Căuşeni şi Voroneţ

0
105

Motto: „Veniţi să vedeţi acest Roşu de Căuşeni precum admiraţi în altă parte a Moldovei Albastru de Voroneţ! Roşu de Căuşeni nu este doar o culoare, ci o stare a noastră, care are un singur drum – spre ardere şi înălţare. În ea e pâinea şi vinul credinţei – în seva cea roşie de Căuşeni.”

Mi-au plăcut întotdeauna locurile frumoase, unice, care bucură ochiul şi sufletul. Din tot ceea ce am vizitat,
majoritatea obiectivelor erau biserici şi mănăstiri. Ele m-au captivat prin arhitectura unică, construcţia deosebită, importanţa lor istorică, valoarea lor ca monument, semnificaţiile spirituale.
causeni rosu adormirea maicii domnuluiProbabil prima mea „excursie” a fost chiar în oraşul în care m-am născut, Căuşeni. Acolo unde se află una din cele mai frumoase perle ale neamului românesc – Biserica Adormirii Maicii Domnului. Biserica e vestită prin faptul că este adâncită în pământ până la jumătate, dar şi prin culoarea ei unică – roşu de Căuşeni, precum este culoarea albastru, pentru Mănăstirea Voroneţ. Spre deosebire de Mănăstirea Voroneţ, Biserica Adormirii Domnului din Căuşeni este enigmatică prin faptul că nu se cunoaşte anul datării sale. Se cunoaşte însă cu certitudine că este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult ortodox din Basarabia. Ridicat la Căuşeni, pe atunci Cheşenăul Roşu, a fost amintit într-un document de către Petru Aron, la 6 iunie 1455 şi eliberat la Suceava.
Probabil, nu întâmplător mi-a fost dat să vin la studii în Suceava. Am putut astfel să vizitez şi mănăstirea
Voroneţ, unde îmi doream să admir acel albastru inegalabil despre care se spune: “Figurile picturii exterioare ale Mănăstirii Voroneţ sunt desenate pe un fond de un albastru viu, după cum însăşi biserica se profilează pe albastrul cerului. În nici o altă ţară din Europa, nici măcar în patria clasică a picturii murale, în Italia, nu vom găsi ceva cât de cât asemănător cu aceste biserici, ale căror culori armonioase scânteiază pe verdele poienilor, pe fondul tremurat al dealurilor din frumoasa Moldovă”.
manastire voronetSpre deosebire de biserica din Căuşeni care are un exterior sobru, la Mănăstirea Voroneţ pe fondul albastru este prezentat “Arborele lui Iesei” sau Genealogia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar pe coloane sunt pictaţi filosofii grecolatini. Sunt căutaţi cu privirea Aristotel şi Platon, iar pe absida laterală reţine atenţia “chipul ascetic al Sf. Onufrie”.
La Căuşeni, în interiorul bisericii, sunt prezentate faptele unor sfinţi şi soarta osândiţilor, chinuiţi prin tot felul de torturi, fiecare scenă fiind despărţită de cealaltă printr-o dungă neagră îngustă. În pictura bisericii Adormirii Maicii Domnului mai e reprezentat şi Sfântul Ioan cel Nou (de la Suceava), considerat protector al
Moldovei.
La Voroneţ creştinii se pot bucura de slujbe frumoase, păcat doar că în biserica din Căuşeni nu s-au auzit de mult timp cântările liturgice, şi că frescele se deteriorează…
Pentru mine Căuşeni şi Suceava sunt două oraşe “surori”, două culori ale neamului românesc, roşu şi albastru, sângele lui Hristos şi Maica Domnului.

Autor: Ludmila GÎRJĂU
Sursa: Revista Natura

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ