CCA, cu painea si cutitul

0
73

O licenţă de emisie retrasă, un refuz de a elibera un astfel de document şi alte câteva cereri cărora li s-a dat curs – acesta e bilanţul şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Banală, la prima vedere, şedinţa în cauză a scos în relief o situaţie destul de delicată. Astfel, membrii CCA s-au pomenit, practic, în imposibilitatea satisfacerii cererii de suspendare temporară a acţiunii licenţelor de emisie, parvenite din partea întreprinderilor „Maşrevsat” SRL şi „Laritex- TV” SRL.

Situaţie de pat

Vorba e că, potrivit prevederilor Codului Audiovizualului, pe lângă eliberarea sau retagerea licenţelor, suspendarea respectivă poate fi aplicată de CCA doar în calitate de sancţiune, în eventualitatea stabilirii cu certitudine a unor încălcări ale prevederilor legale. De această dată, însă, cererile de suspendare temporară au fost dictate de factorul financiar, căruia întreprinderile menţionate nu-i pot face faţă şi care au decis să arendeze propriile reţele unor alte firme.
„Ce se întâmplă cu acest agent economic, dacă nu-i suspendăm acţiunea licenţei?”, s-a întrebat Valeriu Frumusachi, în condiţiile în care, de fapt, un asemenea precedent, cu arendarea, a fost creat de CCA încă în 2003. Răspunsul aşa şi nu a fost găsit. Date fiind explicaţiile insuficiente, precum avea să constate ulterior Vlad Ţurcanu, membru CCA, cererea „Maşrevsat” SRL a fost respinsă. Mai multă lumină asupra unei stări de lucruri analogice a fost vărsată la examinarea cererii „Laritex-TV” SRL, reprezentanţii căreia au declarat că arendarea reţelei unui partener de afaceri mai puternic este un prim pas spre fuzionare. Abia atunci cererea a fost acceptată, după care CCA şi-a anulat decizia luată cu câteva minute în urmă, revotând pozitiv şi în cazul „Maşrevsat” SRL.

Publicitate ascunsă

Membrii CCA au refuzat să-i elibereze licenţă de emisie Bursei Imobiliare „LARA” SRL din municipiul Chişinău pentru studioul TV prin satelit cu acelaşi nume. A fost a doua tentativă a întreprinderii de a obţine documentul atât de mult râvnit, dar de această dată Igor Petrea, reprezentantul ei, „s-a dovedit a fi şi mai puţin sincer”, precum avea să remarce Valeriu Frumusachi, care a constatat că „încercaţi să ascundeţi publicitatea după nişte rubrici”.
În cadrul şedinţei a fost eliberată autorizaţie de retransmisie SC „PRO TF GRUP”, pentru studioul prin cablu din satele Drăsliceni, Ratuş şi Logăneşti, raionul Criuleni, fiind aprobată lista canalelor TV şi extinderea ariei de emisie asupra satului Abaclia pentru studioul „Bas-TV” din oraşul Basarabeasca. Deşi au acceptat retragerea licenţei de emisie, eliberată ÎM „Leoveanul” pentru postul de radio „Unda adevărului”, care nu mai activează de doi ani, membrii CCA au hotărât să păstreze frecvenţa respectivă pentru un alt eventual post de radio, care să-şi înceapă activitatea în urma anunţării unui concurs.
Gheorghe Gorincioi, membru CCA, a propus efectuarea inventarierii tuturor deciziilor luate de Consiliu în actuala componenţă şi revenirea la examinarea modului în care radiodifuzorii s-a conformat acestora, peste două săptămâni.

autor:P.P.

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21260&cat=Cotidian%20National&rub=Social&num=78

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ