Chişinău şi Târgovişte – oraşe înfrăţite prin cultură

0
70

Proiectul „Chişinău şi Târgovişte – oraşe înfrăţite prin cultură”, a inclus mai multe evenimente. Sandu Grecu, directorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost cu patru spectacole la Târgovişte, iar Dan Ţopa, directorul Teatrului „Mihai Popescu” din Târgovişte a venit cu acelaşi număr de spectacole la Chişinău. Printre acţiunile deja întreprinse se numără replica festivalieră între „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Crizantema de Argint” de la Chişinău, lansările de carte etc. Vineri, la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” a avut loc lansarea volumului „Care-s sălbaticii?” de Iulian Filip.

Autorul cărţii a declarat că e încântat de faptul că lucrarea sa a fost lansată anume în cadrul acestui proiect. Înainte de a fi prezentată la Chişinău, „Care-s sălbaticii?” a beneficiat de o primire caldă în România. „La Târgovişte, lansarea volumului s-a produs la ediţia a VI-a a Festivalului Păpuşilor Vii, realizat de regizorul Dan Ţopa de la Teatrul „Mihai Popescu”, la care a participat şi Teatrul „Satiricus”. Îmi place că m-am nimerit în colaborarea foarte concretă între „noi şi noi”, vorba lui Nichita Stănescu”, ne-a spus Iulian Filip. Potrivit lui, după 1989 ne-am ales cu foarte multe flori şi declaraţii interminabile de înfrăţire şi cu mai puţine lucruri concrete, iar dialogul dintre Chişinău şi Târgovişte va fi o excepţie fericită.

În cadrul lansării acestei cărţi au luat cuvântul mai multe personalităţi de la noi şi din România. Sandu Grecu, bunăoară, a menţionat că această întâlnire nu încheie proiectul între cele două teatre înfrăţite. „Urmează alte schimburi de spectacole, de regizori şi de dramaturgi. Prin proiecte de acest fel, relaţiile dintre Basarabia şi România merg pe o cale mult mai bună şi mai pragmatică”. În context, Dan Ţopa a subliniat bucuria pe care o are participând la astfel de schimburi culturale. „Cred că este o bună experienţă cea pe care am acumulat-o venind la Chişinău. Vă mulţumesc pentru invitaţie, pentru faptul că parcă ne cunoaştem de mult timp şi parcă suntem la fel prin cultura pe care o promovăm”.

După lansarea cărţii, toţi oaspeţii au fost invitaţi la spectacolul „Amorul medic” de Moliere, prezentat de Teatrul „Mihai Popescu” din Târgovişte.

Nelly Gâştemulte, timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ