Ceremonie de 9 mai: Chişinăul nu e Talinn

0
68

Preşedintele Vladimir Voronin a depus flori la monument
La memorialul armatei sovietice din Chişinău au avut loc festivităţi tradiţionale consacrate aniversării a 62-a a victoriei asupra Germaniei naziste. La manisfestaţii au participat oficialităţile în corpore ale Republicii Moldova, în frunte cu preşedintele Vladimir Voronin, alături de reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, militari, veterani ai armatei sovietice sau locuitori ai capitalei.
Într-o atmosferă ca pe timpul puterii sovietice, participanţii la manifestaţie au elogiat victoria URSS în cel de al doilea război mondial.

„În această zi, noi – feciorii şi nepoţii marilor eliberatori ai Europei – conştientizăm mai profund adevărata noastră coeziune şi demnitate, eterna noastră recunoştinţă faţă de cei care au curăţat lumea de ciuma fascistă”, a spus preşedintele Voronin la ceremonie.

„Şi noi ştim că astăzi, de la Colina Mamaiev până la Parcul Treptow, faptele lor eroice vor fi omagiate, tot aşa cum noi ne plecăm astăzi frunţile în amintirea celor peste 70 de mii de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Sovietice, care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea Moldovei”.

Participanţii la manifestaţie au elogiat victoria URSS în cel de al doilea război mondial

Discursul în limba rusă a preşedintelui Voronin a fost însă ceva mai nuanţat.

„Suntem convinşi că şi acest Memorial, şi Complexul de la Şerpeni, şi sutele de alte necropole ostăşeşti, împrăştiate prin toată Moldova, sunt, în primul rând, monumente ale conştiinţei noastre, ale fraternităţii noastre, ale ataşamentului nostru sincer faţă de valorile umane fundamentale”, a mai spus preşedintele.

„Sunt bucuros că Moldova de astăzi este anume aşa. Sunt mândru că, privind spre un viitor european luminos, poporul Moldovei nu se dezice de eroii săi, de memoria sa, de recunoştinţa faţă de cei i-au adus libertatea”, a spus domnul Voronin.

Aceste afirmaţii ale şefului statului par să fi fost o critică voalată la adresa autorităţilor estoniene care, recent, au demontat un monument al ostaşului sovietic din centrul Tallinn-ului, mutându-l într-un cimitir obişnuit.

Dar şi ca pe o asigurare dată Moscovei că o asemenea situaţie nu s-ar putea repeta şi în Republica Moldova.

Pe pancartă scrie „Slavă ostaşului sovietic!”, iar fotografia reprezintă monumentul mutat în Estonia

Pe lângă oficialităţi, militari şi veterani, la manifestaţie au participat şi mai mulţi tineri, vorbitori de limbă rusă, ce păreau a fi membri ai aripei tinere a Comuniştilor, Komsomulul, care purtau în mâini drapele ale Uniunii Sovietice sau pancarte pe care scria „Slavă ostaşului sovietic!”, cu fotografia monumentului demontat în Estonia.

La manifestaţie nu au participat, se pare, şi veterani ai Armatei Române, care, deşi au fost recunoscuţi oficial de mai mulţi ani egali în drepturi cu cei ai armatei sovietice, se consideră în continuare marginalizaţi, nefiind menţionaţi în vreunul din discursurile oficiale.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070509_moldova_5mai.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ