Castelul din cărți de joc sau șirul de minciuni a Socialiștilor despre venirea americanilor

0
133

Mai multe publicații rusești și unele moldovenești apropiate Socialiștilor au vuit cu știri în data de 8 mai despre venirea unui număr mare de soldați americani și a unui număr considerabil de mașinării de luptă ale NATO – o provocare vădită pe teritoriul unui stat neutru, conform rușilor și rusofililor, un maldăr de minciuni în fapt. 

Se spune că orice poveste bună conține o exagerare, ceva ieșit din comun. În cazul de față, elementul bombastic menționat de o suită de agenții de știri rusești, precum Sputnik, a fost prezența unui număr de tancuri ale NATO venit pe teritoriul Republicii Moldova pentru a participa la un exercițiu la care participau și soldați moldoveni. Venirea ”cotropitorilor” a fost semnalată cu cinci zile înainte, pe 3 mai, de Rossia 1 și Rossia 24 careu au punctat că vesticii au fost întâmpinați de un zid de oameni nemulțumiți care strigau mesaje în engleză precum ”NATO stop. Go home!”. Aceste informații au fost dublate de cele venite din partea opoziției din Moldova care a anunțat că la exercițiul ”Dragon Pioneer 2016”, căci astfel a fost botezat, au participat de două ori mai multe vehicule militare decât fusese inițial anunțat. În aceeași zi, președintele partidului Socialist, Igor Dodon, a răspuns vehement venirii americanilor anunțând scurt că „Nu vom permite NATO să-şi aducă tancurile în Chişinău”.

Aceste știri, care au curs în perioada 3-8 mai în zona presei pro-socialiste din Moldova și prin mai multe publicații din Rusia, au fost doar primul ”strat” al minciunii. Voi clarifica mai târziu de ce nivelul dezinformării în acest caz a fost unul aproape barbar, dar mai întâi să vorbim despre ce alte minciuni au mai curs despre același eveniment, de data asta doar în data de 8 mai când americanii au expus respectiva tehnică militară în piața Marii Adunări Naționale. Acolo nu s-a zărit un tanc dar socialiștii, prin vocea aceluiași Dodon, au ascuns tacticos demascarea minciunii venite cu cinci zile mai devreme anunțând că americanii ”s-au temut să vină pe 9 mai la Chişinău, deoarece au fost preîntâmpinați că vor fi blocate toate intrările în oraş. De aceea au decis să vină cu o zi înainte, la 5.00 dimineața, asta aminteşte de 22 iunie 1941, şi au expus câteva unităţi vechi, din secolul trecut”. Această expoziție, a completat apoi șeful socialiștilor, ar fi fost chiar una neanunțată.

FDB79FDB-778D-417A-95D1-F297E50EF76B_w987_r1_s

Acum că am prezentat succint minciunile părții rusești și rusofile, să vedem și ce s-a întâmplat în realitate. Începem cu venirea americanilor. Trebuie spus, înainte de toate, că aceștia nu au venit cu material al NATO, ci în ”nume propriu”; exercițiul fiind unul moldo-american la care nu a luat parte vreo altă țară NATO. Americanii au venit cu cinci unități de geniu care au fost, într-adevăr, întâmpinate de niște protestatari la graniță. Aceștia însă, fiind doar câteva zeci, nu au cauzat probleme, conform Ministerului Apărării, unii ajungând până la urmă să facă poze cu soldații americani și ale lor unități ”vechi, din secolul trecut”. Asta deoarece, evident, cui nu îi place un Humvee?

Contigentul american s-a îndreptat apoi spre Chișinău unde, în piață, li s-au alăturat 12 unități din cadrul armatei Republicii Moldova. Aceasta nu a fost însă o ”tentativă cinică de a distorsiona trecutul în scopuri politice, de a demoniza Rusia şi a-i submina imaginea” precum spunea în 8 mai Srdja Trifkovic, un expert sârb prezent în platoul Russia Today. Din contră, expoziția a fost una pașnică și, conform Ministerului Apărării, când tehnica de luptă americană a plecat din piață, în cursul după-amiezei, nu era nici picior de socialist în piață. Cel mai probabil aceștia au plecat, evident foarte cinici. În final, mai adaug și bătaia pe cifre. Socialiștii vorbeau de aproximativ 200 de militari și peste 100 de vehicule când, în realitate, au fost abia jumătate.

Sursă: moldova.org

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ