Chişinăul a înaintat trei candidaturi la funcţia de judecător la CEDO

0
53

Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ales, la 6 martie, trei candidaţi care urmează a fi propuşi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va alege în funcţia de judecător pe unul dintre aceştia. Potrivit surselor din cadrul organizaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”, cele trei candidaturi sunt Victoria Iftodi, şeful misiunii diplomatice a R. Moldova în Franta, ex-ministru al Justiţiei, Victor Orândaş, judecător la Judecătoria Economică de circumscripţie Chişinău, şi Lilia Vasilevici, judecător la Judecătoria Centru a mun. Chişinău, ex-preşedinte al acestei instanţe. Aceştia au întrunit, respectiv, câte 10, 11 şi 8 voturi pro.

În total, la concurs şi-au înaintat candidaturile 13 persoane, pe lângă cei trei mai candidând Galina Bostan, director al Centrului de analiză şi prevenire a corupţiei; Mihai Buruiană, avocat, lector universitar; Vasile Dolghieru, avocat, ex-ministru al Justiţiei; Tudor Osoianu, lector universitar; Stanislav Pavlosvchi, actualul judecător din partea RM la CEDO; Ion Păduraru, avocat, ex-ministru al Justiţiei; Igor Pohilă, avocat; Silvia Pogolşa, ofiţer pentru drepturile omului, Misiunea OSCE în Erevan, fost director al Centrului Republican pentru perfecţionarea cadrelor din sistemele Ministerului Justiţiei si ale Procuraturii; Xenofon Ulianovschi, judecător la Curtea de Apel Chişinău, şi Veaceslav Zaporojan, judecător asistent al Curţii Constituţionale.
Aceşti candidaţi au acumulat câte 1-2 voturi, iar actualul judecător din partea RM la CEDO n-a primit nici un vot.

La şedinţa Comisiei au participat 12 membri din 14. Deciziile Comisiei au fost luate doar în baza dosarelor, fără a se organiza un interviu, prin vot deschis cu o majoritate simplă.

Conform anexei nr. 2 la Rezoluţia APCE 1200, din 1999, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei urmează să decidă asupra candidaturilor la funcţia de judecător la CEDO în termen de 2,5 luni de la înaintarea candidaturilor, dar cel puţin cu 4 luni înainte de expirarea mandatului actualului judecător.

Următoarele şedinţe ale APCE vor avea loc la 16-19 aprilie şi 25-28 iunie.
Actualul judecător la CEDO din partea R. Moldova este Stanislav Pavlovschi, al cărui mandat expiră la 1 noiembrie 2007, dacă până la această dată nu va intra în vigoare Protocolul nr. 14 la CEDO, conform art. 21 al căruia, la data intrării în vigoare a Protocolului, durata mandatului judecătorilor care îşi îndeplinesc primul lor mandat este prelungit de drept pentru a atinge un total de 9 ani.

sursa:http://www.info-prim.md/?x=&y=7027

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ