Centenarul, Panteon al eroilor Unirii

0
166
  1. Comunicat de presă – Platforma Unionistă Acțiunea 2012

Azi în Timișoara, mâine în toată țara Timișoara va fi primul oraș din România în care va fi lansată cartea ‘Blocați în labirint’ (Editura Timpul, 2017), semnată de George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Evenimentul va avea loc luni, 17 iulie, ora 18:00, la librăria La Două Bufnițe.

‘Blocați în labirint’ este o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de azi, explicând într-un limbaj accesibil situația reală în Republica Moldova. Cartea relevă principalele mituri fondatoare pentru statul dintre Prut și Nistru și prezintă motivele pentru care acesta este ultimul stat din Europa.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/07/13/comunicat-de-presa-platforma-unionista-actiunea-2012-09-58-15

 

  1. Şcoala de vară pentru români din comunități istorice și Basarabia, la Satu-Mare

În jur de 60 de profesori români din state învecinate României în care trăiesc membri ai comunităţii istorice româneşti (Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria), participă la acest program. Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și cu Muzeul Județean Satu Mare, finanțator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc marți, 11 iulie, la Muzeul Județean.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25242-2017-07-13-07-55-34.html

 

  1. Gaudeamus – Pentru un Panteon al eroilor Unirii

La centenarul Unirii ar trebui să ne amintim solemn că Iuliu Maniu, acest mare făuritor al Unirii, a sfîrșit la Sighet, în pușcărie, fără să aibă o cruce la mormînt, ca și Ion Mihalache. Că Gheorghe I. Brătianu  a fost ucis la Sighet fiindcă a refuzat să declare că Basarabia și Bucovina nu erau teritorii românești. Dar și că ofițeri ai armatei române, judecători, preoți, slujitori ai școlii, negustori, țărani și muncitori din Ardeal, din Basarabia și Bucovina, dar și din Moldova și din Țara Românească au fost asasinați politic pentru cerbicia lor de cetățeni ai României Mari.

Căci dacă nu-i vom comemora pe toți acești eroi cunoscuți sau anonimi care au făcut Unirea și dacă nu vom ridica în București un Panteon al Unirii, oricît de strălucitoare vor fi sărbătorile Centenarului, tot ceea ce vom face cînd se va împlini un veac de la marea unire va fi pentru cei ce ce vor veni un eșec de neiertat al memoriei noastre.

https://radioromaniacultural.ro/gaudeamus-pentru-un-panteon-al-eroilor-unirii/

 

  1. 13 iulie 1995: Ziua în care Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de-al 35-lea membru al instituției care are sediul la Strasbourg.

http://infoprut.ro/47706-13-iulie-ziua-care-republica-moldova-aderat-la-consiliul-europei.html

 

  1. Guvernul promite să nu dea bani pentru referendumul lui Dodon. Ce va decide Curtea Constituțională

Rodica Sârbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale, a declarat pentru moldnova.eu că instituția s-a adresat de două ori Guvernului și Parlamentului pentru a identifica resursele financiare necesare. „Referendumul este unul neplanificat, astfel încât în bugetul de stat nu au fost prevăzute resurse în acest scop.”, a menționat Rodica Sârbu.

http://www.timpul.md/articol/guvernul-promite-sa-nu-dea-bani-pentru-referendumul-lui-dodon–ce-va-decide-curtea-constituionala-112539.html

 

  1. Andrian Candu: Este regretabil că Dodon atacă în felul ăsta UE şi NATO. Când era ministrul Economiei vorbea despre beneficiile cooperării cu UE

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că criticile dure aduse de către Igor Dodon la adresa NATO şi UE sunt indasmisibile şi incorecte, mai ales că este vorba despre principalii parteneri de cooperare. Totodată, speakerul se arată surprins că şeful statului anterior sprijinea apropierea de UE şi NATO, iar acum se manifestă categoric împotrivă.

http://adevarul.ro/moldova/politica/andrian-candu-regretabil-dodon-ataca-felul-ue-nato-era-ministrul-economiei-vorbea-despre-beneficiile-cooperarii-ue-1_596773e85ab6550cb810c1bc/index.html

 

  1. Șeful diplomației române, Teodor Meleşcanu: Rezolvarea conflictului din Transnistria este o prioritate pentru noi

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a declarat, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele participante la OSCE, că rezolvarea conflictului din Transnistria rămâne o prioritate pentru statul român, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

http://romanialibera.ro/politica/institutii/seful-diplomatiei-romane–teodor-melescanu–rezolvarea-conflictului-din-transnistria-este-o-prioritate-pentru-noi-459059

 

  1. Prima expediție de muzică clasică din Republica Moldova

Artiștii de la Moldovan National Youth Orchestra pornesc, astăzi, în prima expediție de muzică clasică din R.Moldova. Timp de 11 zile, muzicienii vor susține concerte în mai multe localități și vor reflecta prin muzica clasică 12 subiecte sociale importante. Turneul va marca centenarul compozitorului Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști din toate vremurile, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25239-prima-expediie-de-muzic-clasic-din-republica-moldova-.html

 

  1. Rusia zice „niet” caiselor din Republica Moldova

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) a interzis importul a 6,5 tone de caise din Republica Moldova. Fructele urmau să fie importate săptămâna aceasta prin punctul de trecere „Novîe Iurkovici” din regiunea Breansk. 

http://infoprut.ro/47711-rusia-zice-niet-caiselor-din-republica-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ