Chisinaul anti-comunist!

29
222

Între 15.000 şi 20.000 de persoane, potrivit unor estimări, 10.000, potrivit altora, au participat luni la proteste în faţa sediilor unor instituţii emblematice ale statului – Guvern, Preşedinţie, Parlament, Comisia Electorală Centrală – exprimându-şi nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică, ce au consfinţit o victorie zdrobitoare a comuniştilor, aflaţi de opt ani la putere.
basarabia republica moldova alegeribasarabia alegeri chisinau miting anti comunist
protest anti comunist chisinau
proteste chisinau
basarabia proteste
basarabia nu uita romania e a tal
Majoritatea manifestanţilor care au participat luni seara la cea mai amplă acţiune spontană de protest din ultimii ani la Chişinău s-au dispersat, dar un grup de circa 200 de persoane continuă să blocheze circulaţia pe o stradă adiacentă bulevardului central strigând sloganuri anticomuniste.

Tinerii au fost mobilizaţi prin sms-uri şi mesaje pe internet, care îndemnau ca la ora 18.00 să se adune în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, pentru a aprinde lumânări în semn de „doliu naţional” pentru victoria comuniştilor. La statuie au venit mai întâi câteva sute de tineri, au aprins lumânări şi, purtând pancarte cu mesaje anticomuniste, au început să se îndrepte către Preşedinţie strigând „Libertate”.

Până la Preşedinţie se strânseseră deja peste 2.000 de persoane, iar circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare a fost întreruptă. De la Preşedinţie, protestatarii s-au îndreptat apoi către Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se află sediul Guvernului. Aici protestatarii au devenit tot mai numeroşi, 10.000, potrivit unor estimări, până la 20.000, în opinia altora, în orice caz a fost vorba despre câteva mii de persoane şi despre cel mai amplu protest spontan din ultimii ani de la Chişinău, anunţă NewsIn.

UPDATE 21:00
Manifestanţii se îndreaptă spre Preşedinţie

Câteva mii de persoane care au protestat în faţa sediului Guvernului de la Chişinău faţă de rezultatele alegerilor legislative de duminică încep să se îndrepte spre sediul Preşedinţiei, unde manifestaseră şi mai devreme, informează NewsIn.

Sediul Preşedinţiei se află la o distanţă de circa 300 de metri de Preşedinţie. Forţele de ordine prezente la faţa locului au început să se reorganizeze.

Manifestanţii, în majoritate studenţi, au început demonstraţia cu aprinderea de lumânări la statuia lui Ştefan cel Mare. Mulţimea, care are steaguri româneşti, a blocat străzile din zonă. Manifestanţii strigă sloganuri anti-comuniste.

„Alegeri fraudate!”, „Noi suntem români”, „Un-doi-comuniştii la gunoi”, „România nu uita/ Basarabia e-a ta!”, „Jos mafia!”, „Jos Voronin!”, „Refuz.Rezist. Sunt anticomunist!” sunt câtea dintre sloganurile strigate de manifestatanţi, potrivit NewsIn.

Autorităţile au desfăşurat iniţial un cordon de circa 10-15 poliţişti, care însă nu dădeau semne că ar intenţiona să intervină în vreun fel. Ulterior, efectivele lor au început să sporească.

Manifestaţia o are printre organizatori pe ziarista Natalia Moraru – cea care în 2008 a primit interdicţie de a mai intra în Rusia pentru că nemulţumise Moscova prin articolele sale. Tinerii sunt mobilizaţi prin SMS şi se îndreaptă în continuare spre Guvern. „Numai noi tinerii suntem schimbarea. Nu dorim să trăim încă patru ani în comunism. Trebuie de menţionat că acţiunea este una apolitică şi reprezintă cu adevărat dorinţele cetăţenilor”, a declarat Moraru, citată de UNIMEDIA.

Anterior, tinerii protestaseră în faţa Preşedinţiei, după ce aprinseseră lumânări în faţa statuii lui Ştefan cel Mare. Un mesaj care circulase luni pe internet îndeamna tinerii să vină cu o lumânare, la ora 18.00, la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. În acest mod, tinerii îşi propuneau să consemneze 6 aprilie ca fiind o zi de doliu naţional, din cauza rezultatelor alegerilor, care au consfinţit o victorie categorică a comuniştilor.

Partidele politice de opoziţie, care anterior anunţaseră proteste de stradă, nu au nicio legătură cu manifestaţia tinerilor, care este o acţiune spontană. Cu toate acestea, unii lideri politici au venit în Piaţă să asiste la cel mai amplu protest înregistrat în ultimii ani la Chişinău.

Protestul urmeaza sa fie continuat marti, la ora 10.00:

29 COMENTARII

 1. traim intr-o lume unde totul se stie dinainte, in care totul e asa cum vor altii, cand vom face ca ceea ce se intampla sa depinda de noi, nu de cei care au interese….

 2. JOS COMUNISTII!!!!! Nu mai putem suporta inca 4 ani sa saracie. Noi, cei de peste hotare suntem alaturi de voi! Sper ca protestele acestea sa le arate ca nu toti sunt indoctrinati, si nu toti viseaza la salam ieftin!!

 3. Suntem alaturi de voi in incercarea prin care treceti. Suntem gand in gand cu voi si ne rugam sa reusiti sa va intoarceti la nava-mama. Fie ca Dumnezeu si toti Ingerii sa va protejeze de energiile intunecate dornice de manipulare, fie ca toate bucatile rupte sa fie alipite din nou la Tara Sfanta, si in final, fie ca rromii sa ramana rromi, iar Romania sa redevina DACIA !!! Lumina si Iubirea Divina sa va tina in totala protectie si calauzire. Candela Daciei arde pentru voi in aceste zile. Binecuvantati sa fiti in curajul vostru. Pentru Dacia!

 4. Romania este cu voi!Romania nu v-a uitat!Nu ne puneti la un loc cu slugile care sunt in posturi de conducere si-si vad de treburile lor murdare!Curaj!Victorie!

 5. NU VA LASATI ROMANI BASARABENI! RUPETI BURUIENILE COMUNISTE CARE VA SUFOCA SI VENITI ALATURI DE ROMANIA IN EUROPA. E VIATA SI VIITORUL VOASTRU IN JOC. AL VOSTRU SI AL COPIILOR VOASTRI. NUMAI DE VOI DEPINDE CUM VETI TRAI DE ACUM INAINTE. BAFTA !!!!

 6. bravo tinerii de la Chishinau.daca ash fi de pin Chishinau mash duce shi eu la manifestarea protestului. bravo baieti!nu va lasati batuti!

 7. Fratilor!!!! Ocupati televiziunea si radioul national si transmiteti de acolo mesaje tuturor basarabenilor, si celor de la tara carora TVM-ul le transmite desene animate!!! chemati-i toata basarabia in Chisinau si inlaturati comunismul!

 8. si ce a facut voi porcii in oras? partidul vostru nu-i da nici un leu la reconsrtuire.
  despre care libertate voi vorbiti cind vreti sa fie impreuna cu romania?dar de ce trebue moldova saraca romaniei?ei nu-s impreuna din anul 1812.prostii!

 9. NU stati cu miinile incrucisate dar ajutatine sa scapam de Comunism, ca ni se termina puterile deja niau supt tot singele si toata sanatatea tintarii de comunisti. trimiteti mesaje prietenilor din toata tara si nu stati sa va conduca Comunistii fratii

 10. Fratilor tineti-ve bn k pana acum…nu mai e mult si schimbarea va fi fortata sa apara…Noi romanii va sustinem moralul ridicat,deoarece nu putem trece granita pentru a fi alaturi de voi la proteste!!!JoS MaFia,comunistii si toate leprele ce vor sa va lase fara ViiTor !!! Luptati pana la capat FRATILOR!!!

LĂSAȚI UN MESAJ