Doar 15 la sută dintre absolvenţii cu studii superioare şi-au găsit de lucru în ultimii cinci ani

0
56

Circa 15 la sută din numărul total de absolvenţi cu studii superioare au fost încadraţi în câmpul mucii pe parcursul anilor 2001-2006, a declart Sergiu Sainciuc, viceministrul economiei şi comerţului în cadrul unei şedinţe la Guvern.

Potrivit lui Sainciuc, analiza datelor statistice denotă un nivel scăzut de plasare a tinerilor specialişti în câmpul muncii. „În acelaşi timp, un loc de muncă stabil şi-a găsit fiecare al treilea absolvent al colegiilor”, a arătat sursa citată.

Oficialul a menţionat că aplicarea planului unic de înmatriculare pentru sistemul învăţământului de stat are un efect pozitiv asupra dezvoltării pieţei forţei de muncă, în special în ramurile prioritare.

La rândul său, premierul Tarlev a dispus elaborarea unui concept de dezvoltare a sistemului de învăţământ superior de stat pe termen mediu şi a atenţionat asupra necesităţii creării unui mecanism de atragere a mediului de afaceri în pregătirea specialiştilor. „Nu este benefic pentru dezvoltarea economiei ca la un specialist cu studii medii de specialitate să revină 10 specialişti cu studii superioare”, a remarcat Tarlev.

Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în 2006, din 50 mii de absolvenţi cu studii superioare 30 mii şi-au găsit un loc de muncă. Fiecare al doilea absolvent are studii în domenii cum sunt drept, relaţii internaţionale sau economie, în timp ce angajatorii au nevoie de vânzători, cusători sau betonişti.

Sursa: Basa Press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ