CC din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială

0
81
dodon in habitatul natural
  1. Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială

Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat joi decretul preşedintelui Igor Dodon cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, prin care Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială, relatează site-ul Radio Chişinău.

http://www.mediafax.ro/externe/curtea-constitutionala-din-republica-moldova-a-invalidat-organizarea-unui-referendum-consultativ-prin-care-igor-dodon-voia-sa-transforme-tara-din-republica-parlamentara-in-una-prezidentiala-16643311

 

  1. 45 de dascăli basarabeni se şcolesc la Galaţi

Marţi, 25 iulie, 45 de dascăli şi bibliotecari din sudul Basarabiei au păşit iar pragul acestei adevărate fabrici de buni învăţători – Colegiul Naţional „Costache Negri”, în cadrul programului „Şcoala de vară”, ediţia a II-a.

https://www.viata-libera.ro/educatie/92747-45-de-dascali-basarabeni-se-scolesc-la-galati

 

  1. Republica Moldova ar putea obține 80 milioane euro de la BERD pentru conectarea la rețeaua electrică a României

Republica Moldova vrea să împrumute 80 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Recostrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru finanțarea parțială a proiectului de conectare a sistemului național de transmisie a energiei electrice la cel al României.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/republica-moldova-ar-putea-obtine-80-milioane-euro-de-la-berd-pentru-conectarea-la-reteaua-electrica-a-romaniei-17112831

 

 

  1. Siegfried Mureşan: „UE nu cere nimic cetăţenilor RM, dar le cere categoric politicienilor de la Chişinău să respecte legea şi să o aplice egal”

UE nu cere nimic cetăţenilor Republicii Moldova, dar le cere categoric politicienilor de la Chişinău să respecte legea şi să o aplice egal pentru toţi. Cetăţenilor de rând din Republica Moldova Uniunea Europeană nu le cere, ci le oferă bani gratuiţi pentru dezvoltarea investiţiilor şi a afacerilor. Declaraţiile au fost făcute de eurodeputatul Siegfried Mureşan.

 

http://www.jurnal.md/ro/politic/2017/7/27/siegfried-muresan-ue-nu-cere-nimic-cetatenilor-rm-dar-le-cere-categoric-politicienilor-de-la-chisinau-sa-respecte-legea-si-sa-o-aplice-egal/

 

  1. Chișinău: Igor Dodon vrea să interzică prin lege partidele unioniste

Președintele prorus, Igor Dodon, susține că va veni în scurt timp cu o inițiativă legislativă privind interzicerea activității partidelor unioniste din R.Moldova. Mai exact, Dodon vrea să interzică activitatea oricărui partid politic care pledează pentru ”lichidarea statalității și suveranității”, inclusiv prin unirea cu România.

http://www.rfi.ro/politica-96811-chisinau-igor-dodon-vrea-sa-interzica-prin-lege-partidele-unioniste

 

 

  1. Cele trei orașe mari din Găgăuzia s-au înfrățit cu trei localități din România

Relațiile dintre România și autonomia UTA Găgăuzia din Republica Moldova au devenit mai strânse în ciuda discursului antiromânesc al bașcanului. Trei primari ai celor mai importante orașe din regiune au efectuat recent o vizită oficială în orașul Slănic Moldova din România, înfrățindu-se totodată cu trei localități de peste Prut.

Vizita a fost efectuată pe data de 21 iulie, cu ocazia zilelor orașului Slănic Moldova, acolo unde Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat, Anatolii Topal, primarul orașului Ceadîr-Lunga, și Victor Petrioglo, primarul orașului Vulcănești, au participat la un simpozion dedicat turismului și culturii în euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

http://moldnova.eu/ro/cele-trei-orase-mari-din-gagauzia-s-au-infratit-cu-trei-localitati-din-romania-19417.html/

 

  1. Premieră: Festivalul Românilor de Pretutindeni, la Arad

Parohia Ortodoxă Arad Grădiște 1 va organiza în perioada 28-30 iulie Festivalul Românilor de Pretutindeni, la care vor participa români din Serbia (Timoc și Banatul sârbesc), Republica Moldova (Chișinău), Ucraina (Ismail, regiunea Odesa) și Ungaria. Coordonatorul festivalului este preotul Blaj Mihai Octavian, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25345-2017-07-27-08-21-22.html

 

  1. Dodon, înfrânt. Istoria Românilor nu va fi înlocuită

Curtea Constituţională (CC) de la Chișinău a anunţat joi că referendumul consultativ din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele Igor Dodon, este neconstituţional. 

http://infoprut.ro/47822-dodon-infrant-istoria-romanilor-nu-va-fi-inlocuita.html

 

  1. Cum au fost repartizate microbuzele școlare donate de Guvernul României Rep. Moldova

93 de microbuze școlare din cele 96 donate săptămâna trecută de Guvernul României pentru școlile din Republica Moldova urmează să fie transmise, cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea publică a consiliilor raionale. Transferul urmează să fie realizat timp de 30 de zile, potrivit ministrului Educației, Cercetării și Culturii, Monica Babuc.

http://infoprut.ro/47816-cum-au-fost-repartizate-microbuzele-scolare-donate-de-guvernul-romaniei-rep-moldova.html

 

  1. Despre securitatea Republicii Moldova. Adică despre pace și stabilitate

Eu unul îmi doresc ca statul numit Republica Moldova să facă parte din România fără vreun statut autonom, ca județe, în viitor. Nu știu cât de apropiat este acest viitor, însă ceea ce știu este că eu unul, în calitate de unionist, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca viitoarea unificare a actualului stat moldovean cu România să se facă pașnic și cu luarea în calcul a tuturor opiniilor din societatea moldoveană, indiferent de apartenența sau afilierea persoanei care emite o opinie individuală, adică fără deosebire de naționalitate, etnie, religie sau opțiune ideologică sau politică proprie sau, dacă reprezintă un grup, a grupului pe care îl reprezintă.

http://www.timpul.md/articol/despre-securitatea-republicii-moldova–adica-despre-pace-i-stabilitate-112564.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ