Cartea „Blocați în labirint”, de George Simion, la Galați

0
163

 

  1. Ucraina: Lista materiilor studiate în limba maternă, stabilită individual pentru fiecare minoritate

Ministrul ucrainean al educației și științei, Lilia Grinevici, a precizat că proporția în care se va studia limba maternă în școlile minorităților naționale, precum și lista materiilor studiate în limba maternă în aceste școli vor fi stabilite individual pentru fiecare minoritate națională și aprobate la nivel de ordonanță guvernamentală.

http://www.tocpress.info/ucraina-lista-materiilor-studiate-in-limba-materna-stabilita-individual-pentru-fiecare-minoritate/

 

  1. Cartea „Blocați în labirint”, de George Simion, la Galați

”Blocați în labirint”, (Editura Timpul, 2017), semnată de George Simion – activist civic, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, are lansarea sâmbătă, 7 Octombrie 2017, la ora 17:00, la Biblioteca V. A. Urechia din Galați.

https://exploremag.ro/blocati-in-labirint/

 

  1. Proiectul de lege care îl va înfuria pe Dodon

18 deputați ai PDM au înregistrat la Parlament un proiect de lege care prevede transferul mai multor prerogative în domeniul militar din competența șefului statului în cea a Guvernului, relatează presa din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/48378-proiectul-de-lege-care-il-va-infuria-pe-dodon.html

 

  1. Comunicat de presă – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

Doresc, pe această cale, să le mulțumesc tuturor persoanelor care au contribuit la crearea unui program de masterat ce deschide noi orizonturi pentru tinerii francofoni din Republica Moldova și din România și Departamentului de Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a USM, pentru că ne-a fost alături și ne-a susținut în efortul de a deveni mai buni. Succesul acestei prime promoții este meritul dumneavoastră!

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/10/05/comunicat-de-presa-universitatea-stefan-cel-mare-din-suceava-15-46-20

 

  1. Școlile românești din Ucraina, luate cu asalt de trimișii Kievului

Vreau să spun că această veste noi am primit-o cu mare îngrijorare și chiar cu o anumită teamă. Noua lege a educației limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. În școlile din Ucraina studiile se vor desfășura obligatoriu în limba ucraineană. Legea prevede introducerea treptată a noului sistem, care presupune înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Decizia a lăsat urme adânci în sufletele oamenilor. Oamenii sunt derutați, sunt în mare măsură indignați, probabil că se va ieși și în stradă. Acum, de la Kiev, am avut un fel de comisie care vine în școlile noastre și ne controlează cum va începe implementarea acestei legi, așa că lucrurile sunt deosebit de grave. Patria noastră istorică, România, a luat atitudine, dar regretăm că nu a fost atât de dură și de drastică precum au reacționat ungurii. Aveau și ei învățământ în limba maternă. Au spus că vor bloca orice demers european al Ucrainei pentru încălcarea drepturilor minorității maghiare și românești.

http://www.cotidianul.ro/scolile-romanesti-din-ucraina-luate-cu-asalt-de-trimisii-kievului-308081/

 

  1. Traian Băsescu și Anatol Şalaru, despre Partidul Unității Naționale, politică și viitorul R. Moldova

Anatol Şalaru a stat la bazele Mişcării de Eliberare Naţională, după care a dispărut din vizorul acţiunilor politice active pentru o perioadă pentru că alţii aveau treabă pe aici. Apoi s-a întors, călit de experienţa afacerilor, atunci când a simţit că i-a venit timpul – o calitate importantă, apropo, să simţi că acum e timpul tău şi să intervii la momentul oportun. După experienţa politică în cadrul Partidului Liberal, acolo unde a reprezentat un factor de decizie, şi după plecarea din această formaţiune, Anatol Şalaru revine în forţă pe arena politică împreună cu o formaţiune nouă şi absolut altfel ca formă şi conţinut, cu un preşedinte, deocamdată, de onoare, emblematic pentu tot ce înseamnă spiritul românesc pe peticul nostru de pământ, dintre Prut şi Nistru.

Au trecut aproape 30 de ani şi noi tot de Unitate Naţională vorbim… Stăm locului atâţia ani ori s-a încheiat cercul şi pornim de unde am început?

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/25962-vip-magazin-traian-bsescu-i-anatol-alaru-despre-partidul-unitii-naionale-politic-i-viitorul-r-moldova.html

 

  1. Teatrul „Licurici” va prezenta spectacole pentru copiii moldovenilor din diasporă

Actorii Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” din Chişinău vor merge într-un turneu în Europa, în perioada 19-29 octombrie, pentru a prezenta copiilor din diasporă spectacolul „Capra cu trei iezi”, în regia lui Vitalie Jacotă.

https://www.trm.md/ro/moldovenii-in-lume/teatrul-licurici-va-prezenta-spectacole-pentru-copiii-moldovenilor-din-diaspora/

 

  1. Tot mai mulţi basarabeni învaţă la universităţile din Timişoara

Tot mai mulţi tineri basarabeni aleg România pentru studii, pentru o viaţă mai bună şi un viitor mai bun. Îi motivează şi speranţa că, după absolvire, îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă, în România sau în Republica Moldova. La Timişoara ajung în fiecare an aproximativ 200 de basarabeni la studii, iar o organizaţie îi ajută să se integreze mai uşor.

http://tvrmoldova.md/student-in-romania/video/

 

  1. Igor Dodon, „boicotat” din nou. „Garantul Constituţiei” nu va participa la un eveniment sub egida Curţii Constituţionale

Aniversarea a 20-a de la intrarea în vigoare, pentru Republica Moldova, a Convenției Europene pentru Drepturile Omului va fi marcată la Palatul Republicii. Evenimentul va avea loc mâine, vineri, 6 octombrie, începând cu ora 10.00, sub egida Curții Constituționale. „La eveniment sunt invitate peste 300 persoane, inclusiv reprezentanți ai sistemului judecătoresc, mediului academic și diplomatic”, se arată într-un comunicat al Parlamentului. Nu însă şi „garantul Constituţiei”, atribut care îi revine preşedintelui ţării, adică lui Igor Dodon.

http://independent.md/igor-dodon-boicotat-din-nou-garantul-constitutiei-nu-va-participa-la-un-eveniment-sub-egida-curtii-constitutionale/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ