Ce este Acțiunea 2012 și cum funcționează?

1
84

actiunea-2012 Ce este Acțiunea 2012 și cum funcționează?

În primul rând încep prin a spune că am încercat permanent să păstrăm transparență în activitățile noastre, special pentru a nu fi aruncați în nu știu ce teorii ale conspirației, așa cum au obiceiul să facă românii.

Atât pe site-ul organizației www.Actiunea2012.ro cât și pe celelalte surse de propagare a informațiilor încercăm să oferim maximul de date despre activitățile noastre, toate fiind prezente în presă.

Cu toate acestea, pentru simplificare, voi reda câteva din acestea mai jos.

 

Spre dezamăgirea noastră, dar lucrăm la asta,  în anii de după revoluție orice mesaj civic a fost acaparat politic iar lumea a ajuns să nu mai aibe încredere în astfel de proiecte, existând suspiciunea că ceva s-ar afla în spate. Eu vă spun sincer, că nimic ilegal  sau imoral nu se află în spatele Acțiunea 2012 și facem doar ceea ce spunem.

 

Pe site-ul nostru, www.actiunea2012.ro, veți găsi prezența în presă iar ea reflectă de fapt întreaga noastră activitate. Dacă doriți să inventați tot felul de teorii conspirative, aveți măcar bunul simț că urmăriți realizările noastre și să vă conectați la rețeaua de Facebook Basarabia Pământ Românesc. Așa veți fi mai credibili.

 

Nu avem obiceiul să răspundem celor care încearcă să ne atace deoarece e consum inutil de resurse iar Acțiunea 2012 are de făcut o Unire alături de ceilalți români, și nu vrem să ne pierdem în amănunte.

 

Ce este Platforma Civică Acțiunea 2012?

Platforma Civică Acțiunea 2012, așa cum îi spune și numele, este o platformă Civică formată din mai multe ONG-uri cu statut juridic independent dar și din persoane fizice.

 

Scopul Platformei Civice Acțiunea 2012 este unul singur: Reunirea celor două state românești. Platforma nu se bagă în nici un subiect care nu are efect direct sau indirect asupra celui menționat.

Asociațiile membre ale Platformei desfășoară însă și alte activități, ele fiind foarte active în societate și poartă responsabilitatea lor fără nici o legătură cu a noastră cauză comună.

 

Acțiunea 2012 nu a făcut, nu face și nu va face niciodată politică!

Acțiunea 2012 nu este implicată în nici un proiect politic și nici nu va fi vreodată. În aceasta se află membri cu diferite orientări politice dar care sunt reuniți aici sub un singur țel: Unirea celor două state românești.

Orice asociere între Acțiunea 2012 și un partid politic este pur întâmplătoare sau rău intenționată.

Ca să înțelegeți mai bine de ce fugim de politică ca dracul de tămâie: Unirea celor două state românești trebuie să aparțină tuturor românilor, deci inclusiv tuturor partidelor politice. Considerăm că politizarea pe o singură ramură a acestui subiect dăunează cauzei și atunci noi susținem declarațiile oricărui politician care aduce un plus ideii de Unire dintre cele două state românești.

 

 

Există legături politice?

Da, există legături politice între Acțiunea 2012 și diferite persoane publice, oameni politici. Aceștia provin din toate partidele parlamentare și extraparlamentare.

În timpul campaniei pentru parlamentare din 2012 am inițiat Pactul pentru Basarabia în urma căruia 116 parlamentari actuali și-au propus să promoveze deschis acest mesaj inclusiv prin măsuri legislative.

Între timpul numărul parlamentarilor care lucrează împreună cu Acțiunea 2012 a crescut semnificativ(de mulți nu am reușit să dăm în Campania electorală sau nu au avut timp să se întâlnească cu noi pentru semnare) lucru care arată interesul crescut al tuturor românilor față de acest subiect.

 

Cum este organizată Acțiunea 2012?

Pe scurt: există filiale în fiecare județ cu un secretar și un coordonator. Aceeași organizare există și în Republica Moldova.

După cum bine se vede nimeni nu e șef. Aici activitatea este una de suflet, de voluntariat, în care toți depunem eforturi pe măsura putințelor noastre.

Există binențeles și un nucleu central, cu sediul în București, iar adresa o găsiți pe www.actiunea2012.ro . Există acolo și email, fax, număr telefon, adresă sediu permanent. Nu e nimic ascuns, puteți suna oricând, puteți întreba orice și veți putea obține orice informație. Suntem extrem de transparenți special pentru a evita diverse presupuneri.

La nivel central există un grup de co-președinți format din președinții ONG-urilor componente și un grup operațional de lucru.

Primul are rol consultativ: adică ne întrebăm dacă e bine așa sau altfel, dacă avem nevoie de informații ne contactăm, dacă avem nevoie de anumite recomandări apelăm la ele. Co-președinții desfășoara și activitatea de lobby.

Grupul operativ de lucru este format din membri care au responsabilități, asemenea unei companii. De exemplu Iulia Modiga se ocupă de presă, George Simion se ocupă de organizarea internă, Gabi se ocupă de coordonarea și comunicarea cu teritoriul, Dave este coordonatorul realizării mesajelor stradale, etc…

Subsemnatul  face lobby pentru Platformă și o reprezint public  atunci când mi se solicită acest lucru. Nu sunt singurul care reprezintă public platforma în calitate de co-președinte, dar prin natura activității am cel mai mult timp la dispoziție și cea mai bună dinamică. Fiecare co-președinte poate reprezenta Platforma dar cu un mandat clar și doar pe subiectul Unirii.

 

Cu cine avem legături?

Avem legături în toată societatea românească: presă, partide politice, mediul academic și universitar, instituțiile statului român,etc…

De ce și cum? Deoarece peste 87% dintre români sunt unioniști și atunci automat există numeroși oameni din toate domeniile care sunt alături de noi și care ne ajută lucru pentru care le mulțumim.

De fapt toți cei care sunt activi în societate sunt și alături de mesajul acestui curent. Acest lucru ne permite să avem acces la presă, în cadrul instituțiilor statului, etc…

 

De unde avem bani?

Foarte mulți consideră că o astfel de activitate se ține cu mulți bani. Realitatea este că există foarte mulți voluntari dar și persoane care pot pune la dispoziție servicii în mod gratuit.

Acțiunea 2012 nu lucrează cu banii statului român sau al contribuabilului român deoarece acest lucru ne-ar îngreuna activitatea(cine lucrează cu bugetul statului știe cum e). Asociațiile membre ale Acțiunea 2012 desfășoară, unele din ele, proiecte împreună cu statul român și cu finanțare de la acesta(dar activitate proprie fără a avea legătură cu misiunea Acțiunea 2012). Avem parteneriate dar acolo fiecare vine cu aport propriu, adică nu luăm bani ci oferim.

Lumea s-a obișnuit că dea bani ca să pună pe români la muncă sau să îi scoată în stradă. Noi nu facem asta deoarece nu e nevoie. Românii dovedesc în acest caz că pot fi uniți și că dacă le dai pentru ce să lupte atunci ei vor lupta. Negativismele despre români sunt false deoarece am întâlnit în această activitate foarte multe persoane extraordinare.

Cheltuielile organizației sunt foarte mici deoarece fiecare asociație  își are propriile finanțări. Cotizația membrilor, care sunt destul de numeroși, ne ajută să păstrăm un secretariat permanent. De asemenea există persoane cu bune intenții și posibilități financiare care ajută platforma. La toate acestea punem și acei 2% pe care îi strângem prin intermediul voluntarilor, care repet, nu sunt puțini(de exemplu estimarea pe acest an este de aproximativ 100 000 de lei din formularele de 2%).

Această listă este publică pe site-ul organizației astfel încât fiecare leu donat să se reflecte într-o activitate.  Dacă cineva a dorit să rămână anonim i-am respectat dorința. O contribuție semnificativă, și repet, semnificativă, vine din Diaspora de dincolo de Ocean, lucru care arată că cei din afara granițelor rămân cu gândul tot la România, lucru pentru care le mulțumim.

 

Integrarea Europeană sau Unire?

Uniunea Sovietică a căzut. Nu putem spera că Uniunea Europeană va avea o soartă mai bună.

De asemenea perspectiva europeană a Republicii Moldova este de 10-15 ani, timp în care Rusia lucrează și sunt șanse ca proiectul să eșueze. De asemenea și dincolo de Prut clasa politică este una coruptă și sunt șanse mari ca aceștia să deturneze procesul.

Integrarea Europeană se dovedește în aceste condiții fie o soluție temporară fie una falsă.

Deci, noi milităm pentru Unire și aducerea sub acoperământul Europei a românilor din cele două state.

Nu milităm pentru Integrarea Europeană dar cu siguranță nu ne opunem acestui proces ba chiar îl facilităm deoarece sub masca lui s-au putut realiza multe și încă se realizează… indiferent ce se va întâmpla tot spre Unire se va ajunge. Ordinea nu este importantă.

Considerăm că statul român reunit trebuie să se afle sub umbrela Uniunii Europene, singura care ne poate proteja de conflictele ultimilor 200 de ani.

 

Diverse despre noi!

Nu răspundem atacurilor.

Promovăm toate mesajele pozitive Unirii în cele două state românești. De exemplu: dacă Băsescu face o vizită oficială la Chișinău îl întâmpinăm ca pe un erou. Dacă Corlățean merge la Moscova și spune de bine de Republica Moldova îl tratăm ca pe un erou. Dacă Ponta face poduri peste Prut atunci el este erou nostru. Nu criticăm pe nimeni deoarece acest lucru este distructiv. Nu atacăm pe nimeni pentru ce nu face, lăudăm pe cei care fac. De aici de multe ori apare considerația că am ține cu unul sau cu celălalt. E fals, depinde doar de ei să facă lucruri bune astfel încât noi să le preluăm. O să aveți surprinderea ca și noul președinte al României să fie primit cu ovații la Chișinău, important este ca el să ne ofere această ocazie.

Scopul nostru este ca toată clasa politică din România să preia mesajul Unionist- pentru asta milităm.

Nu avem nici o legătură cu structurile de securitate ale statului român. Probabil ele se informează și este corect a se face acest lucru deoarece  până la urmă… unim două state.

Lucrăm și cu instituțiile centrale sau locale ale statului deoarece și acolo sunt unioniști. Colaborăm cu oricine vrea să ajute la facerea Unirii.

Să nu uităm că Rusia deține arta dezinformării. Acesta este motivul pentru care ne permitem să nu băgăm în seamă nimic care contravine unirii sau care instigă la dezbinare.

Nu considerăm statul român ca fiind inamicul nostru ci partenerul nostru.

 

 

Mulțumesc miilor de voluntari ai Acțiunea 2012!

Voi sunteți cei care faceți Unirea și duceți acest lucru până la capăt. Sunt mândru că românilor le pasă și vor să construiască.

 

Autor: Marius Lulea, www.luleamariusdorin.ro

1 COMENTARIU

  1. E foarte bineCristina că ai ținut să specifici încă odată despre tot ce înseamnă Acțiunea 2012 pentru că sincer m-am confruntat și eu cu astfel de netoți car îndrugă verzi și uscate despre Acțiune!

LĂSAȚI UN MESAJ