat cum a fost posibilă existenţa unui asemenea „caz” într-un stat pretins de drept şi, în aceste condiţii absurde, prin ce s-ar deosebi justiţia din R. Moldova de aşa-numita justiţie a mafiei politico-economice din Transnistria?!

Prin prisma „cazului Eugenia Duca” începem un nou serial de articole în care vom scoate în evidenţă modul în care unii oameni ai legii comit fărădelegi, utilizând în acest sens diverse scheme care prejudiciază cetăţenii şi statul de milioane de dolari, dar, în acelaşi timp, nu pot fi traşi la răspundere.
În ediţia de astăzi vom analiza cât de (ne)funcţională este justiţia din R. Moldova. De asemenea, cât de solidari pot fi oamenii legii atunci când este vorba de o afacere „în echipă”.

Plenul CSJ a dat tonul unui lanţ întreg de fărădelegi şi proţăs poşol!

Aşa cum scriam în ediţia din 30 martie 2007, Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi-a anulat, la 27 noiembrie 2006, propriile hotărâri prin care îi dădea câştig de cauză Eugeniei Duca. Gestul inexplicabil al Plenului CSJ a generat un lanţ întreg de fărădelegi.
La 13 decembrie 2006, judecătorul Iurie Ţurcan de la Judecătoria economică de circumscripţie Chişinău pronunţă o hotărâre vădit ilegală. El convoacă o şedinţă „secretă”, la care participă doar soţii Andoni şi el. Aceştia au hotărât să anuleze toate tranzacţiile de vânzare-cumpărare (şapte la număr) a imobilelor de pe bd. Renaşterii din Chişinău, expropriind dintr-o singură lovitură proprietarii de drept ai acestor imobile.

Judecătorul Iurie Ţurcan a prejudiciat şi statul cu 173.800 de lei

A se reţine faptul că judecătorul Ţurcan nu citează în judecată niciunul dintre proprietarii de drept. El şi Andoni simulează trimiterea citaţiilor, anexând la dosar două dovezi false de trimitere a citaţiilor, fals confirmat şi de Centrul de Poştă Chişinău (vezi imaginea nr. 1), care scrie negru pe alb că asemenea citaţii/scrisori recomandate nici nu au existat. Pentru a-şi acoperi acţiunile ilegale, judecătorul Ţurcan anexează la dosar încă un document falsificat. Este vorba de un act de sechestru al Comisariatului de poliţie din sectorul Râşcani, emis la 10 mai 2001, aplicat pe imobilele CHRIS de pe bd. Renaşterii. Făptaşii ingenioşi schimbă cifra „1” în cifra „4”, obţinând astfel anul 2004 (vezi imaginea nr. 2). Ei au recurs la această falsificare pentru a „proba” că imobilele au fost, chipurile, înstrăinate ilegal, deoarece se aflau sub sechestru. Să admitem că documentul a fost falsificat numai de Iurie Andoni, dar oare juristul Iurie Ţurcan nu ştia că în anul 2004 Comisar al Poliţiei sectorului Râşcani nu mai era V. Botezatu care figurează în acest act, dar V. Onilă?! Şi asta nu e tot. În această operaţiune ilicită de ordinul milioanelor, judecătorul Ţurcan aduce pagube nu numai proprietarilor de drept ai imobilelor, dar şi statului, încălcând Legea despre taxa de stat. În mod legal, Andoni urmau să achite statului taxa de 173.800 de lei. Ţurcan a acceptat, însă, doar 630 de lei, restul din banii statului unde s-au dus oare?! Culmea farsei jucate de Ţurcan o constituie faptul că el dispune executarea imediată a hotărârii sale de fond, încălcând iarăşi grav legea. Ce părere are Consiliul Superior al Magistraturii şi Procuratura Generală despre un asemenea judecător?!

Curtea de Apel Economică anulează hotărârea lui Ţurcan, dar…

Şi dacă judecătorului Iurie Ţurcan i-a trebuit numai o săptămână pentru a „judeca” în fond şi a „executa imediat”, atunci Curţii de Apel Economice (CAE) i-a trebuit peste 3 luni ca să remedieze situaţia. La 21 martie 2007, CAE pronunţă o decizie irevocabilă, anulează hotărârea lui Iurie Ţurcan, restituie cauza spre rejudecare şi dispune, totodată, Oficiului Cadastral Teritorial Chişinău (OCT) să treacă averea înapoi pe numele adevăraţilor proprietari. S-ar părea că dreptatea a triumfat, dar adevăratul calvar abia începe. În loc să emită imediat dispozitivul deciziei, Curtea de Apel pune decizia „la murat”. Are nevoie de timp… şi emite dispozitivul abia la 3 aprilie 2007. De ce s-a procedat aşa cu o hotărâre irevocabilă, intrată în vigoare din momentul pronunţării? E simplu – se lucrează „în echipă” şi abia pe data de 3 aprilie a fost preluată „ştafeta” de următoarea verigă din lanţul slăbiciunilor…

Procurorii Vladimir Lupu şi Anton Cardaniuc sabotează actul justiţiei, dând sechestre la kilogram

Exact la 3 aprilie 2007, cade ca din pod o „Interdicţie” impusă la OCT, semnată de prim-adjunctul Procurorului mun. Chişinău, Vladimir Lupu, prin care sunt interzise modificările în Registrul bunurilor imobile, adică Lupu sabotează decizia CAE, acţiune ce cade sub incidenţa art. 320 din Codul Penal. La 6 aprilie curent, Judecătoria din sectorul Râşcani al capitalei anulează „Interdicţia” lui Vladimir Lupu, considerând-o „contrară legii”. Deci, la 6 aprilie, după lupte grele ca-n filme, proprietarii trebuiau înregistraţi imediat la OCT. Dar, vorba ceea, mafia besmertna, apare veriga următoare din lanţul slăbiciunilor justiţiei moldoveneşti. În aceeaşi zi, 6 aprilie, sare în ajutor Anton Cardaniuc, Procurorul sectorului Râşcani, care „organizează” o nouă „Interdicţie” absurdă ce cade, de asemenea, sub incidenţa Codului Penal. Băieţii lucrează ca ceasul, nu pe zi, dar pe ore, pentru că time is money, cum spun americanii!

De ce oamenii legii recurg la asemenea fărădelegi?

În ediţia de vinerea viitoare vom reveni la acţiunile ilegale ale unor procurori şi judecători, vom publica documente emise ilegal de aceştia cu scopul de a-i permite lui Iurie Andoni să estorcheze din proprietăţile ce nu-i aparţin sute de mii de lei, pe care îi utilizează pentru manipularea… situaţiei.

P.S. Aceste articole sunt traduse şi trimise administraţiei Corporaţiei Provocările Mileniului din SUA

(va urma)
autor:Natalia VERBIŢCHI

sursa:http://www.jurnal.md/article/3018/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ