Ce se intâmplă, România?

0
72

Citeam azi pe hotnews un articol despre un jurnalist francez- Nelson Monfort, care a făcut o glumă mai multdecât proastă la adresa românilor “cu românii trebuie sa fii atent când e vorba de administrarea banilor” Adevărul, deloc plăcut, e că glume de genul acesta nu sunt deloc excepţii la postul public France 2. La o emisiune moderată de Laurent Ruquier , cu o audienţă deloc neînsemnată, un umorist francez a ironizat poporul român, mimând “salutul românesc”..uşor aplecat si umil, asimilat cu un cerşetor: “S’il vous plait, Messieurs”.

Nu sunt eu în masura să-i înjur pe aceşti jurnalişti, (si chiar daca aş fi nu văd care ar fi rostul) dar nu pot sa tolerez astfel de ironizări care, mai mult sau mai puţin, mă vizeaza. Nu cred că este suficient dacă zic că aceste glume de prost gust sunt nişte idioţenii absolute fondate pe o supergeneralizare, de aceea vreau în acest editorial  sa analizez  de ce suntem vazuţi aşa urât în Occident.

Dar să revenim la articolul din hotnews. Eu, una, am fost scandalizată după ce am citit acest articol. Dar  partea proastă în toată această poveste e ca mulţi cetăţeni ai României au tolerat aceste glume şi , cu regret, le-au aprobat. Am constatat acest lucru după ce m-am uitat şi pe comentarii. Iată câteva dintre ele:

„consider ca au dreptate si ca lucrurile primite sunt exact cele maini veniti la noi din alte tari pe care le consideram ‘inferioare’”

„ma dezamageste hotnews ca prezinta stirea din punctul asta de vedere. Adevarul este ca Europa de vest este plina de cersetori romani (eu traiesc in Bruxelles si in fata magazinului unde imi fac cumparaturile isi are lacasul un cersetor roman in scaun cu rotile, care nu face nimic toata ziua, decat zice „merci madame/monsieur” cand primeste bani. nici macar nu citeste o carte).”

 

„Cele mai mari scursori umane de la noi au plecat in afara la furat. Nu e de mirare ca am ajuns de rasul Europei. Iar sa faci pe patriotul cand altii iti arata gunoaiele pe care le imprastii e pur si simplu dovada de prostie.Ar trebui sa le multumim ca se limiteaza la a face glume, si nu ne taie dreptul la circulatie.”

„Suntem o natie de cocalari frustrati si mi-e rusine sa ma duc in alta tara si sa fiu comparata cu toata prostimea societatii din tara respectiva, ne meritam soarta si francezii au intradevar drepatate cand fac glume pe seama noastra, bravo lor, ca noi nu stim decat sa-i pupam in fund pe strainii care pune piciorul in tara noastra…”

„de ce sa asteptam (iarasi si iarasi) sa vina cineva (MAE, Basescu, Vlad Tepes sau bunul Dumnezeu cu sf Petru) sa spele umilinta fiecaruia dintre noi?
cata vreme asteptam sa vina cineva sa faca ceva pt a ne scoate din rahat, nu se va schimba nimic. daca nu mai vrem mizerii, trebuie sa luam atitudine noi insine.
in cazul de fata, o putem face printr-un simplu mail de protest, trimis aici:
http://www.francetvod.fr/appftv/envoi_mail/?service=supportclient”

etc. etc. etc.

Astfel de comentarii m-au scandalizat şi mai mult pentru că mulţi acceptă cu obedienţă umilirea. . Totuşi au fost comentarii care m-au mai calmat. Şi este lăudabilă  iniţiativa  unor tineri de a trimite un email televiziunii vizate in semn de protest. Referitor la comentariile de mai sus nu pot decât să concluzionez că unii  au un sentiment de inferioritate,iar acesta din urma frâneaza propriul lor succes şi ulterior progresul si dezvoltarea acestei ţari. Aceasta idee am mai relatat-o in „Problema românismului şi reabilitarea naţională”, de aceea acum nu vreau să o descriu, ci mai degrabă să vin cu îndemnul de a renunţa la această stare de obidienţa şi de a aplica aşa-zisa „teorie hegeliana”(conversia negativului în pozitiv).

Poporul român, bineînteles, are si el lipsurile lui ca şi fiecare popor (chiar si cel francez). Dar faptul că etichetezi un popor ca cerşător, hoţ sau violator mi se pare daca nu lipsă de orice cultură si inteligenţă, atunci prostie fără margini.

Şi o să fac şi o scurtă referire şi la Italia, unde românii de acolo au fost etichetaţi cu un stigmat infamant, acela de violatori si hoţi. Păi bine măi, ar fiind şi acolo români cu o conduită mai putin respectabilă, dar de ce trebuie să generalizăm?! Nu toţi suntem la fel! Comunitatea de români din Italia este formată din oameni cu defecte, calităţi, vise , speranţe, idei si păreri proprii. Citisem undeva că propaganda pornită în Italia împotriva românilor era folsită de către elita politică italiană în campanii electorale. Nu ştiu cât de adevarat e, dar cert este un lucru că noi, românii, suntem un popor cu defecte si calitaţi;

Si ca o concluzie, ţin să precizez că fiecare om, fie român sau nu, trebuie,după părerea mea, să contribuie zilnic la împlinirea sa ca om, sau cum avea să zica Paulo Coelho „să-şi urmeze Legenda Peronala”…

Autor: Ludmila Gamurari

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ