Centenarul Unirii

0
157
  1. Profesorii de istorie şi Centenarul Unirii

Asociaţia Profesorilor de Istorie din judeţul Neamţ vrea să aducă în atenţia elevilor şi părinţilor importanţa evenimentelor ce au stat la baza istoriei poporului român – Unirea din 1918 şi actele premergătoare acesteia. Astfel, cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean, profesorii vor să implementeze un proiect pentru promovarea istoriei şi spiritualităţii nemţene prin valorizarea cercetărilor de istorie locală ale profesorilor şi elevilor cu privire la războiul de reîntregire naţională. Implementarea proiectului „Memoria identitară în judeţul Neamţ – cercetare istorică asupra războiului de reîntregire” se va face cu fonduri publice, fiind vorba de 16.750 lei.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/profesorii-de-istorie-si-centenarul-unirii–217403876.html

 

  1. Filip promite „lucruri mari” în Găgăuzia, iar Vlah – că locuitorii autonomiei vor învăța limba română

Premierul Pavel Filip a vizitat pe 5 septembrie autonomia Găgăuzia pentru a discuta cu autoritățile locale despre reorganizarea structurilor guvernamentale și reducerea numărului de ministere, crearea unei agenții publice de servicii, unei agenții de proprietate publică și reforma sistemului de pensii.

Chiar dacă pe parcursul întregii întâlniri Irina Vlah a vorbit doar în limba rusă, aceasta și-a arătat convingerea că împreună cu guvernul vor fi implementate reforme pentru ca locuitorii autonomiei să învețe limbile română și găgăuză. „Este important ca noi, împreună cu dumneavoastră să punem în practică cel mai important proiect și anume învățarea limbilor moldovenești și găgăuze pe teritoriul autonomiei, așa încât locuitorii autonomiei să poată participa activ în toate sferele vieții”, a anunțat Irina Vlah.

http://moldnova.eu/ro/filip-promite-lucruri-mari-gagauzia-iar-vlah-ca-locuitorii-autonomiei-vor-invata-limba-romana-21245.html/

 

  1. Moldova şi România vor coopera mai strâns în combaterea corupţiei

Guvernul a aprobat o decizie miercuri, 6 septembrie, privind iniţierea negocierilor asupra acordului între executivele de la Chişinău şi Bucureşti în vederea consolidării relaţiilor de cooperare în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi faptelor conexe acestui fenomen, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/moldova-romania-vor-coopera-mai-strans-combaterea-coruptiei-1_59afcd485ab6550cb8af83bb/index.html

 

  1. Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Academicianul Ioan-Aurel Pop, membru titular al Academiei Române, aflat la Chișinău cu ocazia participării la ediția a VI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor. La întrevedere a participat Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, relatează MOLDPRES citând Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

http://www.moldpres.md/news/2017/09/06/17006766

 

  1. Revoltător! Noua Lege a Educației din Ucraina închide toate școlile românești

Autoritățile de la Kiev își continuă politică agresivă împotriva comunităților românești din Ucraina. În seara zilei de 4 septembrie 2017, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care introduce în școli sistemul de 12 clase.

http://infoprut.ro/48145-revoltator-noua-lege-a-educatiei-din-ucraina-inchide-toate-scolile-romanesti.html

 

  1. Propunerea fostului ministru al Apărării în legătură cu acțiunile controversate ale lui Dodon

Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, a comentat decizia președintelui Igor Dodon de a interzice  participarea militarilor din Republica Moldova la exercițiile militare din Ucraina. Potrivit lui Șalaru, Dodon continuă să fie vasal Rusiei, aducând Armata Națională în stadiul de a nu putea să își îndeplinească sarcina de apărare a Republicii Moldova.

http://infoprut.ro/48147-propunerea-fostului-ministru-al-apararii-legatura-cu-actiunile-controversate-ale-lui-dodon.html

 

  1. RĂZBOI TOTAL între Președinție și Guvern. Dodon a suspendat hotărârea lui Filip. Vor mai ajunge militarii în Ucraina?

„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova am decis sa suspendez Hotărârea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina”, a declarat Dodon.

În ultimul timp, șeful statului se arată foarte grijuliu cu Armata Națională, vizitând mai multe baze militare din țară.

http://www.timpul.md/articol/breaking-news—razboi-total-intre-preedinie-i-guvern–dodon-a-suspendat-hotararea-lui-filip–vor-mai-ajunge-militarii-in-ucraina-117767.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ