Centrul comun de eliberare a vizelor pentru UE

3
69

Centrul comun de eliberare a vizelor pentru UE
Maia Metaxa
corespondenta BBC la Chişinău

Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mihaly Bayer
Centrul comun de eliberare a vizelor pentru Uniunea Europeană va fi inaugurat pe 25 aprilie, a anunţat oficial luni noul ambasador al Ungariei în Republica Moldova, Mihaly Bayer.
La deschidere vor participa comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, şi ministrul de externe al Ungariei.

Centrul, primul de acest fel deschis vreodată de Uniunea Euopeană este expresia „solidarităţii şi a sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova” după cum a declarat ambasadorul Bayer.

Centrul Unic de eliberare a vizelor pentru Uniunea Europeană este „mai degrabă unul virtual”, după cum s-a exprimat Ambasadorul Ungariei, Mihaly Bayer.

„Pentru că – spune el – centrul înseamnă cooperare în domeniul juridic.”

„Pe de o parte, Centrul este un proiect politic pentru Uniunea Europeană: exprimă scopurile noastre comune şi dorinţa noastă de a da un impuls contactelor inter-personale cu Moldova. Pe de altă parte este un lucru tehnic”, spune Mihaly Bayer.

Premieră

„Este primul Centru comun de vize în istoria Uniunii Europene deschis vreodată. Suntem primii care vom avea o astfel de experienţă. Şi vă spun sincer, ne simţim foarte resonsabili şi suntem totodată foarte hotărâţi ca acest proiect să fie de succes”, spune Mihaly Bayer.

Ţările care vor coopera cu Ungaria în cadrul Centrului vor fi pentru început Austria şi Slovenia. Dar şi-au anunţat dorinţa de a se alătura şi Danemarca, Estonia şi Letonia.

Este primul Centru comun de vize în istoria Uniunii Europene deschis vreodată

Mihaly Bayer, Ambasadorul Ungariei la Chişinău

Acestea cinci sunt state care nu au reprezentanţe diplomatice în Republica Moldova.

Dar depinde de fiecare ţară în parte a Uniunii Europene dacă doreşte sau nu să se încadreze în proiect, a afirmat ambasadorul Bayer.

Referindu- se la iniţiativa României de a deschide şi ea un centru similar, Mihaly Bayer a spus: „salutăm toate iniţiativele care vor fi îndreptate spre a-i ajuta pe cetăţenii moldoveni să aibă un acces mai uşor la vize.”

„Este decizia oricărui stat. Şi pentru că proiectul nostru era foarte bine pregătit, atunci când România şi-a anunţat intenţia, nu am dorit, desigur, să-l amânăm sau să-l anulăm.”

Statisticile arată însă că cetăţenii Republicii Moldova sunt mult mai interesaţi de vize pentru Italia, Spania sau Portugalia, decât pentru cele două ţări care şi-au anunţat, prin vocea ambasadorului Bayer, participarea la proiectul Uniunii Europene.

Întrebat de BBC cât de dificil va fi să convingă Italia, Spania sau Portugalia să se alăture Centrului, ambasadorul Bayer a afirmat că este mai puţin important acest lucru.

Acces în Europa

Important ar fi, după el, că prin intermediul Centrului cetăţenii Republicii Moldova vor avea mai mare acces la ţările europene.

„Deci, chiar dacă Italia, Spania şi Portugalia nu se vor alătura Centrului, iar restul ţărilor membre ale Uniunii Europene care nu au reprezentanţe în Moldova se vor alătura, cred că va fi deopotrivă o mare realizare”, spune Mihaly Bayer.

Dar dacă vreţi să vă apropiaţi de Europa, nu este îndeajuns să menţii posibilităţile de a călători în această parte a continentului

Mihaly Bayer

„Înţeleg că oamenii sunt mult mai interesaţi în aceste trei ţări. Dar dacă vreţi să vă apropiaţi de Europa, nu este îndeajuns să menţii posibilităţile de a călători în această parte a continentului.”

„Trebuie să cunoaşteţi ţările din Nordul Europei, cele din Benelux, de asemenea Europa Centrală, pentru că noi nu suntem identici şi avem experienţe diferite. Dar desigur, este la fel de important să avem şi ţările mari în vedere”, spune Mihaly Bayer.

Centrul comun de eliberare a vizelor va avea sediul în cadrul Ambasadei Ungariei la Chişinău, unde va fi depus setul de documente necesare pentru eliberarea vizelor.

Consulii ţărilor din cadrul centrului comun de vize vor veni la Chişinău pentru a examina cererile de viză, pentru a elibera vizele şi când va fi nevoie pentru a organiza interviurile.

Angajaţii Ambasadei Ungariei doar îşi vor oferi serviciile şi vor facilita procesul de eliberare a vizelor.

Potrivit ambasadorului Ungariei, capacitatea Centrului de eliberare a vizelor va fi de cel puţin douăsprezece mii pe an.

Dar dacă va fi nevoie, după cum a afirmat domnul Bayer, Ambasada Ungariei are resursele necesare pentru a face faţă unei cereri mai mari de vize.

Cererile de viză pentru Austria, Slovenia şi Ungaria vor fi acceptate la Centru cu o săptămână sau zece zile înainte de deschiderea oficială, ca o testare.

Ambasadorul Ungariei îi asigură pe cetăţenii Republicii Moldova că vor avea acces 24/24 de ore la informaţia despre oferta Centrului prin intermediul telefonului şi a paginii de internet www.cac.md.

sursa BBC
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070319_moldova_vize.shtml

3 COMENTARII

  1. Im-i pare bine case va usora accesul pentru primirea vizelor, dar e de dorit de alaturat si alte tari la acest program de primire a vizelor asa ca PORTUGALIA….!

  2. Vreau viza pentru Danemarca ca merg in vacanta vara asta. Cine poate sa ma ajute cu unele intrebari legate de acte ? De exemplu : cont bancar- cat anume; adeverinta medicala- de care si cum fac rost; invitatie – tradusa si legalizata sau nu; in cat timp se elibereaza visa, pentru cat timp ?

LĂSAȚI UN MESAJ