#CENTENAR | Parlamentari și studenți/ Dezbatere: Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia

0
169
 1. #CENTENAR | Parlamentari și studenți/ Dezbatere: Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia

Parlamentari PNL, PMP şi USR, studenţi şi istorici au participat, joi, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la dezbaterea “Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia”, organizată în cadrul Festivalului “Zilele Basarabiei”, fiind transmise mesaje unioniste, scrie agerpres.ro.

https://10tv.md/2018/03/29/centenar-parlamentari-si-studenti-dezbatere-centenarul-unirii-recurs-pentru-basarabia/

 

 1. Răchiți, Botoșani semnează pentru revenirea Basarabei acasă

Comuna Răchiți din județul Botoșani a semnat Declarația de Unire, chiar în ziua marcării celor o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, într-o atmosferă solemnă, dominată de emoția momentului și conștiința rescrierii istoriei acestui neam. Florin Bulgaru, primarul localității a citit declarația de unire și i-a îndemnat pe reprezentanții comunității să voteze și să semneze declarația.

https://10tv.md/2018/03/29/video-rachiti-botosani-semneaza-pentru-revenirea-basarabei-acasa/

 

 1. România, numărul 1 în Republica Moldova la investiții

România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova. 1678 de întreprinderi cu capital românesc funcționează în Republica Moldova, iar investițiile în capitalul social constituie 697 milioane de lei. Astfel, România se clasează pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care a făcut investiții și pe locul 6 în topul statelor care au investit în capitalul social din stânga Prutului. Aceste aspecte au fost discutate de prim-ministrul de la Chișinău Pavel Filip cu ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușcă, aflat în vizită în Republica Moldova cu ocazia semnării contractului de privatizare a  Vestmoldtransgaz de către compania Transgaz.

http://infoprut.ro/49708-romania-numarul-1-republica-moldova-la-investitii.html

 

 1. „Situaţia Republicii Moldova este disperată, iar unica salvare este Unirea cu România. Ar câştiga 10 ani de progres economic şi social”

La 100 de ani de la Unirea Basa­rabiei cu România, cetăţenii Re­publicii Moldova sunt disperaţi de situaţia politică, economică şi socială din această ţară şi îşi văd viitorul într-o reunificare, a spus Ion Sturza, om de afaceri şi fost premier al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

http://www.ziarulnational.md/situatia-republicii-moldova-este-disperata-iar-unica-salvare-este-unirea-cu-romania-ar-castiga-10-ani-de-progres-economic-si-social/

 

 1. PAS ISTORIC spre UNIRE făcut de un ministru din România în relația cu Republica Moldova, în anul CENTENARULUI

Un pas istoric a fost făcut de un ministru din România în relația cu Basarabia, la o zi după festivitatea solemnă din Parlament dedicată Centenarului unirii Basarabiei cu Țara Mamă. Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei, a parafat preluarea de către compania românească Transgaz a principalului operator de gaze natural de peste Prut. Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz a fost semnat, la Chișinău, în prezența oficialului român și a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

http://evz.ro/pas-istoric-unire-ministru-romania-moldova-andrusca.html

 

 1. Consilierii judeteni au semnat Declaratia de Unire cu Republica Moldova

Alesii județeni, au semnat, la începutul ședinței Consiliului Judetean Teleorman, Declarația de Unire cu Republica Moldova.

http://www.mediasudtv.ro/actual/administratie/consilierii-judeteni-au-semnat-declaratia-de-unire-cu-republica-moldova.html

 

 1. Avrigul a semnat Declarația de Unire cu Moldova

Consiliul Local Avrig a semnat miercuri, la inițiativa celor  trei consilieri locali PMP, prima „Declarație Centenara” simbolică a României cu Republica Moldova (Basarabia). „După 1918, România nu a mai asumat un proiect de țară grandios, menit a mobiliza și solidariza energiile culturale, spirituale, patriotice naționale. La o suta de ani de la Marea Unire, poporul roman are astăzi șansa reîntregirii țării. Avem cu toții o datorie morală sfântă, aceea de a lupta pentru idealurile care i-au mobilizat si unit, pentru care s-au sacrificat străbunii noștri.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/03/29/avrigul-a-semnat-declaratia-de-unire-cu-moldova/

 

 1. CLM Craiova: Declarație simbolică de reUnire cu Basarabia

Consilierii locali craioveni au adoptat azi, la inițiativa aleșilor PNL, o declarație simbolică de Unire cu Republica Moldova.

http://www.oltenasul.ro/clm-craiova-declaratie-simbolica-de-unire-cu-basarabia/

 

 1. Socialiştii din Republica Moldova cer condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti privind Unirea Basarabiei cu România

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a cerut, joi, condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, relatează site-ul deschde.md.

http://www.mediafax.ro/externe/socialistii-din-republica-moldova-cer-condamnarea-declaratiei-parlamentului-de-la-bucuresti-privind-unirea-basarabiei-cu-romania-17108615

 

 1. Cu ajutorul Uniunii Europene, locuitorii satului Congaz beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, iar cei din Chirsova au obţinut acces la apă potabilă

După o pauză de 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova sunt din nou iluminate pe timp de noapte. Un sistem modern de iluminat public, cu o lungime de circa 40 km, a fost lansat în Congaz graţie asistenţei Uniunii Europene (UE) şi contribuţiei autorităţilor publice locale şi regionale, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

http://tvrmoldova.md/actualitate/cu-ajutorul-uniunii-europene-locuitorii-satului-congaz-beneficiaza-de-un-sistem-modern-de-iluminare-stradala-iar-cei-din-chirsova-au-obtinut-acces-la-apa-potabila/

 

 1. Ministrul Turismului din România, deschis pentru elaborarea strategiilor de popularizare a destinaţiilor turistice peste Prut

Cooperarea dintre Republica Moldova şi România în domeniul turismului şi perspectivele de realizare a unor proiecte comune care ar impulsiona dezvoltarea acestei ramuri în ambele ţări au fost analizate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu ministrul Turismului al României, Bogdan Gheorghe Trif.

http://tvrmoldova.md/social/ministrul-turismului-din-romania-deschis-pentru-elaborarea-strategiilor-de-popularizare-a-destinatiilor-turistice-peste-prut/

 

 1. Ialoveniul a sărbătorit Centenarul Unirii semnând noi înfrățiri

Eveniment de mare încărcătură simbolică la Primăria orașului Ialoveni: pe 27 Martie, a fost semnat Acordul de cooperare și înfrățire între municipiul Toplița, județul Harghita, România, și orașul Ialoveni, Republica Moldova, în contextul aniversării a 100 ani de la votarea de către Sfatul Țării a Unirei Basarabiei cu România, scrie pe site-ul Primăriei, ialoveni.md.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/28611/(FOTO)-Ialoveniul-a-s%C4%83rb%C4%83torit-Centenarul-Unirii-semn%C3%A2nd-noi-%C3%AEnfr%C4%83%C8%9Biri.htm

 

 1. Mesaje unioniste la Festivalul Zilele Basarabiei, de la Galați: “Unirea trebuie să se împlinească prin fapte, nu prin vorbe”

Parlamentari ai PNL, USR și PMP au transmis, joi, la Galați, mesaje unioniste în cadrul dezbaterii “Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia”. Evenimentul face parte din Festivalul ”Zilele Basarabiei”, organizat de Liga Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

https://www.libertatea.ro/stiri/mesaje-unioniste-transmise-de-parlamentari-cadrul-festivalului-zilele-basarabiei-de-la-galati-2198187

 

 1. Consilierii ploieșteni au decis. România se unește cu Republica Moldova

Partidul Mișcarea Populară a înaintat spre votare decizia de reunire a Republicii Moldova cu România. Documentul a fost citit în integralitate de către consilierul PSD George Botez.

https://www.republikanews.ro/consilierii-ploiesteni-au-decis-romania-se-uneste-cu-republica-moldova/

 

 1. 100 de basarabeni au primit certificatele de cetăţenie română

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost marţi, 27 martie, gazda unui eveniment deosebit, ocazionat de aniversarea a 100 de ani de la momentul în care Sfatul Ţării hotăra unirea Basarabiei, vechi pământ al Moldovei ştefanine, cu România. Cu acest prilej, au fost acordate certificatele de cetăţenie unui număr de 100 de basarabeni, care au redobândit, în baza articolului 11 din Legea 21/1991, statutul de cetăţean român.

https://www.replicaonline.ro/100-de-basarabeni-au-primit-certificatele-de-cetatenie-romana-350501/

 

 1. Înfrățire simbolică între Suceava, Soroca și Alba Iulia

Județul Suceava a semnat marți acorduri de înfrățire, cu valoare simbolică, atât cu raionul Soroca din Republica Mol­­dova, cât și cu județul Alba, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara.

https://www.obiectivdesuceava.ro/local/infratire-simbolica-intre-suceava-soroca-si-alba-iulia/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ