CEC nu a reuşit să aprobe rezultatele votării repetate din 1 iulie

0
38

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a reuşit marţi, 3 iulie să aprobe procesul verbal cu privire la rezultatele votării repetate din 1 iulie.

Duminică, 1 iulie, a avut loc votarea repetată în comuna Zorile, raionul Orhei, pentru alegerea Consiliului raional, Consiliului comunal şi a primarului localităţii. De asemenea, a avut loc votarea pentru alegerea primarului satului Buţeni, raionul Hânceşti.

După ce vicepreşedintele CEC Renata Lapti a anunţat rezultatele alegerilor, potrivit cărora la Zorile, la funcţia de primar a câştigat reprezentantul Uniunii Centriste, iar la Buţeni – cel al Alianţei „Moldova Noastră”, secretarul CEC Iurie Ciocan a declarat că nu va contrasemna procesul verbal. El a declarat că la Buţeni alegerile au fost ilegale şi a fost subminată direct puterea de stat.

Pe de altă parte, membrul CEC Mihai Buşuleac a calificat declaraţiile lui Ciocan ca tentativă de anticipare a deciziei instanţei de judecată şi de invalidare a alegerilor din localitate.

Unii membri ai CEC au propus ca pentru cele două localităţi să existe două procese verbale diferite, deoarece referitor la desfăşurarea scrutinului în Zorile nu au existat nici un fel de obiecţii. Nici această propunere, nici aprobarea procesului verbal nu a acumulat numărul necesar de voturi.

La 3 iunie, la Buţeni, candidatul AMN a acumulat majoritatea voturilor, dar alegerile nu au fost validate la cererea reprezentanţilor Partidului Comuniştilor. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a decis excluderea candidatului AMN din competiţie. Pe marginea deciziei CSJ, CEC nu a putut adopta nicio decizie, deoarece opiniile membrilor s-au divizat, astfel că la alegeri a participat şi candidatul AMN, care din nou a câştigat. Urmează ca Judecătoria Hânceşti să decidă asupra rezultatelor alegerilor din localitate. Anterior, locuitorii satului Buţeni au protestat împotriva deciziei de a fi desfăşurate alegeri repetate, declarând după scrutinul repetat că vor relua acţiunile de protest dacă mandatul primarului ales de ei de două ori nu va fi validat.

Sursa:info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ