Cetatea Tighina

0
85

Fortăreaţa Tighinei a fost întărită cu fortificaţii de tip Vauban în perioada războaielor ruso-austro-turce (sec. al XVIII-lea).
Primele lucrări ale incintei mari au fost realizate din porunca otomanilor, sub supravegherea domnului Moldovei Antioh Cantemir, in anii 1705-1707. Astăzi se pot observa vechile bastioane mai ales pe laturile de sud şi vest.

Cetateta de forma unui patrulater neregulat este amplasată pe malul drept, abrupt al Nistrului. Fiecare colţ al patrulaterului este marcat de trei turnuri rotunde şi unul pentagonal. La mijlocul fiecărui zid exterior erau situate porţi de intrare cu turnuri de strajă. Zidurile late (2,5-3 m) şi înalte din piatră de calcar şi cărămidă au fost întărite cu zece bastioane pentru artilerie la colţuri şi cu unsprezece turnuri. Partea de jos a citadelei este fortificată cu trei ziduri şi două turnuri. Fiind cucerită de Soliman Magnificul (1538), cetatea este reconstruită după proiectul arhitectului Sinan, căpătându-şi planul actual. În anii 1705-1707 cetatea este modernizată de domnitorul Moldovei A. Cantemir. După încheierea războaielor ruso-turce (1768-1772, 1806-1812) cetatea devine posesiunea autorităţilor militare ruseşti.

Sursa: Wikimapia.org
Foto: Monument.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ