Centrul Unic de eliberare a vizelor ar putea acorda vize şi pentru Letonia, Estonia, Italia şi Danemarca.

0
64

Centrul Unic de eliberare a vizelor ar putea acorda vize şi pentru Letonia, Estonia, Italia şi Danemarca.

Centrul Unic de eliberare a vizelor, care va fi inaugurat în incinta Ambasadei Ungariei de la Chişinău, ar putea elibera vize şi pentru Letonia, Estonia, Italia şi Danemarca. Pînă acum, doar Ungaria, Slovenia şi Austria au acceptat să participe la activitatea centrului. Agenţia INFOTAG transmite cu referire la un interviu publicat în ziarul „Moldova Suverană”, că Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene (CE) în R. Moldova, a spus că cele 4 state şi-au anunţat intenţia de a participa pe viitor la activitatea centrului unic.

„Chişinăul urmează să semneze acorduri bilaterale cu statele care vor participa de la bun început la activitatea Centrului. Deschiderea acestuia este planificata pentru 15 aprilie, deşi data nu este deocamdată sigură. La acest eveniment urmează să participe vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul pentru afaceri interne, justiţie, libertate şi securitate, Franco Frattini, şi miniştrii de Externe ai Ungariei, Sloveniei şi Austriei. Pentru CE, deschiderea Centrului este de o importanţă crucială şi vizita lui Franco Frattini vine să confirme acest lucru”, a declarat oficialul.

El a spus că se doreşte convingerea tuturor statelor-membre ale UE, care nu au reprezentanţe diplomatice în Moldova, să participe la activitatea Centrului Unic. „Pentru Comisia Europeana a fost o surpriza propunerea României de a coordona Centrul Unic. România nu a coordonat cu CE acest lucru. A fost o surpriza totală. Dar România, ca stat-membru al UE, are dreptul să facă astfel de propuneri”, a menţionat diplomatul european.

Cesare de Montis a mai informat că CE va lua act de iniţiativa Bucureştiului şi va aştepta mai multe detalii asupra ei, dar a precizat că iniţiativa nu trebuie să influenţeze în nici un mod deschiderea Centrului unic.

Sursa: INFOTAG, Unimedia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ