CCA acuzat că nu publică rapoarte de presă obligatorii

0
40

Un studiu asupra respectării principiilor din Codul Audiovizualului semnalează că o treime din ştirile difuzate în Republica Moldova laudă puterea şi că însuşi Consiliul Audiovizualului nu şi-ar îndeplini obligaţiile.
Studiul a fost realizat de un grup de ONG-uri active în domeniul media şi al drepturilor omului, sub egida Asociaţiei Presei Electronice.

Acestea au urmărit felul în care Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Compania Teleradio Moldova aplică prevederile Codului Audiovizualului intrat în vigoare în august anul trecut.

Prima observaţie făcută de experţi se referă chiar la autoritatea numărul unu în domeniul audiovizualului din Republica Moldova, potrivit lui Eugen Râbca, expert al Asociaţiei Presei Electronice.

„Pe parcursul acestui an, Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu şi-a îndeplinit misiunea de a activa în intersul publicului, a spus Eugen Râbca. Nu a adoptat şi nu a dat publicităţii nici un raport despre îndeplinirea misiunilor sale.”

Aceasta deşi CCA este obligat prin lege să facă publice rapoarte trimestriale.

Emisiuni „laudative şi părtinitoare”

Un alt subiect monitorizat a fost conţinutul programelor serviciului public de teleradiodifuziune.

În general, monitorii constată, prin comparaţie cu celelalte monitorizări, o îmbunătăţire a calităţii emisiunilor de ştiri şi a programelor de actualităţi. Mai cu seamă în ceea ce priveşte radioul. La televiziune nu avem deocamdată o dinamică la fel de ascendentă.

Vasile State

Studiul constată că în continuare emisiunile de ştiri conţin multe subiecte laudative la adresa puterii, îi au ca protagonişti pe primii trei politicieni din stat şi deseori sunt părtinitoare.

Deşi sunt semnalate unele evoluţii pozitive, în special emisiunile de actualităţi continuă să nu respecte întocmai cerinţele unei instituţii audiovizuale publice. Vasile State, de la Asociaţiei Presei Electronice, a remarcat totuşi că programele radioului public sunt mai profesioniste decât cele ale televiziunii:

„În general, monitorii constată, făcând comparaţie şi cu celelalte monitorizări, o îmbunătăţire, să zicem aşa, a calităţii emisiunilor de ştiri şi a programelor de actualităţi. Mai cu seamă în ceea ce priveşte radioul. La televiziune nu avem deocamdată o dinamică la fel de ascendentă aşa precum este la radio.”

Potrivit lui Vasile State, principalul motiv care duce la abaterile semnalate, ar fi autocenzura jurnaliştilor.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ