Cetatenii R.Moldova vor beneficia de un regim facilitar de vize pentru statele membre UE

0
43

Acordul privind facilitarea eliberarii vizelor cetatenilor moldovenilor pentru statele UE si Acordul privind readmisia persoanelor, vor fi parafate la 25 aprilie curent, cu ocazia deschiderii la Chisinau, a Centrului european comun de eliberare a vizelor.

O decizie in acest sens a fost luata la 17 aprilie curent, in cadrul rundei de negocieri moldo-comunitare, care s-a desfasurat la Bruxelles.

Potrivit diplomatiei de la Chisinau, documentele vor fi parafate de vicepresedinte Comisiei Europene, Comisar pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini si ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan.

Proiectul Acordului de facilitare a regimului de vize, prevede facilitari precum mentinerea pretului de 35 de euro (comparativ cu 60 de euro pentru alte state) si eliberarea gratuita a vizelor pentru un numar semnificativ de categorii de cetateni (studenti, cetateni pana la 18 ani, reprezentanti ai societatii civile, participanti la activitati culturale si sportive, transportatori, pensionari, jurnalisti, oameni de afaceri).

Acordul mai prevede principiul „bona fidae”, conform caruia anumite categorii de cetateni (reprezentanti ai organizatilor societatii civile, studenti, participanti la activitati culturale, stiintifice si sportive, participanti la schimburi culturale intre localitati infratite) care au obtinut anterior vize pentru statele membre UE si au respectat conditiile de sedere in acele state, ar putea obtine, in mod prioritar si facilitar, vize cu mai multe intrari pe un termen de 1 an si mai mult.

Totodata, Acordul prevede posibilitatea de a elibera gratis vize pentru Romania si Bulgaria, pana la aderarea acestor tari la spatiul Schengen.

Acordul privind readmisia persoanelor cu sedere ilegala va fi un instrument juridic intre UE si Moldova care presupune un nou cadru de cooperare moldo-comunitara pentru prevenirea si combaterea in comun a migratiei ilegale.

http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=289

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ