Chişinăul AVERTIZEAZĂ Moscova să nu participe cu trupe la parada militară de la Tiraspol

0
92
Basarabia Eminescu
  1. Chişinăul AVERTIZEAZĂ Moscova să nu participe cu trupe la parada militară de la Tiraspol

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a convocat-o joi la sediul său pe Elena Kopnina, însărcinatul cu afaceri temporar al Federaţiei Ruse la Chişinău, în legătură cu anunţata participare a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană la parada militară de la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai, sărbătorită în Rusia şi în alte state foste sovietice drept Ziua Victoriei în faţa armatei fasciste, relatează Moldova.org, potrivit agerpres.

http://www.stiripesurse.ro/chisinaul-avertizeaza-moscova-sa-nu-participe-cu-trupe-la-parada-militara-de-la-tiraspol_1194495.html

 

  1. 40 de milioane de euro pentru proiecte româno-moldovene

Comisia Europeană și-a dat acordul pentru finanțarea a patru proiecte mari de infrastructură între România și Republica Moldova.

Din 2014 până în 2020, Uniunea Europeană finanțează Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova. Obiectivul declarat al Programului este dezvoltarea economică și îmbunătățirea vieții oamenilor prin investiții în educație, economie, cultură, infrastructură, securitatea cetățenilor și sănătate. Bugetul total pentru perioada financiară 2014-2020 aflat la îndemâna autorităților române și moldovene este de 81 de milioane de euro, bani care vin prin Instrumentul European de Vecinătate.

https://www.europalibera.org/a/ue-finanteaza-proiecte-moldo-romane/28470152.html

 

  1. Proiecte de infrastructură România – Republica Moldova, aprobate de CE: Europenii dau zeci de milioane de euro

Comisia Europeană (CE) a aprobat sumarele de proiect ale celor patru proiecte mari de infrastructură incluse în Programul Operațional România – Republica Moldova 2014-2020, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale din România, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) este Autoritate de Management.

http://independent.md/proiecte-de-infrastructura-romania-republica-moldova-aprobate-de-ce-europenii-dau-zeci-de-milioane-de-euro/

 

  1. Moscova vrea să trimită soldaţi ruşi la parada de Ziua Victoriei de la Tiraspol. Chişinăul nu este de acord

Chişinăul a îndemnat Moscova joi să se abţină să trimită trupe ruse să ia parte la parada de Ziua Victoriei la Tiraspol, în regiunea Transnistria, evocând angajamentul Rusiei de a rămâne neutră în conflictul îngheţat din regiunea separatistă moldoveană, relatează portalul Sputnik.

http://www.romaniatv.net/moscova-vrea-sa-trimita-soldati-rusi-la-parada-de-ziua-victoriei-de-la-tiraspol-chisinaul-nu-e-de-ac_354411.html

 

  1. În timp ce Dodon bate câmpii cu Rusia, Republica Moldova cu ajutorul României, va primi 100 de milioane de euro din partea UE

După ce plenul Parlamentului European şi Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordaţi în 3 tranşe, în 2017 şi 2018. Plata fiecărei tranşe va fi condiţionată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele, lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar şi bancar, precum şi aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24685-2017-05-05-09-43-33.html

 

  1. „Voi sărbători Ziua Europei – visând la o țară care să-mi redea libertatea și bucuria de a trăi”

Cum veți sărbători Ziua Europei? – aceasta e întrebarea pe care le-am pus-o mai multor oameni de cultură din Republica Moldova. Din sondaj reiese că pentru oamenii noștri de cultură Ziua Europei poartă însemnele clare ale spiritualității, civilizației, emancipării intelectuale.

Liliana Armașu, poetă: „Visând Europa…”

http://www.jc.md/voi-sarbatori-ziua-europei-visand-la-o-tara-care-sa-mi-redea-libertatea-si-bucuria-de-a-trai/

 

  1. Juriști și avocați din Rep. Moldova, invitați la un atelier legislativ despre cetățenia română

Deputatul Constantin Codreanu urmează să organizeze miercuri, 17 mai, începând cu ora 10:00, la Chişinău, Republica Moldova, primul atelier legislativ intitulat ”Legea cetățeniei române, necesități de ajustare”.

http://infoprut.ro/47138-juristi-si-avocati-din-rep-moldova-invitati-la-un-atelier-legislativ-despre-cetatenia-romana.html

 

  1. Microbuzele promise la Piatra Neamţ trimise în Republica Moldova

Guvernul României a expediat în Republica Moldova 96 de microbuze destinate transportului pentru elevi. Măsura, se precizează într-un comunicat de presă, este “urmare a semnării, în cadrul ședinței Guvernului României a unui Memorandum, pentru acordarea de asistenţă în domeniul educaţiei, respectiv continuarea programului de donaţie de microbuze şcolare, în scopul soluţionării situaţiilor celor mai dificile şi urgente din mediul rural al Republicii Moldova”. Ca urmare, pe 12 aprilie, s-a semnat contractul de donaţie între Guvernul României (reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice) și Guvernul Republicii Moldova (reprezentat de Ministerul Educației).

http://zch.ro/microbuzele-promise-la-piatra-neamt-trimise-in-republica-moldova/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ