Cazuri clinice

0
56

De ani in sir sondajele de opinie, realizate in Republica Moldova, scot la iveala niste realitati paradoxale, care ar putea fi trecute de invatati in categoria problemelor fara solutii. Tot cu majoritatile moldovenii, de exemplu, considera ca directia de dezvoltare a tarii este gresita, dar, in acelasi timp, au incredere sporita in guvernarea care ii conduce in aceasta directie gresita. Guvernul nu face nimic pentru a reduce saracia, a crea noi locuri de munca si a combate coruptia, dar il iubesc pe Vasili Palici, care conduce de 5 ani acest guvern. Apreciaza pozitiv nivelul „democratiei” in tara, dar doreste sa existe doar un singur partid. Aceasta ultima contradictie, cred, ar face obiectul unor investigatii ale psihologilor. Moldovenii nu vor sa gindeasca, nu vor sa analizeze. Pe drept, in conditiile in care avem 10 partide, pentru a alege pe cel mai bun trebuie sa citesti programele electorale ale lor, si nu doar sa le citesti, dar si sa le compari, sa vezi care ar fi mai buna (Spuneti–i va rog, citi cetateni cu drept de vot din Moldova au citit programele cel putin a doua partide? Sau si mai simplu — citi votanti ai partidului comunistilor cunosc programul PCRM?).

S–ar mai cere sa cunosti (sa te interesezi) cine sint liderii si membrii acestor partide, sa poti compara calitatile personale si capacitatile acestora. Ce se intimpla insa — fara sa citeasca programele partidelor, fara sa compare potentialul intelectual pe care acestea il poseda pentru a realiza lucruri frumoase, moldovenii voteaza.

Il voteaza pe Voronin, pentru ca acesta a zis ca ii va pune la zdup pe toti banditii, si se fac a nu vedea ca pentru Voronin cel mai mare bandit este… vecinul de peste gard, prins cu un sac de popusoi, in timp ce barosanii fura chiar mai mult decit pina de venirea comunistilor. Il voteaza pe Urechean, pentru ca a promis sa–i puna catusele lui Voronin, si nici nu se incumeta sa priveasca lista propusa de acesta, plina de persoane care au cite 2–3 dosare la fund, intentate inainte de comunisti.

Voteaza cu Rosca, ahtiati de lozinca „JOS comunistii!”, si nu recunosc ca au gresit nici dupa ce Iuri Ivanovici il alege pe Voronin presedinte.

Concluzia ar fi una — moldoveanul nu vrea sa gindeasca, nu doreste sa analizeze, se culca pe urechea ca altcineva a gindit pentru dinsul, si… merge la urna de vot. Insa si asta i se pare prea mult, prea obositor. El nu mai vrea sa faca efortul de a alege intre Voronin, Urechean sau Rosca (pentru ca, pina la urma, care ar fi raznita?!), si ar fi mult mai fericit daca in Moldova ar exista doar un singur partid.

Conform sondajelor de opinie, cca 30 la suta dintre moldoveni ar vrea ca in Moldova sa existe doar un partid…

Vitalie Pascaru

http://www.gazeta.md/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ