Cetăţenii nu agreează schema ipotecară

0
71

* Dacă cu trei ani în urmă, în R. Moldova existau doar două bănci care ofereau credite ipotecare dar pe o perioadă foarte scurtă de timp şi cu o dobândă exorbitantă, în ultima perioadă, situiaţia s-a inversat. Acum băncile încep să alerge după potenţialii clienţi, îmbunătăţindu-şi constant oferta.

Este de remarcat faptul că în acest proces se implică, pe lângă băncile comerciale private, şi diverse companii financiare. Ofertele sunt diverse, perioada acordării creditelor variind de la minim 5 ani până la 20 ani.

Astfel, după ce la finele anului trecut „Moldindcombank” a deschis o linie de creditare ipotecară pe un termen de 20 ani, începând cu luna martie curent, banca oferă clienţilor o nouă linie de creditare pe termen lung pentru construcţia, reconstrucţia şi reparaţia locuinţelor. Într-un interviu acordat presei de la Chişinău, directorul Departamentului Business, Vitalie Groza, a declarat că acest credit vine în ajutorul persoanelor care deja deţin o locuinţă dar nu au bani pentru efectuarea finisajelor şi utilităţilor.

“Creditele ipotecare sunt îndreptate către segmental populaţiei ce doreşte achiziţionarea unui imobil, în afară rămânând persoanele care, dispunând de un lot de pământ, doresc singuri să-şi construiească o casa dar nu dispun de surse financiare necesare. Totodată, majoritatea apartamentelor, atât de pe piaţa primară cât şi de pe cea secundară, necesită reparaţie. Potrivit datelor de care dispunem, resursele financiare necesare pentru reconstrucţia sau reparaţia locuinţei constituie circa 40 la sută din preţul total al imobilului. Tocmai către acest segment al populaţiei este îndreptat creditul respectiv”, a remarcat Groza.

Astfel, precum în cazul creditelor ipotecare, produsul respectiv se acordă pe un termen de 20 de ani, cu o dobândă în lei de 21 la sută anual. Ulterior dobânda poate fi micşorată dacă experţii băncii vor ajunge la concluzia că riscul este minimal. Un aspect important al acestui credit constituie faptul că nu este necesară achiatrea unei rate iniţiale. Banca acordă suma în întregime, potrivit devizului de cheltuieli, prezentat de client. Gajul îl va constitui apartamentul renovat, în cazul reparaţiilor şi lotul de pământ, în cazul construcţiilor. Totodată, nu există o sumă limită de creditare, fiecare caz fiind analizat în parte. Creditul se acordă în tranşe pe măsura prezentării, de către contractant, al actului de îndeplinire a lucrărilor de construcţie sau de reparaţie.

La rândul său, „MAIB-Leasing” S.A propune achiziţionarea unui imobil, prin intermediul schemei financiare de leasing pe un termen de până la şapte ani iar rata iniţială constituie 15 la sută din preţul total al imobilului. Comisionul unic la încheierea tranzacţiei variază de la 2 până la 2,5 la sută în funcţie de preţul imobilului. Rata dobânzii este fixată în lei şi constituie 19 la sută anual.

Şi banca comercială „Banca de Economii” a lansat proiectul său de creditare ipotecară – „Credit ipotecar”. De remarcat că, după proclamarea independenţei R. Moldova, această bancă a fost reorganizata în Banca de Economii a Moldovei, devenind bancă comercială pe acţiuni cu capital de stat, fiind succesoarea caselor de Stat de Economii.

Astfel, creditul se oferă pe o perioadă de până la 7 ani, cu o dobândă de 15 la sută, în lei. Rata iniţială constituie 30 la sută din preţul total al imobilului iar gaj serveşte bunul procurat din contul creditului. Rambursarea se va face în rate egale. La acordarea creditului ipotecar se percepe un comision unic în mărime de 1 la sută, de asemenea anual câte 0,5% din restul sumei împrumutului.

Cu toate acestea, reprezentaţii companiilor de construcţie opinează că volumul vânzărilor în baza unei scheme ipotecare este destul de mic, acesta situându-se în limita a 3-4 la sută din numărul total al vânzărilor. Printre cauzele acestui fenomen putem nominaliza condiţiile dezavantajoase a creditării ipotecare din R. Moldova, epuizarea rapidă a resurselor băncilor destinate creditării ipotecare, caracterul închis al băncilor, care nu pot lua drept gaj apartamentele în casele ce se construiesc, dificultatea de confirmare la bancă a mărimii reale a venitului potenţialului debitor şi, nu în ultimul rând, solvabilitatea foarte redusă a populaţei.

În acest sens, potrivit unui sondaj, efectuat de cel mai bun web-site tematic al anului 2006, “ipoteka.md”, 39,3 la sută din respondenţi sunt în stare să achite lunar doar 100 USD în cazul achiziţionării unei locuinţe prin metoda ipotecară. De asemenea, 150 USD pe lună pentru creditul ipotecar pot achita 20,1 la sută din cei care au votat, 21,9 la sută – 200 USD şi doar 18,5 la sută, 300 USD. Totodată, potrivit datelor statistice, salariul mediu în economia naţională a Moldovei în ianuarie-martie 2007 a constituit 1783 lei.

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20823&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Imobiliar&num=21

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ