CEDO a dat verdictul în cazul „Tănase şi Chirtoacă vs. R. Moldova”

0
121

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat, marţi, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise, hotărârea în cauza intentată de consilierul municipal şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, şi primarul general de Chişinău, tot el vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, împotriva Guvernului R. Moldova. Amintim că cei doi au acţionat în judecată statul pentru adoptarea Legii privind dubla cetăţenie, prin care funcţionarilor publici le-a fost interzis să deţină o altă cetăţenie decât cea moldovenească. Atât Chirtoacă, cât şi Tănase deţin şi cetăţenia română.

Solicitată de JURNAL să ofere mai multe detalii despre hotărârea pronunţată, avocata Janeta Hanganu a declarat că nu cunoaşte, deocamdată, care este decizia CEDO. „Hotărârea a fost luată în cadrul unei şedinţe închise. Curtea a anunţat că va face publică decizia sa pe data de 18 noiembrie. Atunci vom afla şi noi în favoarea cui s-a pronunţat CEDO”, a spusa avocata. Hanganu speră, totuşi, că CEDO le-a dat dreptate clienţilor săi, dat fiind faptul că şi Guvernul României a susţinut în cadrul unui memoriu, depus la 3 septembrie curent, pretenţiile lui Tănase şi Chirtoacă.

Menţionăm că, la sfârşitul anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege prin care sunt impuse o serie de restricţii la ocuparea funcţiilor publice pentru persoanele care deţin mai multe cetăţenii. Drept reacţie, la 27 decembrie 2007, Dorin Chirtoacă şi Alexandru Tănase au depus o plângere la CEDO, reclamând faptul că adoptarea unei asemenea interdicţii limitează accesul unui număr mare de cetăţeni ai R. Moldovei la funcţia de deputat, că aceeaşi lege limitează dreptul alegătorilor de a-şi exprima liber opinia în procesul de alegere a forului legislativ şi că legea constituie o măsură anti-democratică şi disproporţionată, fiind adoptată în ajunul alegerilor parlamentare din 2009. Reclamanţii s-au plâns, de asemenea, de faptul că fiind locuitori ai malului drept al Nistrului sunt discriminaţi în raport cu locuitorii din Transnistria, pentru care Legea în cauză nu este aplicabilă.

http://www.jurnal.md/article/9653/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ