Chirtoacă a prezentat primul raport de activitate în faţa chişinăuienilor

0
68

chirtoaca Primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă a prezentat miercuri, 18 iunie, raportul pentru primul an de activitate. El a atras atenţia că din cauza presiunilor din partea autorităţilor centrale, dar şi din cauza datoriilor enorme moştenite de la predecesori, nu s-a reuşit rezolvarea mai multor probleme importante, pentru care au fost însă parţial găsite soluţii ce vor fi implementate în anul 2009.

Chirtoacă a menţionat, în raportul său, că, în primul an de mandat a fost preocupat, în special, de „aducerea în legalitate” a Primăriei în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice. În acest sens, edilul a precizat că administraţia anterioară a admis cheltuieli fără acoperire financiară, ceea ce a prejudiciat cu circa o treime din bugetul municipiului. „Am încercat cu aceşti bani puţini să asigurăm funcţionarea serviciilor municipale. Am asistat la o presiune din partea guvernării. Aceste acţiuni au fost îndreptate împotriva populaţiei. Trebuie să tragem o linie între ceea ce a fost, ceea ce este şi ceea ce va fi. Aceste datorii de circa 500 milioane de lei au fost achitate integral până la începutul anului 2008. Am pus accent pe salubrizarea municipiului”, a declarat primarul, citat de Unimedia.

Tot la capitolul realizări, Dorin Chirtoacă a mai menţionat creşterea cu 30 la sută a salariilor cadrelor didactice şi a altor categorii de angajaţi din sfera bugetară. Alte realizări de succes sunt, în opinia primarului, extinderea termenelor de valabilitate a autorizaţiilor pentru agenţii economici, iluminarea în proporţie de 80 la sută a străzilor din municipiu ş.a. „Am lucrat şi în privinţa infrastructurii. 41 de platouri pentru deşeuri sunt în proces de amenajare. Am construit terenuri de joacă pentru copii. Lista realizărilor poate fi continuată. Totuşi, în condiţiile unui buget auster şi a presiunilor din partea autorităţilor publice centrale, Primăria municipiului Chişinău a depus toate eforturile necesare pentru a realiza mai multe lucruri bune pentru municipiu. În ce măsură ne-a reuşit, vor judeca chişinăuienii”, a mai spus primarul general.

Printre obiectivele din anul viitor, Dorin Chirtoacă a menţionat că o prioritate reprezintă reparaţia staţiei de epurare a apei. În acest sens, el a specificat că proiectul pilot va fi de 100 mii euro, care va fi finanţată de către administraţia municipiului Piteşti (România) şi o companie din Franţa, iar, în cazul în care suma necesară pentru investiţii nu va fi suficientă (fiind vorba de circa 1,5-2 milioane de euro), Primăria va solicita Consiliului municipal Chişinău să cofinanţeze proiectul.

Al doilea obiectiv este amenajarea lacului Valea Morilor, pentru realizarea căruia, în următoarele două săptămâni, va fi anunţat un concurs investiţional. „Proiectul pentru reconstrucţia lacului din Valea Morilor este de circa 47 milioane de lei. Pentru amenajare e nevoie de circa 100 milioane de lei. Astfel, partenerii care doresc să investească va trebui să gândească un proiect economic, care să le permită răscumpărarea sumelor alocate”, a spus primarul liberal.

Întrebat ce nu a reuşit să realizeze, Dorin Chirtoacă a declarat că nu s-a reuşit soluţionarea mai multor probleme, toate acestea fiind incluse pe agenda anului 2009. „Dacă nu am fi avut de achitat datoriile anterioare, staţia de epurare a apei ar fi fost deja pe jumătate construită”, a spus primarul.

Referitor la situaţia din Consiliul municipal Chişinău, Dorin Chirtoacă a fost de părere că „la baza actului din 6 iunie (ziua în care a fost demis preşedintele CMC, Mihai Ghimpu – n.n.) au stat interesele de grup”. „Vom sta de veghe ca asemenea abordări să nu fie promovate în Chişinău. Dacă va continua această majoritate, vor trebui să-şi asume consecinţele pentru gestionarea incorectă a banilor publici. Sper ca presiunea publică să-i determine pe cei care au părăsit coaliţia să revină în albia normalităţii pentru a rezolva problemele Chişinăului”, a mai spus edilul.

http://www.flux.md/articole/3612/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ