Chirtoacă nu va ţine poza lui Voronin la birou!

0
49

Chirtoaca
Noul primar general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost, ieri, învestit în funcţie. Liberalul Chirtoacă a ocupat fotoliul de primar al capitalei în aplauze îndelungate şi urale din partea celor prezenţi, ceea ce a făcut să-i tremure vocea de emoţie. După ce i-a fost înmânată legitimaţia şi a fost înecat în flori, Chirtoacă a intrat în biroul său, a spus ce planuri are şi a mers mai apoi să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei şi la scriitorii de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică. Abia astăzi, noul primar îşi va începe cu adevărat munca la Primăria capitalei.

Ieri, în sala de şedinţe a Primăriei nu aveai unde arunca un ac. Căldura insuportabilă şi numărul mare de persoane venite să-l vadă pe Chirtoacă primar au făcut şedinţa Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău (CECC) infernală. Câteva sute de oameni au ţinut să asiste la şedinţa CECC, în cadrul căreia i-a fost înmânată lui Chirtoacă legitimaţia de primar al capitalei. Printre acestea s-au numărat foşti şi actuali consilieri municipali, membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal (PL), lideri ai partidelor care l-au susţinut în turul doi de scrutin, foşti contracandidaţi în campania electorală, foştii deţinuţi politici Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, oameni de cultură, angajaţi ai primăriei ş.a. Au lipsit doar consilierii municipali comunişti.

„Ghimpe pe ghimpe nu înghimpă”

După ce i-a fost înmânată legitimaţia (fără semnătura şefului CECC, lucru „rezolvat” imediat, datorită acribiei secretarului Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Vladimir Şarban – n.r.), fostul primar ales al capitalei, Serafim Urechean, i-a oferit lui Chirtoacă simbolul transmisibil al primarului de Chişinău – un lanţ din argint aurit cu stema municipiului. Secretarul CMC, Vladimir Şarban i-a înmânat un buchet mare de trandafiri roşii în semn de „Bun venit!” şi i-a urat ca, pe parcursul activităţii sale în funcţia în care a fost ales, doar ghimpii acestor flori să-l înghimpe. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, postat undeva în spatele lui Dorin Chirtoacă, avea replica pregătită: „Ghimpe pe ghimpe nu înghimpă!”.

Le-a mulţumit părinţilor

Dorin Chirtoacă şi-a început discursul mulţumindu-le părinţilor săi pentru educaţia pe care i-au oferit-o. Noul primar nu a avut nevoie de microfon ca să se facă auzit în sala arhiplină, ca să le mulţumească foştilor deţinuţi politici Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa pentru sacrificiul lor (le-a înmânat şi câte un buchet de flori), tuturor celor care l-au susţinut şi l-au ajutat să devină primar. După ce aproape toată lumea ieşise din sala de şedinţe, a venit şi un sobor de preoţi în frunte cu părintele Ioan Ciuntu care au sfinţit primăria şi i-au cântat „Mulţi ani trăiască!”.

Biroul lui Chirtoacă

În anticamera şefului, secretara punea de zor florile în apă. „Eu nu sunt secretara primarului. Ea este în concediu şi eu o înlocuiesc”, astfel am făcut cunoştinţă cu doamna (de vreo 40 de ani) din anticamera lui Chirtoacă. Biroul primarului s-a umplut de lume cât ai clipi din ochi. „Cetăţenii m-au angajat şi, de azi înainte, au tot dreptul să vină aici să vadă ce fac”, a luat în primire biroul noul primar. A mers la masă, dar nu s-a aşezat în fotoliu, răspunzând din picioare la întrebările ziariştilor. „Sunt suficiente investiţii făcute aici şi o să-mi aduc doar obiectele la care ţin eu ca să-mi aranjez locul de muncă”, ne-a spus cum are de gând să-şi personalizeze biroul cel mai înalt funcţionar în administraţia Chişinăului. O masă pătrată cu opt scaune, o altă masă de lucru şi o etajeră cu diferite bibelouri, printre care bustul lui Mihai Viteazul, un cap de cal de gips, un autobuz în miniatură şi o plasmă funcţională, asta a găsit în birou Dorin Chirtoacă.

Pe perete – fotografiile cetăţenilor!

Pe peretele de culoare albastră din spatele mesei primarului, lipsea poza şefului statului, aşa cum ne-am obişnuit să vedem în aproape fiecare birou de funcţionar moldovean. „Pe perete merită să stea fotografiile cetăţenilor, nu ale lui Voronin, fotografiile grupului Ilaşcu, ale Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici, ale membrilor Sfatului Ţării”, a răspuns diplomatic noul primar la întrebarea dacă va lucra „cu Voronin pe perete”.

Până una, alta, panoul de la primărie cu fotografiile tuturor primarilor de Chişinău de până în 2005, aşteaptă şi fotografia lui Dorin Chirtoacă, cel mai tânăr primar al Chişinăului ales sau numit vreodată.

www.jurnal.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ