Cazul Transnistria – Implicaţiile tratatului

0
42

Ce se întâmplă dacă Rusia şi Moldova se înţeleg
Agenţia de analiză Stratfor investighează implicaţiile pe care le-ar avea un posibil tratat ruso-moldovean privind reintegrarea Transnistriei în teritoriul Republicii de peste Prut.
Cine ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma unui tratat care să readucă autoproclamata Republică Transnistreană în graniţele Republicii Moldova, se întreabă analiştii de la agenţia Stratfor, într-un comentariu preluat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, Rusia ar avea parte de avantaje imediate de pe urma unei astfel de înţelegeri, în vreme ce pentru Chişinău plusurile vor deveni vizibile pe termen lung.


CINE ŞI CE CÂŞTIGĂ. În baza tratatului, Rusia ar obţine aprobarea oficială a Republicii Moldova pentru prezenţa ei militară în Transnistria, ceea ce o va ajuta să evite complicaţiile legate de respectarea Tratatului armelor convenţionale din Europa (CFE), pe care Moscova îl încalcă la ora actuală, întrucât trupele sale “de menţinere a păcii” din republica separatistă nu au, de fapt, un mandat de menţinere a păcii.

În plus, Moscova este interesată de menţinerea Transnistriei în sfera ei de influenţă din cauza poziţiei geografice strategice a republicii separatiste, la graniţele Europei şi ale Ucrainei. Moscova va putea monitoriza îndeaproape mişcările NATO şi ale Statelor Unite, care se apropie tot mai mult, pătrund tot mai adânc în Europa de Est, o dată cu găzduirea bazelor militare americane în România şi posibila amplasare a elementelor unui sistem defensiv antirachetă în Polonia şi în Cehia.

Republica Moldova va avea de câştigat de pe urma tratatului, deoarece acesta prevede şi ridicarea embargoului impus anul trecut produselor moldoveneşti – şi în special vinurilor – pe piaţa rusească. În plus, Chişinăul priveşte tabloul în ansamblu şi mizează pe faptul că, după ce va fi obţinut reintegrarea teritorială prin reanexarea părţii transnistrene, peste zece ani va asista şi la retragerea trupelor ruseşti din această regiune.

http://www.jurnalul.ro/articole/93875/cazul-transnistria-implicatiile-tratatului

NICIUN COMENTARIU

 1. Bai oamenilor, eu am doar cateva intrebari pentru voi: de ce pana mea nu va urcati cu picioarele pe rahatii aia de bolsevici rusi (ca nu-i pot numi transnistreni, deoarece nu exista o asemenea tara)?!
  Cine sunt nespalatii aia inapoiati de va fac sa va temeti de ei? Ca sunt vai mortii lor, cred ca au pietricele in incarcatoarele de la kalasnicoave, n-au ei bani de cartuse…
  Mai mult, de ce nu incercati sa obtineti ajutorul nostru si al organismelor internationale?
  Azi am vazut imagini cu omul acela batut de balegile alea de securisti transnistreni. Cine gatul mamii lor sunt ei sa faca asa ceva? Cum dreaq de ne-am pomenit noi intr-o zona relativ civilizata cu babuinii astia? De ce grijania mamii lor nu vin si prin Romania ca turisti sa-i luam si sa-i aruncam la pitbulli?
  Mi-e scarba.

 2. prietene atata timp cat rusia sprijina transnistria Romania e legata la maini si la picioare .
  in 1-5 ani Moldova va intra in NATO cu bine sau nu si de aici drumu pana la UE e foarte scurt.

  Basarabia pamant romanesc.

LĂSAȚI UN MESAJ