Cererea pentru Internet rapid depăşeşte oferta

0
74

Piaţa serviciilor de acces la Internet va fi marcată, în 2007, de o competiţie strânsă şi va înregistra o creştere mai mare decât celelalte sectoare de comunicaţii, iar Internetul de mare viteză se va clasa pe primul loc în topul preferinţelor utilizatorilor de asemenea servicii.
Acest pronostic se conţine în raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) privind evoluţiile pe acest segment de piaţă în 2006, raport elaborat în baza datelor statistice prezentate de furnizorii serviciilor de acces la Internet. Specialiştii agenţiei îşi argumentează pronosticul prin faptul că piaţa serviciilor de acces la Internet a avut, în ultimii ani, cele mai dinamice evoluţii, iar cererea pentru aceste servicii continuă să crească. Dacă, în 2004, ritmul de creştere a valorii acestei pieţe era de 5,5 la sută, în 2005 – de 35,2 la sută, atunci, în 2006, acest indicator a atins cota de 49,5 la sută. Anul trecut, numărul utilizatorilor de Internet a crescut cu mai bine de două ori şi a ajuns la 459,5 mii, dintre care 21,3 mii au ales accesul la reţeaua globală în bandă largă (cu o viteză mai mare sau egală cu 128 Kbps).
Experţii ANRTI consideră că, în 2007, conexiunile de acces la Internet în bandă largă vor spori în ritmuri mai mari decât cele în bandă îngustă (prin dial-up, linie telefonică obişnuită) pe motiv că cererea pentru Internet-ul de mare viteză depăşeşte oferta. Ei prognozează o majorare considerabilă a numărului de conexiuni la Internet prin tehnologiile ADSL şi, în special, prin intermediul reţelelor de cartier (Ethernet), ce oferă utilizatorilor conexiuni rapide la costuri reduse.
Reţelele de cartier, ce au apărut acum doi ani în municipiul Chişinău, au deja peste o mie de abonaţi. Infrastructura acestora include cablul de tipul UTP/FTP, fibra optică, alte accesorii şi echipamente necesare pentru construirea unei reţele locale, ce poate fi extinsă într-un bloc sau câteva blocuri de locuit sau chiar într-un cartier întreg. Accesul la Internet se face prin unul sau mai multe servere, la care sunt conectaţi clienţii reţelei. Aceştia beneficiază de acces dedicat la Internet în regim non-stop, iar viteza de transmisiune a datelor se ridică până la 256 Kbps.
Un alt avantaj pentru clienţii reţelelor de cartier îl constituie preţurile accesibile ale abonamentelor. Dacă un abonament lunar la serviciile de acces la Internet prin tehnologia ADSL costă, în medie, între 250-300 de lei (pentru viteza de 256 Kbps), atunci preţul abonamentului la reţelele de cartier oscilează între 80-160 de lei. La capitolul dezavantaje, specialiştii agenţiei consemnează instabilitatea conexiunilor şi viteze mai mici în cazurile în care clientul reţelei de cartier accesează site-uri din afara acesteia.
În opinia lor, cererea mare pentru un Internet rapid şi costurile relativ mici ale infrastructurii reţelelor de cartier vor stimula atragerea investiţiilor pe acest segment de piaţă, fapt ce va duce, la rândul său, la sporirea numărului de reţele de cartier în mai multe localităţi ale republicii.
Conform datelor ANRTI, în 2006, 41 de titulari de licenţă au prestat servicii de transport date şi de acces la Internet, iar 17 companii – au practicat revânzarea serviciilor de acces la Internet prin intermediul reţelelor de cartier. Dintre acestea, 14 activează în municipiul Chişinău, două – în Ialoveni, iar una – la Străşeni.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19688&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=11

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ