CCA a oferit licenta pentru Reteaua de stat nr. II de televiziune utilizata de Televiziunea Romana unui post TV nou creat.

0
61

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat joi, 27 septembrie, licenta pentru Reteaua de stat nr. II, pe care in prezent sunt retransmise programele TVR 1, postului de televiziune „2 Plus”, infiintat recent. Decizia a fost votata de 5 membri CCA din cei 8 prezenti. Fondator al postului nou este compania britanica „Telefem International” SRL.
Directorul postului, Razvan Paveliu, a declarat ca fondatorul se angajeaza sa retransmita in continuare, in proportie de 70%, programele TVR, dupa ce va fi incheiat un acord in acest sens cu Societatea Romana de Televiziune (SRTv). Capitalul social al companiei este de 500 mii dolari SUA (circa 5 mln lei moldovenesti), dintre care 1 mln au fost deja transferati in R. Moldova. „Telefem International” SRL va recupera IS „Radiocominicatii” restantele formate din luna iunie, in suma de aproximativ 150 mii dolari SUA, din momentul in care nu au mai fost transferate plati din partea SRTv.

„2 Plus” va investi in personal, care va fi scolit in strainatate, si in tehnica, pentru care deja s-au facut investitii de circa 175 mii euro. Departamentul de stiri locale va avea la dispozitie inclusiv un elicopter ca sa acopere operativ intreg teritoriul tarii, a mai spus Razvan Paveliu.

Petru acordarea licentei postului „2 plus” au votat Corneliu Mihalache, Valeriu Frumusachi, Gheorghe Gorincioi, Valeriu Soltan si Carmelia Albu. Acestia si-au argumentat decizia prin grija fata de interesul publicului telespectator. Potrivit lor, daca CCA nu ar fi scos reteaua la concurs, IS „Radiotelecomunicatii” ar fi sistat retransmiterea programelor TVR, lucru confirmat si de reprezentantul intreprinderii.

Valeriu Soltan a declarat ca a optat pentru un radiodifuzor local si in interesul agentilor economici, care vor avea posibilitatea, atunci cand plaseaza publicitatea, sa aleaga intre inca un post de televiziune cu acoperire nationala.

Impotriva deciziei au votat membrii CCA: Ruslan Plesca, Ludmila Vasilache si Vlad Turcanu. Cel din urma a calificat decizia ca fiind un abuz si o incalcare a legislatiei.

Potrivit lui Turcanu, CCA nu ar fi trebuit sa intervina in disputa a doi agenti economici – SRTv si IS „Radiotelecomunicatii”, si ca ar fi fost in drept sa se autosesizeze doar dupa 72 de ore de la sistarea retransmiterii programelor TVR, sau dupa 45 de zile in cazul in care ar fi fost vorba despre o problema tehnica. SRT are licenta pana in 2011 care este garantata de legislatia in vigoare.

Vlad Turcanu a propus excluderea Retelei de stat nr. II din concurs si pentru faptul ca reprezentantul IS „Radiotelecomunicatii”, prezent in sedinte, Andrei Nemteanu, declarase ca nu cunoaste nimic despre o scrisoare adresata Ministerului dezvoltarii informationale de la Chisinau prin care partea romana anunta despre identificarea surselor de finantare si disponibilitatea de a efectua aceste plati.

Pentru Reteaua de stat nr. II au concurat 2 radiodifuzori.”Cotidian” SA (postul TVR Moldova) nu a acumulat nici un vot.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ