Cetatea Albă – dovada identității românești a neamului nostru

0
126
  1. Comisia de la Venetia a dat aviz critic proiectelor privind votul mixt si extinderea puterilor prezidentiale din Republica Moldova: Competentele suplimentare ale presedintelui ar oferi o putere excesiva

„In urma unor consultari publice ample cu toate partile interesate relevante, avizul comun a concluzionat ca reforma propusa nu poate fi considerata ca fiind adoptata prin consens larg. Se ridica „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, alesi pe circumscriptii Parlamentului ar putea influentati de interesele de afaceri”, se arata in comunicatul Comisiei de la Venetia.

Mai mult decat atat, in conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscriptii cu mandat unic pentru componenta majoritara se bazeaza pe criterii vagi care prezinta un risc de influenta politica asupra acestui aspect al activitatii CEC”.

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21824142-comisia-venetia-dat-aviz-critic-proiectelor-privind-votul-mixt-extinderea-puterilor-prezidentiale-din-republica-moldova-competentele-suplimentare-ale-presedintelui-oferi-putere-excesiva.htm

 

 

  1. Două secţii de la Institutul Mamei şi Copilului, reparate din banii României

Secţia Urologie Pediatrică şi Secţia Ginecologie Infantilă din cadrul Institutului Mamei şi Copilului de la Chişinău au fost inaugurate după lucrările de reparaţie, finanţate de Guvernul României, din bugetul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare gestionat de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/doua-sectii-institutul-mamei-copilului-reparate-banii-romaniei-1_5943d6095ab6550cb831fa73/index.html

 

  1. Eseu: Cetatea Albă – dovada identității românești a neamului nostru

Pentru noi, sud-basarabenii, ca să ne căutăm identitatea de neam cu românii din Republica Moldova ori cu cei din România, e de ajuns să mergem la Cetatea Albă, situată la vărsarea Nistrului în limanul cu acelaș nume, unde s-au păstrat dovezile de veacuri ale existenței românilor pe aceste pământuri basarabene. De la mai mulți am auzit despre existența acestei cetăți și aveam un mare interes de a vedea această relicvă a neamului, deoarece, cândva, pe locurile cetății, au călcat și strămoșii noștri. 2 aprilie 2016 este data care îmi va rămâne în memorie, cred, pentru totdeauna, deoarece anume atunci am fost cu colegii și profesorii din școala noastră în excursie la Cetatea Albă, azi Bilhorod-Dnistrovsk, transmite TocPress, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/25030-2017-06-16-07-51-39.html

 

  1. Proiect ICR: Tineri basarabeni în Țara mamă la lecții de istorie și cultură românească

În perioada 16-18 iunie 2017, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, organizeaza o caravană cultural-istorică în România la care vor participa 35 de elevi din sudul Republicii Moldova, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25031-2017-06-16-07-56-14.html

 

 

  1. O altă Transnistrie – cea de pe Facebook: Putin ironizat, România admirată

Puterea separatistă de la Tiraspol declară în spațiul public că locuitorii din regiunea transnistreană își doresc unirea cu Rusia și trăiesc prost din cauza Chișinăului și a Kievului. Totuși, cele câteva zeci de grupuri de pe Facebook în care locuitorii din stânga Nistrului își pot exprima sincer și liber opiniile arată o altă realitate: aici liderul de la Kremlin, Vladimir Putin este luat peste picior și criticat, iar nivelul de trai din țările vecine, inclusiv România este dat drept un exemplu demn de urmat.

https://moldnova.eu/ro/o-alta-transnistrie-cea-de-pe-facebook-putin-ironizat-romania-admirata-17592.html/

 

  1. Protest la sediul Comisiei de la Veneția: Moldovenii se opun schimbării sistemului electoral de vot

După cum au anunţat anterior, moldovenii din diaspora organizează o manifestaţie de protest astăzi, când membrii Comisiei de la Veneția vor discuta asupra proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și vor lua o decizie în acest sens.

http://independent.md/foto-protest-la-sediul-comisiei-de-la-venetia-moldovenii-se-opun-schimbarii-sistemului-electoral-de-vot/

 

  1. Pirkka Tapiola laudă reformele guvernului și-i mulțumește premierului, Pavel Filip. Află pentru ce

Economia Republicii Moldova înregistrează transformări, fapt care se datorează Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, dar și a unor reforme promovate de Guvern.

Afirmația a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, făcută în cadrul Zilelor Automobilistice din Moldova.

Șeful delegației UE la Chișinău a mai declarat că țara noastră are potențial pentru mai mult.

http://www.publika.md/transformarile-economice-ale-republicii-moldova-se-datoreaza-acordului-de-liber-schimb-cu-ue_2971913.html

 

 

  1. PRIMELE DECLARAŢII după şedinţa Comisiei de la Veneţia. Vezi ce recomandări au formulat

Potrivit lui Candu, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană.

„Sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Este legat de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi votul în Transnistria. Sunt elemente tehnico-juridice, recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneţia şi bineînţeles noi ne-am asumat angajamentul deplin să le implementăm”, a declarat preşedintele Parlamentului pentru PUBLIKA TV.

http://www.publika.md/primele-declaratii-dupa-sedinta-comisiei-de-la-venetia-vezi-ce-recomandari-au-formulat_2971877.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ